Takoj, ko se je v trgovinah pojavil originalni model Air Zoom G.T. Cut, so bili številni košarkarji navdušeni nad njimi zaradi njihove odlične zmogljivosti in tudi zato, ker so imeli veliko podobnosti z modeli Nike serije Kobe.

Ker se večina naših blogov o pregledi košarkarskih superg začne z zgodbami o športnikih, je pri Nike Air Zoom G.T. Cut 2 takoj opazna podrobnost, ki jo bodo zagotovo cenili številni bodoči lastniki teh neverjetnih superg. Čevelj nima enega glavnega ambasadorja, temveč ga promovirajo številni košarkarji v ligi NBA in po vsem svetu. Seveda je tudi to določen znak in potrditev, da je čevelj odličen in najvišje kakovosti.

Odobrene s strani “kralja superg”

Ko govorimo o igralcih, ki jih nosijo, je tu seznam:

  • Julius Randle
  • Tobias Harris
  • Patrick Williams
  • Jrue Holiday
  • Furkan Korkmaz
  • Markieff Morris
  • Sabrina Ionescu, Devin Booker in veliko drugih

Nazadnje je vedno dober znak, če čevelj potrdi “kralj superg”, kar je tudi storil P.J. Tucker, ko je obul te čevlje.

Zdaj se lahko posvetimo drugim podrobnostim. G.T. je okrajšava za Greater Than, serija pa je bila predstavljena leta 2021. Vključevala je izvirni G.T. Cut, skupaj z G.T. Jump in G.T. Run. Vsak od teh košarkarskih copat je zasnovan za določeno vrsto zmogljivosti in posebne vrste igralcev, kar se je izkazalo za odlično idejo. Prav tako so bili čevlji uporabljeni za uvedbo nekaterih najboljših inovacij, ki jih ponuja Nike.

“Naši najsodobnejši pogoji testiranja v Nike Sport Research Lab (NSRL) nam omogočajo, da pridobimo nov vpogled v igro in prepoznamo najmanjše nianse, povezane z uspešnostjo športnika,” je dejal Ross Klein, višji kreativni direktor za Nike Performance. “o nam pri podjetju Nike pomaga, da je obutev vedno boljša kot kdaj koli prej, ne glede na to, ali gre za košarko ali kateri koli drug šport. Serija G.T. je povabilo k sanjarjenju in premikanju meja človeškega potenciala.”

Inovacije, inovacije, inovacije

Morda je najpomembnejša inovacija pri športnih copatah Nike Air Zoom G.T. Cut 2 podplat, ki ima celo svoje ime – Smear Traction 1.0. V osnovi je sestavljen iz treh delov s puščičastim vzorcem na zadnji strani, ribjo kostjo na sredini in manjšimi puščicami na sprednji strani. Prav tako je vsak del podplata izdelan iz različne vrste gume, prvi testi članov ekipe Grosbasket so prinesli odlične rezultate.

“Serija G.T. je popolnoma ločena od tradicionalnih načinov razmišljanja,” je dodal Klein. “Vzorec oprijema je eden od tistih elementov, ki je nastal na mikroravni vpogleda NSRL po preučevanju odnosa med igriščem in čevljem. Ekipi je uspelo spodbuditi novo inovacijo, ki športnikom zagotavlja pravo količino trenja na igrišču, da lahko hitreje odzovejo, hitreje obračajo in prilagajajo delo nog z večjo natančnostjo.”

Omenili smo že, da se serija G.T. osredotoča na določene vrste igralcev, in tu lahko vidimo, da je bil cilj izdelati čevelj za hitre igralce, ki so med igro odvisni od izvajanja neštetih rezov in sprememb smeri. Ponovno poudarjamo, da sta podplat in njegov oprijem odlična!

Inovacije se tu ne končajo. Tik pod stopalom je vložek iz pene React z dodatno šesterokotno enoto Zoom Air enoto pod peto, pod vsem tem pa je še Zoom Air strobel po celotni dolžini! To bo za vaša stopala v veliko veselje, saj je udobje ogromno. Dodatne izboljšave so bile narejene okoli pete za večjo varnost stopala, in ko pogledamo vse te lastnosti skupaj, smo lahko prepričani, da bodo številni znova potegnili primerjave med G.T. Cut 2s in nekaterimi supergami Kobe Bryant – tako kot so to storili ob prihodu 1s. To je do neke mere smiselno, zlasti ker je eden od stebrov za serijo “Cut” izjemno nizka silhueta in nizka skupna teža. Po drugi strani pa je ta čevelj tako odličen in edinstven, da ga moramo obravnavati kot kot mojstrovino samo po sebi, ki bo, upajmo, tudi v prihodnosti prinašala številne odlične izdaje.

Kot vedno, če boste imeli priložnost, nas vsekakor obiščite in preizkusite te odlične košarkarske copate. Če pa to ni možnost in jih kupujete prek spleta, je res odvisno od širine vašega stopala, ali boste morali kupiti par, ki je večji od vaše običajne velikosti, saj so superge zasnovane tako, da niso ohlapne.