Spoznaj zgodovino Eurobasketa in nekaj kul dejstev!

Upamo, da si že preveril naš blog o Eurobasketu 2022 z vsemi informacijami in podrobnostmi o letošnjem tekmovanju in ekipah, zdaj pa te smo zate pripravili še nekaj zanimivih stvari. Kdo ve, morda ti pa kdaj prav pride, ko boš skušal koga navdušiti ali zmagati v lokalnem pub kvizu ;D

Začetek

Preden preidemo na prvo tekmovanje (izvedeno leta 1935), naj povemo, da je bila FIBA ​​​​ustanovljena leta 1932 in Eurobasket je predstavljal prvi večji dogodek, ki ga je organizirala. Poleg tega je zanimivo dejstvo, da je nekdanja ZSSR najuspešnejša država s 14 naslovi na Eurobasketu, a so šele leta 1947 osvojili prvega. Sedaj pa se vrnimo k 1. tekmovanju iz leta 1935. Kot zmagovalka tekmovanje je prvi naslov evropska prvaka v najlepšem športu osvojila – Latvija!

Za njimi in pred prevlado ZSSR sta prvaka postali še Litva in Češkoslovaška. Kljub temu so stvari ostale zanimive tudi kasneje. Tako je na primer tekmovanje leta 1949 potekalo v Egiptu in država gostiteljica je postala prvak Evrope!

Nekdanja Jugoslavija je pozorno sledila sovjetski prevladi, ki smo jo omenili, s številnimi srebrnimi in bronastimi medaljami, preden je osvojila svojo prvo zlato leta 1973. Potem so uspešno ubranili svoj naslov tudi leta 1975. In nazadnje dobili tretji zaporedni naslov leta 1977. Počasi, a zanesljivo, so se začele na višjo raven prebijati tudi druge države, Italija, Grčija in Nemčija pa so osvojile svoje prve zlate medalje v 80. in 90. letih. Končno so po letu 2000 današnje velesile, kot sta Španija in Francija, začele osvajati številne medalje.

Moderni velikani

Španija je resnično eden izmed velikanov, ko govorimo o košarki v svetovnem merilu. Trenutno so na prvem mestu v Evropi in na drugem mestu, le za Združenimi državami Amerike, na zemljevidu svetovne košarke. Glede na medalje, ki jih je osvojila na vseh velikih tekmovanjih, Španija velja za eno izmed dveh najuspešnejših ekip v zgodovini mednarodne košarke. V tem desetletju je Španija uživala v neverjetni blaginji in uspehu. Osvojili so FIBA World Cup 2019 pod vodstvom Rickyja Rubia, ki je prejel tudi nagrado za najkoristnejšega igralca, Marc Gasol pa je bil imenovan v ekipo vseh turnirjev.

Ker smo omenili tudi Francijo, je tukaj kratek pregled na njihove impresivne dosežke in trenutni status: na svetovni lestvici FIBA ​​so uvrščeni na četrto mesto. Francoska košarkarska reprezentanca 2022 je morda najbolj zaokrožena ekipa na turnirju Eurobasket. Francozi so izjemni v vseh pogledih igre, a njihova obramba je brez dvoma njihovo najmočnejše orožje. Francoska košarkarska reprezentanca se je uvrstila na skupno 39 (od 41) nastopov na Eurobasketu. Leto 2013 je bilo njihovo najuspešnejše leto, saj so osvojili zlato. Osvojili so še dve srebrni (1949 in 2011) in šest bronastih medalj (1937, 1951, 1953, 1959, 2005, 2015). Poleg tega je Francija domov odnesla bronasto medaljo na turnirjih svetovnega pokala FIBA ​​leta 2014 in 2019 ter srebro na olimpijskih igrah 1948, 2000 in 2020.

Izjemni igralci

Poleg ekip so se seveda pred celim svetom izkazali tudi nekateri igralci. Do neke mere je najnovejši primer Luka Dončić, ki bo z našo ekipo skušal ponovno osvojiti naslov prvaka. Vendar pa želimo tudi posebej pohvaliti nekaj igralcev, ki so imeli legendarne kariere in osvojili celotno zbirko medalj na Eurobasketu:

Predrag Danilović: 4 zlate in 1 bron
Krešimir Ćosić: 3 zlate, 3 srebrne in 1 bron
Pau Gasol: 3 zlate, 2 srebrni in 2 bronasti medalji

Prav tako sta Ćosić in Pau Gasol edina igralca, ki sta dvakrat osvojila nagrado MVP, medtem ko sta bila Nikos Galis in Radivoj Korać prva strelca vsak po 4-krat. Pa tudi Pau Gasol in Dirk Nowitzki sta bila po 3x najboljša strelca, medtem ko je Tonyju Parkerju to uspelo dvakrat. Pau, Tony in Dirk so tudi najboljši strelci vseh časov (v vrstnem redu, navedenem tukaj).

To bi moralo zajemati skoraj vsa zabavna in zanimiva dejstva, zato upamo, da ste uživali in nam vsekakor sporočite, če poznate še kakšna zanimivo dejstvo o Eurobasketu!