Eden izmed najpomembnejših kvalitet, ki jih posedujejo uspešne košarkarice, je zagotovo mentaliteta. Preverite Grosbasketove nasvete o začetkih košarke za ženske in si zagotovite kvalitetno košarkarsko opremo.

Ko gre za igranje košarke, ženske velikokrat dvomimo vase, čes da nimamo ustreznih sposobnosti, da bi tudi same postale navdušene košarkarice. Morda zaradi nižje višine kot moški, ali pa smo mnenja, da ne tečemo dovolj hitro. Vendar temu ni tako!

Košarka za ženske postaja vedno bolj priljubljen šport pri nežnejšem spolu – letos lahko celo spremljamo prvo Evropsko prvenstvo za ženske. Preverite Grosbasket izjemne nasvete za napredovanje v vaši igri  ter kateri košarkarski opremi zaupajo najuspešnejše košarkarice, kot sta Teja Oblak in Ajša Sivka.

V Grosbasketu smo navdušeni nad opolnomočenjem žensk, zato ekskulzivno na dan žena, 8.3. ponujamo kar 30% popust na vse ženske košarkarske izdelke!

Verjemite vase!

Mnogo žensk, ki si želijo postati košarkarice se pred začetkom treningov sekira, da so v slabšem položaju, kot pa košarkaši moškega spola oziroma močne in izkušene nasprotnice. Ironično je ravno prepričanje, da niste tako hitra ali močna kot nekdo drug, vaša prva pomanjkljivost. Za resničen napredek vam polagam na srce, da verjemite vase in se na treningih prikažite v takšnem duhu.

Tudi mlade nadobudne košarkašice, kot sta Lea Bartelme in Zoja Štirn, se zavedajo, da se pravi uspeh začne s pozitivno mentaliteto in nas hkrati spodbujajo, da v kolikor si zastavite določen cilj, se tega držite in ne popustite pri prvih ovirah in izzivih. Tudi, ko se vse ne izteče tako, kot pričakovano, naj vas to nekaj nauči in pripravi na prihodnost.

Vsakič, ko stopite na igrišče, verjemite, da ste najboljša na svojem položaju. Namesto da razmišljate o tem, kaj lahko drugi naredijo bolje, pomislite na vse prednosti, ki jih imate.

Zagotovite si kvalitetno košarkarsko opremo

V kolikor šele začenjate s košarko, potem je eden izmed prvih pomembnih korakov ta, da si zagotovite ustrezno in kvalitetno košarkarsko opremo.

Ta vam bo zagotovila udobje na treningih ter med tekmo, zavarovala vaše telo pred poškodbami ter vas motivirala, da se vedno vrnete nazaj na igrišče. Preverite, kateri so najpomembnejši komponenti košarkarske opreme, ki jih mora imeta vsaka košarkašica v omari!

Ustrezni košarkarski copati

Preden se odpravite na igrišče, se prepričajte, da boste košarko igrale v kvalitetnih in prilegajočih se košarkarskih copatih. V kolikor nimate ustreznih čevljev, prosim, ne igrate košarke, saj se lahko trajno poškodujete in za dolgo časa poslovite od igrišča.

Priporočamo vam visoke košarkarske superge, saj tovrstni modeli nudijo oporo gležnja in odličen oprijem na igrišču.

V Grosbasket trgovinah ponujamo najbolj priljubljene modele košarkarskih čevljev za nadobudne ženske košarkarice, katerim zaupajo najslavnejše igralke, kot sta Teja Oblak in Ajša Sivka.

Košarkarska oblačila

Za vadbo košarke boste potrebovala vsaj dva ali tri pare košarkarskih kratkih hlač. Tovrstne hlače naj bodo ohlapne, vendar naj se obenem lepo prilegajo pasu. Odlična dolžina košarkarskih hlač je približno do polovice kolena. Drug element, ki ga boste potrebovala za vadbo, so majice s kratkimi rokavi, ki naj bodo ohlapne. V Grosbasket ponudbi lahko zbirate med različnimi barvami in čudovitimi dizajni.

Košarkarsko spodnje perilo

Ker je košarka zelo intenziven in dinamičen šport, je potrebno, da je tudi vaše oprsje zavarovano pred udarci ter da vas ne ovira pri teku. V Grosbasket trgovinah najdete podporne športne nedrčke, ki bodo popolnoma transformirali vašo igro.

Zaščita za kolena

Pri igranju košarke boste verjetno velikokrat padla na kolena. Da se kolena ne poškodujejo, kupite ščitnike za kolena, ki vaša kolena odlično zavarujejo pred poškodbami, obenem pa tudi vas ohranjajo mirne.

Košarkarska žoga

Pri izbiri košarkarske žoge najprej upoštevajte svojo starost ter višino. Običajno so košarkarske žoge različnih velikosti za različne igralce in so pogosto določene glede na starost. Na splošno spadajo v tri kategorije:

  • Žoga, ki se uporablja v Nacionalni košarkarski zvezi (NBA). Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) to priporoča za igralce, starejše od 15 let. Žoga meri 75 centimetrov, znana tudi kot velikost 7.
  • Druga možnost žoge je tista, ki jo pogosto uporabljajo ženske 12+ in fantje 12-14 let. To je uradna žoga ženske nacionalne košarkarske zveze (WNBA) in se uporablja tudi za ženske srednješolske in študentske tekme. Meri 72 centimetrov, znana tudi kot velikost 6.
  • Zadnjo velikost žoge uporabljajo dečki in deklice, stari med 9-11 let. To je standardna mladinska košarkarska žoga, ki jo najdete v večini trgovin in meri 70 centimetrov ter je znana kot velikost 5.

Izgovore spreobrnite v možnost za napredek

Nekaj zelo pomembnega, kar sem se naučila v zadnjih mesecih glede osebne rasti in življenja nasploh, je to, da nikoli ne bomo prišli “tja”. Najbrž veste, o čem govorim, kajne?

“Ko bom dovolj močna, dovolj natrenirana, se vsak dan zbujala ob 5.30 ter imela uspešno kariero, bom …”

Naučila sem se, da ta čas nikoli ne pride, saj bomo vedno želele nekaj več oziroma biti boljša verzija sebe. Zato ne čakajte na “tisti trenutek” in raje uživajte vsak dan procesa, vsak trening, vsako zmago in vsak poraz! Svoje izgovore sprobrnite v možnosti za napredek, kot na primer:

  • “Večja je od mene, a sem jaz hitrejša!” – Delajte na tem, da preprečite njene vstopne podaje, da vam je ne bo treba pokrivati med obrambo.
  • “Zelo dobro zna iti desno in polagati z desnico.” – Vsakič jo prisili v levo.
  • “Moji soigralci si ne želijo podati meni.” – Premagajte strategijo nasprotne ekipe tako, da dobite drugo priložnost strela za sebe in svojo ekipo.

Naj vaši izgovori postanejo priložnost za napredek in izboljšavo.

Treninge tretirajte kot tekme

Tiste košarkarice, ki vsak trening jemljejo resno ter kot možnost za napredek, so načeloma tiste, ki najhitreje napredujejo ter postanejo vodilna igralka na igrišču. Vsakič, ko trenirate, se malenkostno izboljšate, in če na vsakem treningu date od sebe največ, kar zmorete v tistem dnevu, potem boste kaj kmalu opazila izjemne rezultate!

Bodite prva v vrsti za vaje. Mečite se na tla za izgubljenimi meti. Bodite glasna, saj nič ni hujšega od res dobrega košarkarja, ki je tih in ne vpleta svojih soigralcev v igro s tem, da je glasen vodja.

Ne samo, da bo trdo delo pri majhnih detajlih pomagalo vam, bo tudi pomagalo vašim soigralkam. Težje kot braniš najboljšega igralca v svoji ekipi 2 uri na dan, 5 dni na teden, lažje bo njim in tebi v 40-minutni igri proti nasprotni ekipi.

Z trdno vero vase in z disciplino inspirirajte ostale košarkarice!

Najboljše košarkarice niso vedno tiste, ki svojo ekipo vodijo v točkah, vendar tiste, ki pridejo točno na vsak trening in dajo vedno vse od sebe. Naj vaše trdo delo navduši in inspirira ostale igralke.

Namesto, da iščete izgovore oziroma razloge za prenehanje, naj vas težki izzivi otrdijo. Sledite uspešnim ženskim košarkaricam, kot so Nike Barić, Teja Oblak in Eva Lisec, svojo košarkarsko opremo pa si priskrbite v Grosbasketu, ki skupaj z vami praznuje vaše uspehe in napredke! Nagradite svoje trude in uspehe in si za letošnji dan žena 8.3. s kuponom HER30 privoščite 30% popust na vsa košarkarske izdelke za ženske!