Prve košarkarske superge naj bi se pojavile leta 1917. Vse do danes so se košarkarske superge razvijale in izboljševale. Kako je potekal razvoj košarkarskih superg? Vse od Converse, Nike, Jordan in Adidas do Under Armour in Anta.

Košarkarske superge skozi zgodovino

Prvi dnevi košarke segajo v leto 1891, prve košarkarske superge pa so se pojavile skoraj trideset let kasneje. Vse od tistega davnega leta je košarka napredovala, sorazmerno s tem športom pa tudi industrija športnih oziroma košarkarskih superg. Njihov razvoj skozi zgodovino nam pokaže zgodbo košarke, družbe, industrije, marketinga in še česa. Zgodovina košarkarskih superg je pisana, zanimiva in kakovostna, tako kot košarkarske superge same.

Košarkarske superge Converse so bile začetek

Leto 1917 je bilo začetek košarkarskih superg. Podjetje Converse je ustvarilo košarkarske superge Converse All Star, ki so poznane tudi pod drugimi imeni. Chuck Taylor All-Stars, Chucks, Cons, All Stars, Chucky Ts ali preprosto Converse. Narejene so bile iz preprostega platna in gume, a postale legendarne. V močno izboljšani obliki modela so igrali Julius »Dr. J« Earving, Magic Johnson in Larry Bird. Vse od klasičnih allstark, preko Converse Weapon do današnjih Converse All Star BB Shift. Njihova oblika je obstala vse do danes, že davno tega pa so prestopile meje košarkarskih igrišč in se usidrale v zgodovino človeškega življenja. Converse All Stars niso le prve košarkarske superge, ampak najbolj prepoznane superge v svetu.

Nike spremeni obličje košarke in košarkarskih superg

V 70-ih letih prejšnjega stoletja je bila košarka v naglem vzponu, primat v industriji košarkarskih superg pa sta držala Converse in Puma. Slednja v manjši, a vseeno dokaj pomembni vlogi. To je veljalo vse do prihoda košarkarskih superg Nike. Kot smo zapisali v blogu Nike in NBA: 50 let sodelovanja: »Kot prvi košarkar, ki se omenja v sodelovanju z Nikom je Spencer Haywood, kar so potrdili mnogi poznavalci. Bil je pomemben del prepoznavnosti znamke znotraj same lige, a potrebni so bili nadaljnji koraki v prepoznavnosti. Tako je bil šest let kasneje George »The Iceman« Gervin tisti, ki je leta 1978 postal najbolj znan košarkar pod znamko Nike. Kar je takrat uspelo Niku z modelom Nike Blazer, je popularizacija hi-top košarkarskih superg, a to je bil le začetek. Bil je položen še en temelj za širjenje uspeha znamke.«

Z letom 1982 je prispel Nike Air Force 1 in košarkarske superge so s pomočjo priljubljenosti lige NBA poletele v nebo. Košarkarske superge so prestopile nevidno mejo košarkarskih igrišč in se še bolj usmerile v vsakdanjega človeka. Bolj, kot so mladi iskali navdih v košarkarskih velikanih, bolj opazne so bile košarkarske superge na ulicah mest.

The ”Original 6” (image: nike.com)

Air Jordan in prvi znaki svetovne slave

Michael Jordan je gospod Air Jordan, njegove košarkarske superge pa znane prav toliko kot on sam. Košarkarske superge so se preselile v popkulturo, od tam pa med preostale ljudi. Priljubljena serija Princ z Bel-Aira je pripomogla k temu, ko je Will Smith lahko prejemal nove superge s strani znamke Jordan in jih ponosno razkazoval v komični seriji. To je bil le košček sestavljanke, ki je Jordanove superge predstavil svetu. Vsi so želeli košček slave, ki jo je začel dosegati Nike z Air Jordan. Bolj kot so se višale pogodbe s proizvajalci košarkarskih superg, večji je bil trg ponudbe. Vzpon nekaterih mednarodnih zvezd v najmočnejši ligi na svetu je pomenil nastanek novih znamk, ki so želele vstopiti v svet košarke.

(image: nike.com)

Košarkarske superge v vsej svoji veličini

Tako široke izbire košarkarskih superg ni bilo še nikoli v zgodovini. Lep primer priljubljenosti je vedno statistika v ligi NBA, kjer je Nike ponosno in močno na prvem mestu. Sledijo Adidas, Jordan, Puma in Under Armour. Med manj znane košarkarske superge prištevamo znamke Anta, Li-Ning in 361. Svoj vzpon v svetu košarke doživlja New Balance, deseterico najbolj priljubljenih košarkarskih superg pa simbolično zaključuje Converse.

Converse je pred več kot sto leti pričel kovati zgodbo košarkarskih superg s platnom in gumo. Puma jo je s semišem in gumo nadaljevala, vse skupaj pa je prevzel še Nike, ki je vpeljal usnje. Košarkarske superge skozi zgodovino prikazujejo vzpon košarke in njen pomen v našem vsakdanu. Iz ideje, da bi trgu ponudili nekaj novega, nekaj drugačnega in nekaj boljšega, so nastajale nove košarkarske superge. S to isto idejo je nastal Grosbasket, ki je prvi specializirani ponudnik košarkarske opreme, pri katerem najdete vse najbolj priljubljene košarkarske superge skozi zgodovino.