Magic, Bird in Jordan so nosili zdaj legendarne košarkarske drese, ki jih videvamo še danes. Ekipe v NBA so svoje drese skozi leta spreminjale, vendar le nekaj jih je v očeh ljubiteljev košarke vrednih omembe.

Košarkarski dresi so enako pomemben del košarke kot so košarkaške superge. Vse bolj, kot je bila priljubljena košarka in njeni zvezdniki, vse več košarkarskih dresov smo lahko videli tudi na mestnih ulicah. Magic, Bird in Jordan so že zaradi svojega statusa ustvarili legendarne košarkarske drese, ki jih videvamo še danes. In res je veliko odvisno od legendarnih košarkarjev, saj je lahko dres precej preprost, a ga bodo uspehi in statusi košarkarjev dvignili med najbolj priljubljene.

Minnesota Timberwolves

V zadnjih nekaj letih je Minnesota predstavila kar nekaj zanimivih košarkarskih dresov. V ospredje skačeta predvsem 2018-2019 Prince-Inspired City Edition in domači dres iz iste sezone, v katerem je Derrick Rose spisal pravljico 50-ih točk. Daleč najbolj ikoničen pa je dres iz sezone 2003-2004, ko je Kevin Garnett osvojil tudi MVP nagrado. Ko pomislimo na Minnesoto Timberwolvese, pomislimo na ta košarkarski dres. Vse pa je v podrobnostih. Na obrobah dresa so podobe bora, ki je uradno drevo države Minnesota. Črka T in ostri robovi številk spominjajo na volkove.

Detroit Pistons

Detroit je imel večino svojega obstoja zelo preproste in minimalistične drese. Najbolj se spominjamo košarkarskih dresov, ki sta jih nosili »Bad-Boys« ekipi Pistonsov. Prva v času Isiaha Thomasa, ko so osvojili dva naslova, in druga v letu 2004, ko so z jekleno obrambo prišli do naslova prvaka lige NBA. Prav zaradi preprostosti in manjše priljubljenosti ekipe, bolj v oči bode dres iz časa »vladavine« Granta Hilla. Košarkarski dres se je poklonil mestu motorjev, saj sta bili obe črki S oblikovani kot izpušna sistema.

Vancouver Grizzlies

Ekipa, ki si časa v Vancouvru ne bo zapomnila po lepih rečeh, z izjemo košarkarskih dresov. V šestih sezonah, ki so jih grizliji odigrali v Kanadi, so preizkusili kar 62 košarkarjev. Eden najbolj ikoničnih košarkarskih dresov pa je prišel prav iz tega časa. Logotip je prekrit s praskami medveda, prav grizli pa je tisti, ki je slonel na levi strani spodnjega dela dresa. Prav zaradi tega košarkarskega dresa je čas ekipe Vancouver Grizzlies zapisan pod lepšimi črkami, kot bi moral biti.

Golden State Warriors

Ne govorimo o zadnjih desetih letih, ampak o specifični sezoni. To je bila »We Believe« sezona, o kateri smo pisali v blogu  We Believe: Zgodbe, ki jih piše NBA (GSW 2006/2007). Fantastična zgodba ekipe, ki je zaradi svojega uspeha svoj košarkarski dres zapisala v zgodovino.

Seattle SuperSonics

Nikoli ne bo trenutka v zgodovini, ko ob misli na Shawna Kempa in Garyja Paytona ne bi pomislili na Seattle in ikonični košarkarski dres. V ligi NBA ni bilo veliko rumene in zelene barve, Seattle pa je združil oboje. Povsem preprosto košarkarski dres je hitro postal eden najbolj priljubljenih v zgodovini tega športa. Še bolj kot želja po tem, da bi lahko imeli ta dres, si navijači želijo vrnitve košarke v Seattle.

Phoenix Suns

V času, ko je bila njihova največja zvezda pogumna in drzna, je bil tak tudi košarkarski dres. Charles Barkley je personifikacija dresa ekipe iz Phoenixa. Ekipi se je pridružil po All-Star sezoni v Philadelphiji, istočasno pa je bil predstavljen tudi dres. Skupaj z legendarnimi supergami Nike CB 94 Pure Purple so tvorili legendarno kombinacijo. Ko pomislimo na Sonce, pomislimo na ta košarkarski dres Phoenix Suns.

Atlanta Hawks

Devetdeseta so bila s pogleda košarkarskih dresov čudovita in ikonična. Atlanta Hawks so v sezoni 1996-97 predstavili še enega v vrsti dresov, ki se je poklonil nazivu ekipe. Orel je zaživel na dresu, ki ga je proslavil predvsem Dikembe Mutombo. Dosegli so 56 zmag in 26 porazov, v drugem krogu končnice pa klonili proti Chicagu. Svoje »živali« so v preteklosti razkazali tudi Dallas Mavericksi in Milwaukee Bucksi.

Philadelphia 76ers

Lahko bi predstavili enega bolj ikoničnih dogodkov zadnjih let, ko je iz slačilnice stekla peterka Simmons-Embiid-Butler-Harris-Reddick v modrih dresih z belo črto in napisom PHILA, opremljena še z ninja trakovi, ki jih je liga NBA nato prepovedala, a tokrat ne gre za ta dres. Črni košarkarski dres 76ersov iz ere Allena Iversona spada med najbolj znane, najbolj priljubljene in nasploh najboljše košarkarske drese v zgodovini. Ali gre za sliko, kjer »The Answer« prestopi Tyrona Lua? Ali gre za zgodovinsko zmago na prvi tekmi proti gigantskim Lakersom iz Los Angelesa? Gre za kulturo, ki jo predstavljata dres in zvezdnik v njem. Velik napis SIXERS na črnem ozadju je ikona lige NBA.

Toronto Raptors

Sicer ne gre za žival, ampak dinozavra. Košarkarski dres Toronto Raptors iz sezone 1998-99 spada med najbolj prepoznavne drese na svetu. Vratolomna zabijanja Vinca Carterja in poteze Tracyja McGradyja v vijoličnih dresih z grozovitim rdečim raptorjem. To so bila leta, ko je liga NBA dve franšizi ponudila Kanadi in začela so se bolj klavrno. Skupaj z Vancouvrom pa sta imeli ekipi prečudovite in ikonične košarkarske drese.

Orlando Magic

Nekateri košarkarski dresi igrajo na nostalgijo in s tem ni nič narobe. Orlando Magic v obdobju Shaq-Penny povezave, je bila ekipa vredna nostalgije. Beli dresi s tankimi črnimi črtami ter napisom Magic, ki so ga dopolnjevale zvezde. Še eden v vrsti povsem preprostih košarkarskih dresov, v katerem pa so spisali največje uspehe franšize (izvzemši leto 2009). Ko govorimo o nostalgiji, je ekipa Orlanda drese »pripeljala« nazaj za 30, obletnico. Enako priljubljen je bil tako imenovani Alternate dres, ki je bil črn s tankimi belimi črtami in napisom Orlando.

Denver Nuggets

Obzorje Denverja na najbolj barvnem dresu na našem seznamu. Izrazito modro ozadje dresa z napisom »Nuggets« razkriva obzorje mesta in za njim gorovje Rocky. Mavrica za gorami je poklon zvezni državi Kolorado, skupaj z vsemi elementi pa gre za enega najboljših košarkarskih dresov v ligi NBA. Zelo podobno se je zadeve lotil Utah v sezoni 1996-1997, ko sta John Stockton in Karl Malone nosila gorovje Utaha. Inovativnost, barvitost, poklon ekipi in mestu. Ali potrebujemo še kaj več od tega?

Boston Celtics / Chicago Bulls / Los Angeles Lakers

Tri najbolj znane franšize lige NBA in njihovi legendarni košarkarski dresi. Zeleno-beli dresi Bostona, rdeči dresi Chicaga in rumeno-vijolični dresi Los Angelesa. Takoj pomislimo na Michaela Jordana, Larryja Birda in Magica Johnsona. Trije košarkarji, ki so zaznamovali košarko, ligo NBA in presegli meje športa.