Ugotovite, kako izbrati prave košarkarske čevlje. Poiščite pravo velikost in prileganje, ki ustrezata vašemu slogu igranja, in izkoristite svojo igro na najboljši možni način.

Nakup prvega ali novega para košarkarskih superg je lahko kratko ali pa zelo dolgo opravilo. Izbira košarkarskih superg je pogosto zapleten postopek, ki temelji na številnih dejavnikih izbire in izkušnjah. Kako najti popolne košarkarske superge, ki bodo izpolnjevale kriterije izbire? V tokratnem blogu se posvetimo izbiri in nakupu najboljših košarkarskih superg za vsako nogo.

Izbira pravih košarkarskih superg

Na prvem mestu so košarkarske superge športna oprema, ki mora zadostovati določenim pogojem igrišča in aktivnosti. Lahko pa so namenjene prostemu času in jih nosimo kot vsakdanje čevlje, ki to niso. Pri slednji nalogi ciljamo predvsem na udobnost in videz, saj gre bolj za modni dodatek kot pa za najbolj pomemben del športne opreme. Prav pri izbiri superg za šport, aktivnost oziroma košarko pa je potek nekoliko drugačen.

Na kratko bi izbiro košarkarskih superg razdelili v naslednje korake:

  • velikost superge
  • udobje, podpora stopalu in gležnju, oprijem
  • videz

Prava velikost košarkarske superge

Košarka je hiter in dinamičen šport, ki zahteva veliko gibanja in sprememb hitrosti ter smeri. Kvalitetne superge morajo poskrbeti, da lahko košarkar v njih brez težav igra svojo igro, obenem pa varuje njegovo stopalo in gleženj pred morebitnimi poškodbami. In kako preverimo, če so košarkarske superge prave velikosti? Prvi način je seveda številka superge, ki jo drugače nosite. Ker pa so superge med seboj različne, uporabimo prste svoje roke. Tu uporabljamo dva načina – stopalo porinemo čim bolj nazaj ali naprej v supergi. Prostora med koncem stopala in začetkom oziroma koncem superge naj bo med 0,6 in 1,2 centimetra. Če pustimo preveč prostora, bo stopalo v supergi drselo, če pa pustimo premalo prostora, bo stopalo utesnjeno.

NASVET DNEVA: Pri izbiri košarkarskih superg preveri, če ti najbolj odgovarjajo High-Top, Mid-Top ali Low-Top stili superg. O tem si lahko prebereš v našem blogu o stilih košarkarskih superg.

Udobje, podpora in oprijem košarkarskih superg

Vsaka oseba je različna, povsem enako pa je tudi s košarkarskimi supergami. V osnovi moramo biti pozorni na tri lastnosti superga – udobje, podporo in oprijem.

Na udobje bodo vplivale dimenzije, material in oblazinjenje. Ciljamo na superge, ki bodo omogočale dolgotrajno nošnjo v naporni aktivnosti in ob tem ne bodo povzročale nelagodja in bolečin. Podpora košarkarske superge je pomembna predvsem pri varnosti nog, saj morajo superge zagotavljati svobodno gibanje noge in tako omogočati najboljšo možno igro košarkarja. Le z odlično podporo lahko igramo najboljšo igro. Kot zadnji dejavnik pa je tu oprijem, saj košarka zahteva veliko dinamičnosti in tako ne sme dovoljevati drsenja.

Videz košarkarskih superg

Na videz vplivajo material, barve in splošna oblika. Od materiala (in uporabe) je odvisno, koliko časa bodo košarkarske superge opravljale svojo nalogo na najvišji ravni. Igra dovoljuje košarkarju, da izrazi svoj stil. To mu dovoljujejo tudi superge same, saj lahko z njimi predstavi svojo osebnost, cilje in načrte.

Pomoč pri izbiri košarkarskih superg

Najboljše bo izbrala lastna noga, ki bo povedala, ali je košarkarska superga na želenem nivoju. Ker pa je pomoč vedno dobrodošla, si je vredno na YouTube ogledati ocene različnih športnih superg, prav tako pa lahko na našem youtube kanalu zasledite podrobnejši pregled novih izdaj. Pomagajo pa lahko tudi strokovnjaki v živo, ki jih pri nas ne manjka. Na naših igriščih lahko preizkusiš širok nabor košarkarskih superg.