Bill Russell, košarkar, ki je spremenil podobo košarke, športa in družbe.

Poslovil se je v 88. letu starosti za seboj pa pustil zapuščino, ki je tlakovala pot vsem tistim, ki so mu sledili. Eden najboljših košarkarjev vseh časov in eden najbolj navdihujočih ljudi v naši zgodovini. »V svojem življenju sem skušal stvari početi tako, kot se mi je zdelo prav in iz pravil razlogov. Mislim, da mi je šlo dobro,« je v enem izmed citatov povedal Bill Russell.

(photo: NBA.com)

Bill Russell, pravi gospodar prstanov

O Billu Russellu je bilo v preteklosti povedanih že nič koliko stvari. Začnimo z najbolj očitnimi in tistimi, ki so najbolj vezane na košarko samo. V letih 1955 in 1956 je svojo ekipo San Francisco Dons popeljal do dveh naslovov prvaka, z ameriško reprezentanco pa je osvojil tudi zlato medaljo na poletnih Olimpijskih igrah leta 1956 v Melbournu. Na naboru lige NBA je bil izbran s strani ekipe Boston Celtics, pri kateri je preživel svojo celotno igralsko kariero. Že z letom 1957 je prvič postal prvak najmočnejše lige na svetu. Po letu premora, v katerem je prejel prvo od petih MVP nagrad, je sledila zgodovina, ki jo je začel pisati že kot deček v Louisiani. Osem zaporednih naslovov prvaka lige NBA je rekord, ki najverjetneje ne bo nikoli presežen. V letih 1968 in 1969 sta sledila še dva naslova prvaka in Bill Russell je postal gospodar prstanov. Zadnja tri leta svoje kariere je preživel kot igralec-trener in dosegel še en vrh športa, za katerega so mnogi mislili, da ga ni moč doseči. Enajst naslovov prvaka, dvanajst All-Star tekem, pet MVP nagrad in statistika 15.1 točk, 22.5 skokov in 4.3 podaje. Vsega bi bilo še več, če bi statistiko šteli tako, kot jo štejemo danes. Ampak to je le statistika. Kot je povedal Bill Russel sam: »Edina pomembna statistika je končni rezultat.« Košarko je oboževal, o tem ni bilo kakršnega koli dvoma, a Russell je že davno tega presegel meje košarkarskih igrišč.

Bill Russell je bil več kot le košarkar

Postal je temnopolta zvezda športa, predvsem košarke, ki je dolgo veljala za šport belcev. Z letom 1966 je postal prvi temnopolti trener v kateri koli veliki športni ligi. Ko so ga takrat vprašali, ali lahko svoje delo kot črnec opravlja nepristransko, brez rasnih predsodkov v drugo smer, je odgovoril: »Seveda. Najbolj pomemben dejavnik je spoštovanje.«

Celotno življenje se je Bill Russell spopadal z rasizmom, kar pa ga ni ustavilo. Njegovo otroštvo, univerzitetno kariero in ligo NBA so prevevale rasistične žaljivke, segregacija in nasilje. Čas, v katerem se je celemu svetu začela kazati prava slika o Združenih državah Amerike. Bil je član srečanja v Clevelandu leta 1967, kjer se je dvanajst temnopoltih moških zbralo v podporo Muhammadu Aliju in odločitvi, da ne bo služil vojaškega roka v Vietnamu. Eden izmed članov je bil tudi Kareem Abdul-Jabbar, čigar vzornik je bil prav Bill Russell. To so bili v košarkarskem in družbenem pogledu prvi zametki velikega človeka, ki je bil vzor tisočim mladim.

(photo: LA TImes)

Bill Russell, vzornik in velik borec za človekove pravice

Dolg preskok v njegovem življenju in znajdemo se v letu 2017, ko se v ameriških ligah pričnejo protesti med državno himno. Športniki so pokleknili v znak bitke proti rasizmu in Bill Russell jih je podprl. Takrat 83-letni možakar je objavil fotografijo, na kateri nosi predsedniško medaljo svobode, ki mu jo je šest let pred tem podelil prvi temnopolti predsednik ZDA Barrack Obama. Slednji je večkrat povedal, da je bil prav Bill Russell njegov veliki vzornik v življenju. Težko je razložiti, kako velik vpliv je imela neka oseba na svet, a v tem primeru je vse skupaj precej enostavno. Brez Billa Russella ne bi bilo košarke, kot jo poznamo danes.

Zadnji dan julija 2022 je Bill Russell umrl v krogu svoje družine. Tako se bomo tudi mi od njega v tem blogu poslovili z njegovimi besedami: »Ljubiti nekoga nr pomeni nič, biti ljubljen pomeni nekaj, biti ljubljen s strani ljubljene osebe pa pomeni vse.«

Bill Russell, počivajte v miru.