Pregled logotipov za košarkarje in njihove lastne linije športnih copat za Under Armour in Adidas

Pred kratkim smo napisali blog o najboljših tehnologijah košarkarskih čevljev in drugih dejavnikih, ki mnogim pomagajo pri odločitvi, kateri par je idealen zanje. Ena stvar, ki je nismo zares omenili, je današnja tema – logotipi -, saj menimo, da ni boljšega športa kot košarka, ko govorimo o legendarnih simbolih z osupljivo estetiko in edinstvenim pripovedovanjem zgodb. Naša zamisel je, da si vsaj na hitro ogledamo najpomembnejše in z vami delimo nekaj stvari, ki jih morda še niste vedeli.

Splash!

Seznam bomo začeli z zgodbo, ki je precej drugačna, saj gre za enega največjih košarkarjev, ki je bil dovolj pogumen, da je pred kratkim spremenil svoj logotip, česar ne vidimo prav pogosto. Velik razlog za to je bila uvedba njegove lastne blagovne znamke, potem ko je izdal že 7 lastnih značilnih košarkarskih čevljev. To je bil seveda Steph Curry, ki je leta 2020 v okviru podjetja Under Armour lansiral lastno blagovno znamko Curry. Ne samo, da so bili njegovi novi copati neverjetni, tudi logotip ima za  sabo odlično zgodbo.

Najprej vključuje njegove začetnice SC, ki so bile nekoč temelj njegovega prvotnega logotipa. Nato ima “visok lok” in o tem je Steph povedal naslednje:

“Tu imate tudi višji lok, ki je poklon halo učinku, navdih in namen, ki ga črpam iz svoje vere, ter splošno prisotnost v igri. To je super sodelovanje vseh teh različnih navdihov.”

Nazadnje je tu še “praznovanje najbolj dragocenega zadetka v igri”, zaradi katerega se je logotip poimenoval “Splash”. Še enkrat, superge blagovne znamke Curry so epske, logotip pa je za nas zapečatil nakup!

Bojte se brade

Čeprav ga vedno povezujemo predvsem z vzdevkom “The Beard”, ima James Harden tudi odličen logotip za svojo Adidasovo linijo. Tako ga je predstavil leta 2016: https://twitter.com/JHarden13/status/763093679477133313

Medtem ko se v videoposnetku dogaja veliko stvari (milo rečeno), je na srečo sam logotip veliko bolj enostaven, saj spominja na črko H, črni bloki na sredini pa so lahko povezava z njegovimi brado na obrazu, ki smo jo že prej omenili.

Spida, in ne Spiderman

Donovan Mitchell je povedal, kako je oče nekdanjega soigralca prispeval k temu, da je dobil vzdevek Spida:

“Imel sem dolge roke in hitro sem ukradel veliko žog. Nisem si mislil, da bo to povezano s tem, kar počnem zdaj. Nikoli me ni klical z mojim imenom in še danes me ne kliče po imenu. V SMS-sporočilu mi je napisal: ‘Spida, kako se počutiš?’ Spiderman je bil med mojimi najljubšimi med odraščanjem in se mi je prikupil. Od tod je vse prišlo.”

Čeprav večina logotipov vključuje začetnice športnikov, je bilo resnično osvežujoče, da je Donovan Mitchell združil svoj vzdevek in strast do igre v logotip, ki je postal priljubljen med navijači, tako kot njegove superge, ki so vedno zelo priljubljene med našimi strankami.

Dame D.O.L.L.A.

Naslednji adidasov košarkaš je Damian Lillard, podjetje pa je ob izidu linije objavilo vse zanimive podrobnosti njegovega logotipa:

  • logotip D Lillard je sestavljen iz črk D in L, ki se združita v številko “0”.
  • D: predstavlja Damianovo ime
  • L: predstavlja Damianov priimek in družino
  • 0: Damianova številka na igrišču, ki jo je izbral kot simbol črke “O” za tri kraje, v katerih je odraščal : Oakland v Kaliforniji, Ogden v Utahu in Oregon
  • krilo iz treh črt predstavlja njegovo ekipo tesnih prijateljev “Fly Guyz”.

Glede na to, kako smrtonosen postane Lillard, ko je igra na liniji, bi nam bilo zelo všeč, če bi ta logotip vsaj rahlo osvežili in vanj vključili “Dame time” in morda tudi njegov vzdevek Dame D.O.L.L.A., povezan z njegovo rap kariero!

S tem zaključujemo prvi blog iz serije LOGO, zato poskrbite, da ne zamudite naslednje izdaje. Do takrat nam lahko na naših kanalih družbenih medijev sporočite, kateri logotip iz tega bloga je vaš najljubši!