Luka Dončić: ”Gremo po novo zlato!”

Eurobasket 2022 bo potekal med 1. in 18. septembrom v štirih državah. Gostiteljice letošnjega evropskega prvenstva v košarki so Češka, Gruzija, Nemčija in Italija. Kot branilka naslova pa bo seveda Slovenije, ki bo igrala v skupini B. Letošnji Eurobasket nam bo postregel z veliko mero talenta, saj bo v 24 ekipah kar 42 košarkarjev iz lige NBA. V nadaljevanju prispevka pa izveste še več o Eurobasketu 2022, udeležencih, favoritih, mestih in nekaj drugih zanimivosti.

Štiriindvajset ekip se bo potegovalo za medalje, branilka naslova pa bo Slovenija.

Eurobasket 2022 – skupine

 

Eurobasket 2022 skupine (Vir: fiba.basketball)

 

Skupina A

  • Belgija
  • Bolgarija
  • Črna gora
  • Gruzija
  • Španija
  • Turčija

Šest reprezentanc skupine A bo svoje tekme igralo v Gruziji. Glavno mesto Tbilisi bo v svoji areni Olympic Palace pred 10 tisoč navijači gostilo eno največjih reprezentanc v zgodovini košarke in tiste, ki bodo želel poseči po zvezdah.

Skupina B

  • Bosna in Hercegovina
  • Francija
  • Litva
  • Madžarska
  • Nemčija
  • Slovenija

Najmočnejša skupina Eurobasketa je skupina B, ki bo svoje tekme igrala v Nemčiji. V Kölnu bo igralo skoraj petnajst NBA zvezdnikov, ki se bodo v Areni Lanxess (nekoč Kölnarena) predstavili kar 19 tisoč navijačem.

Skupina C

  • Grčija
  • Hrvaška
  • Italija
  • Estonija
  • Ukrajina
  • Velika Britanija

Eksotična skupina C bo svoje tekme igrala v Italiji. Mediolanur Forum je arena v bližini Milana, ki je med sezono dom evroligaške ekipe AX Armani Exchange Milano. Nam najbližja arena bo sprejela skoraj 13 tisoč navijačev.

Skupina D

  • Češka
  • Finska
  • Izrael
  • Nizozemska
  • Poljska
  • Srbija

Češka bo gostiteljica skupine D, kjer prav vse reprezentance upajo na preboj v nadaljevalne boje. Praga oziroma O2 Arena bo nekaj več kot 16 tisoč navijačem postregla z vrhunsko in napeto košarko.

Izločilni boji Eurobasketa 2022

Štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine se bodo uvrstile v nadaljnje boje oziroma v osmino finala. Med seboj se tako križata skupini C in D ter skupini A in B. Sistem križanja je preprost, saj se prvouvrščena ekipa pomeri s četrtouvrščeno ekipo druge skupine, drugouvrščena pa s tretjeuvrščeno ekipo druge skupine.

Izločilni boji bodo potekali med 10. in 18. septembrom v Nemčiji. Mercedes-Benz Arena v Berlinu bo 14,5 tisoč navijačem postregla z najbolj napetimi dvoboji letošnjega Eurobasketa.

Najboljše ekipe Eurobasketa 2022

FIBA je v pripravi na Eurobasket 2022 pripravila lestvico najboljših ekip. Štiriindvajset ekip je razvrstila po moči, zadnja tri mesta pa so tako pripadla reprezentancam Nizozemske, Estonije in Bolgarije. Na 17. in 16. mestu sta reprezentanci Črne gore in Bosne in Hercegovine. Poljska, Gruzija, Izrael in Finska nadaljujejo mesta do Hrvaške, ki je na tej lestvici umeščena kot enajsta.

Če se le nekoliko vrnemo k reprezentancama na 16. in 17. mestu, ju čaka zanimiva, napeta in predvsem težka naloga. Črna gora bo presenečenje iskala na ramenih Nikole Vučevića, Kendricka Perryja, Marka Simonovića in Nikole Ivanovića. Dejstvo, da so v skupini A najverjetneje tretja najboljša ekipa, bi si lahko zagotovili nekoliko daljši obstanek na evropskem prvenstvu. Tu je pomembno omeniti tudi reprezentanco Gruzije, ki bo nastopala pred domačini navijači, kar je prednost, ki je ne gre izpustiti. Veliko težja naloga pa čaka reprezentanco Bosne in Hercegovine. Igranje NBA centra Jusufa Nurkića še ni stoodstotno, kar lahko močno spremeni potek celotnega prvenstva za reprezentanco. Veliko stavijo na Džanana Muso in Luko Garzo, ki čaka svoj prvi nastop za reprezentanco BIH. V skupini s Slovenijo, Francijo, Nemčijo in Litvo bi se jim morala nasmehniti kar precejšnja sreča, da bi se prebili v naslednji krog.

Še preden nastopi glavnih enajst ekip, se lahko lotimo tistih najbolj zanimivih. To sta vsekakor Finska in Izrael. Finci so bili eno najlepših presenečenj v zadnjih dveh kvalifikacijah, kar je forma, ki se je vseskozi stopnjevala. Lauri Markkanen iz Clevelanda in bivši član Olimpije Sasu Salin bosta poskrbela za nekaj zanimivih dvobojev z reprezentanco, ki se ne bo predala tako zlahka. Podobno, a vseeno nekoliko drugače je z Izraelom, ki upe stavi na mlad dvojec Deni Avdija in Yam Madar.

 

Hrvaška

Hrvati bodo želeli čim hitreje pozabiti neuspeh na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023. Vrnitev treh zvezdnikov v reprezentanco je že velik korak k temu. Bojan Bogdanović, Ivica Zubac in Dario Šarić (če uspešno sanira poškodbo) bodo glavni aduti Hrvaške na Eurobasketu 2022. Nikakor pa ne gre pozabit enega najboljših košarkarjev Evrope v tem trenutku, Maria Hezonje. Tu so še Karlo Matković, Jaleen Smith in Krunoslav Simon. Trener Damir Mulaomerović bo imel v skupini C »enostavno« nalogo, saj bo neuspeh, če se Hrvati ne uvrstijo v nadaljnje boje.

 

Češka

Prednost domačih navijačev za ekipo, ki jo bo vodil Tomaš Satoransyka. Bivši NBA košarkar in trenutni član katalonske Barcelone ne more računati na najboljšo češko reprezentanco zadnjih let, a je tu še vedno Jan Vesely. Poleg njiju bo veteransko navzočnost prinesel najboljši strelec košarkarske Lige prvakov vseh časov, Vojtech Hruban. Bodo domači navijači dovolj za uspeh v skupini D s Srbijo, Finsko, Poljsko, Nizozemsko in Izraelom?

 

Nemčija

Nemška reprezentanca je močna in kar je še pomembneje, igra na svojem terenu. Najprej jih bodo bodrili navijači v Kolnu in nato v Berlinu (če se tja uvrstijo). Še kako se čuti prisotnost NBA lige in Evrolige. Dennis Schroder, Moritz Wagner, Franz Wagner in Daniel Theis imajo svoje vloge v ekipah čez lužo. Johannes Voigtmann, Niels Giffey, Maodo Lo, Johannes Thiemann, Andreas Obst in Robert Benzing pa prinašajo veliko mero evroligaških izkušenj s pomembnih tekem.

 

Italija

Še zadnja reprezentanca na seznamu, ki igra pred domačini navijači. Italijani bodo igrali v skupini C, ki se je namestila v prečudovitem Milanu. Resna konkurenca v skupini sta le Hrvaška in Grčija, a zgodi se lahko marsikaj. Danilo Gallinari, Luigi Datome in Nicolo Melli bodo vodje ekipe, ki bo želela poseči po najvišjih mestih. Mlad pogum in talent pa bodo prinesli Nico Mannion, Matteo Spagnolo in Simone Fontecchio, ki je pravkar podpisal dveletno pogodbo z Utah Jazz. To pomeni veliko mero dokazovanja, kar že več let uspeva Achillu Polonari, ki prinaša veliko izkušenj iz Evrolige.

 

Turčija

Ali gre za skriti talent letošnjega Eurobasketa? Ravno skrit sicer ni, saj je Turčija uvrščena zelo visoko. In zakaj je tako? Furkan Korkmaz iz 76ersev, Cedi Osman iz Clevelanda, Alperen Sengun iz Houstona in Omer Yurtseven iz Miamija so NBA košarkarji. Shane Larkin je eden največjih zvezdnikov Evrolige in vodja reprezentance, pri čimer mu bo pomagal še Sertaç Şanli. Če imena in talent niso dovolj, bo imel veliko vlogo pri uspehu tudi trener Ergin Ataman, ki je Anadolu Efes popeljal do zgodovinskega naslova Evrolige.

 

Španija

Španija bo vedno pri vrhu in nikoli se je ne sme podcenjevati. Eurobasket 2022 ni izjema, čeprav so tokrat brez bratov Gasol in Rickyja Rubia. Še vedno pa so prisotni Rudy Fernandez, Sergio Llull, Juancho Hernangomez, Willy Hernangomez in mladi talent Usman Garuba. V skupini A bi bilo že drugo mesto manjši neuspeh za eno najbolj uspešnih reprezentanc v zgodovini košarke.

 

Litva

Prvič v zgodovini so zgrešili Olimpijske igre, zato so na Eurobasketu 2022 še pod močnejšim drobnogledom. Kako se bo odzvala Litva, ki igra v skupini B oziroma skupini smrti s Slovenijo, Nemčijo, Francijo in Bosno? Jonas Valančiunas in Domantas Sabonis sestavljata enega najbolj dinamičnih in dominantnih dvojcev na prvenstvu in morda tudi v zgodovini. Vprašanje je bilo vedno, kako se Litva prilagodi na drugih delih igrišča. Bosta to rešila Ignas Brazdeikis in Mindaugas Kuzminskas? Litva je močna, Eurobasket 2022 pa prične proti Sloveniji, kar je ponovitev finalnega dvoboja za uvrstitev na Olimpijske igre.

 

Srbija

Vsako prvenstvo je Srbija v najboljših 5 in vsako leto jo pestijo številna vprašanja. Letošnja so se dotikala predvsem igranja tistih najboljših in namenih Svetoslava »Karija« Pešića. Selektor je poskrbel za eno najbolj drznih odločitev, ko je iz seznama reprezentance črtal Miloša Teodosića. Zaradi pomena Teodosića srbski košarki in navijačem, je Pešić na tankem ledu in zaupanje bo dobil nazaj le z uspehom na Eurobasketu 2022. Ekipa je poimensko izjemna, saj jo bosta vodila dvakratni MVP lige NBA Nikola Jokić in dvakratni MVP zaključka Evrolige Vasilije Micić. Nemanja Bjelica, Nikola Milutinov, Nikola Kalinić, Filip Petrušev, Aleksa Avramović, Nemanja Nedović, Marko Gudurić, Vladimir Lučić in preostali bodo ciljali na medaljo. Ali jo bo srbska reprezentanca tudi osvojila?

 

Grčija

Eurobasket 2022 prinaša zanimivo štetje do štiri v grškem košarkarskem jeziku. Giannis, Kostas, Thanasis in Alex. Štirje bratje Antetokounmpo na čelu z enim najboljših košarkarjev v ligi NBA, Giannisom Antetokounmpom. Dodana vrednost Grčije so vedno tudi Nick Calathes, Kostas Sloukas, Georgios Papagiannis, Kostas Papanikolaou in tokrat tudi Tyler Dorsey. Gre za reprezentanco z največjimi pričakovanji, vsekakor pa so v skupini C reprezentanca, ki jo bo skoraj nemogoče premagati. Ali bo »Greak Freak« dovolj za medaljo Grčije?

 

Francija

Francija tako kot Španija poimensko na Eurobasketu 2022 ni tako močna, kot v preteklosti. A naj vas to ne umiri, saj so Francozi med favoriti za zlato medaljo. Rudy Gobert in Evan Fournier bosta vodji francoske reprezentance na poti do slave. Thomas Huertel, Vincent Poirier, Guerchon Yabusele, Theo Maledon, Frank Ntilikina in Timothe Luwawu-Cabarrot bodo del reprezentance »Les Blues«, ki bo skušala prvič po letu 2013 stopiti na vrh evropskega prestola.

 

Slovenija

Bo Slovenija ubranila naslov evropskih prvakov? Leto 2017 je zapisalo najlepšo zgodbo v zgodovini slovenske košarke, ki bo večno zapisana v srcih navijačev. Pravijo, da naj bi bilo najmanj 77 razlogov za ponovni uspeh Slovenije tudi na Eurobasketu 2022. Luka Dončić bo zdaj prevzel vajeti košarkarske igre, vrnil pa se je zlati kapetan Goran Dragić. Klemen Prepelić, Mike Tobey, Zoran Dragić, Edo Murić, Vlatko Čančar in vsi preostali člani pod vodstvom trenerja Aleksandra Sekulića ciljajo na uspeh. Kot je povedal Goran Dragić: »Bodimo realni, nisem se vrnil, da igram za peto ali šesto mesto.«
Cilj je jasen.
Luka Dončić: ”Gremo po novo zlato!”

 

(Vir: fiba.basketball)