Preverite 8 izjemnih košarkarskih nasvetov, s katerimi lahko mladi košarkar izboljša svoje sposobnosti. Od vaj za učinkovitejši nadzor žoge, pa vse do treningov za krepitev vzdržljivosti, kar bo njegovo igro dvignilo na povsem nov nivo.

Majhne spremembe, veliki napredki: 8 nasvetov za izboljšanje košarkarskih sposobnosti

Se vaš otrok navdušuje nad košarko do mere, da si želi postati profesionalni košarkar in v prihodnosti tekmovati na največjih prvenstvih?

Seveda za tovrsten uspeh potrebuje veliko treninga za izjemno tehniko. Na Grosbasketu smo tokrat pripravili mini vodič do 8 nasvetov za izboljšanje košarkarskih sposobnosti, s katerim lahko vaši mladi košarkarski navdušenci začnejo že danes – z majhnimi spremembami do velikih napredkov!

Preverite nasvete spodaj, vse od vaj za učinkovitejši nadzor žoge, pa najboljših treningov za krepitev vzdržljivosti.

Fokus vaj naj bo na kontroliranju košarkarske žoge.

Razvijanje močnejših veščin driblinga je najlažji način, da vaš otrok postane boljši košarkar oziroma boljša košarkašica. Ključ do obvladovanja žoge je ravnotežje: telo naj bo statično, medtem ko žogo tapka okoli telesa. Žogo naj usmeri od levega do desnega boka, pri tem pa ohranja višino odboja, ki sega med kolenom in kolkom. Tapkanje na tej ustrezni višini predstavlja ultimativno priložnost za strel, kar pomaga pri učinkovitejšem streljanju na koš. Več fokusa kot boste vložili v dnevno vodenje žoge, več nadzora bo imel/a nad žogo.

Med vsakodnevno vadbo naj vadi tapkanje košarkarske žoge z obema rokama. Priporočamo vam tudi vadbo treh osnovnih gibov pri rokovanju z žogo: križanje, tapkanje med nogami in tapkanje za hrbtom. Ko s temi potezami zgradi trdne temelje, lahko ustvari kombinirane driblinge, katere uporabi med igro in tako prelisiči nasprotnika.

Izboljšanje svojih šibkih točk

Če vaša košarkašica želi postati boljša igralka, se mora osredotočiti na izboljšanje svojih šibkih točk igre. Na primer, če ima težave na črti prostih metov, potem naj bo to glavna usmeritev njene vadbe. Ste preverili, kako ji gre tapkanje z nedominantno roko?

Če se še vedno uči, potem uporabite zgoraj omenjene vaje vodenja žoge, da izboljša svojo kontrolo nad žogo s to roko. Če želi postati elitna igralka, bo sprva morala prepoznati in odpraviti svoje pomanjkljivosti,  da se lahko pohvali s spretnostmi v vseh vidikih igre.

Ali vadi vodenje žoge s hitrostjo dejanske igre?

Vsak košarkar lahko ustvari dobro formo in hitrost med samostojnim tapkanjem žoge ali pa pri streljanju, vendar je včasih težko vzdrževati to hitrost med igro, ko je pritisk velik in ko navijači kričijo s tribun.

Če vaš otrok blesti med vsakodnevnimi treningi, vendar slabše vodi žogo in strelja na koš na tekmah, obstaja velika verjetnost, da ne trenira s hitrostjo igre.

Pomagate mu lahko tako, da se pretvarjate, da ste obrambni igralec ter skupaj z vašim nadobudnim košarkarjem tečete proti košu – ali pa se postavite v vlogo nasprotnika, in mu ne dajte časa, da počasi zbere fokus za strel na koš. Naj se navadi premikati s hitrostjo časa igre in tako boste resnično lahko opazili velik napredek!

Ali ima kvalitetno košarkarsko opremo?

Brez kvalitetne in ustrezne košarkarske opreme, kot so košarkarski copati, se njegov napredek lahko bistveno upočasni, obenem pa tudi tvegate za dolgotrajne poškodbe, v kolikor ne nosi primerne košarkarske obutve. Kvalitetni čevlji so najpomembnejša investicija v uspešnega košarkarša, saj mu bodo prinesli udobje, samozavest, agilnost in hitrost.

Seveda ga bo trendovski košarkarski dres njegovega najljubšega igralca tudi neizmerno motiviral, tako med treningi, kot tudi med dejansko tekmo – in motivacija je ključ do uspeha. Ena izmed vaših največjih nalog kot mama je, da ga podpirate pri njegovih sanjah in ga podučite, kako pomembna pri uspehu je mentaliteta.

Izboljšava splošne telesne pripravljenosti

Košarkarji potrebujejo dobro vzdržljivost, da lahko celo tekmo tečejo po igrišču. Tudi če vaša hčer obvlada temeljne košarkarske veščine, s temi veščinami ne more pomagati svoji ekipi, če nima ustreznega nivoja kondicije.

Priporočamo lahke teke, dvigovanje uteži za pridobitev mišic, in vsakodnevno izvajanje šprinterskih vaj. Uvedba teh vaj za krepitev vzdržljivosti v njeno dnevno rutino bo povečala njeno vzdržljivost na igrišču. Dodana mišična masa pa bo omogočila, da postane bolj agresivna igralka in svojo pripravljenost dvigne na višjo raven.

Poleg NBA tekem si oglejete tudi univerzitetne košarkarske igre

Liga NBA je vznemirljiva in zabavna za gledanje, a mladi igralci, ki se vključijo v upanje, da bodo izvedeli več o košarkarski igri, v NBA ne bodo našli veliko, kar bi lahko uporabili za igranje lastne ekipe.

Liga NBA uporablja kratek 24-sekundni časovnik strelov, ki zagotavlja malo časa za izvajanje napadalnih iger, igralci pa se namesto tega bolj zanašajo na individualno športnost kot na timsko delo.

Priporočamo vam ogled tekem univerzitetne košarke, ki ima daljšo uro strelov in posnema bolj tradicionalen stil igranja, ki ga uporabljajo srednješolske in mladinske ekipe. Če želi preučiti osnove moštvene košarkarske igre, naj opazuje, kako univerzitetne košarkarske ekipe premikajo žogo po igrišču in ustvarjajo priložnosti za zadetek.

Kakovosten spanec in ustrezna prehrana – žal brez tega ne gre!

Medtem ko skoraj vsi najstniki radi uživajo nezdravo hrano, bi tistim, ki želijo izboljšati svoje košarkarske sposobnosti, resnično priporočili, da se držijo zdrave in uravnotežene prehrane, da bi si zagotovili močno in trdno telo.

Otroci, starši in trenerji si lahko preberete knjigo ali dve o prehrani in to, kar se naučite, vključite v svoj trening. Pravilna prehrana daje mladi igralki vrhunsko energijo in moč, kar se bo pokazalo tudi na igrišču. Morda se bo na začetku vaš otrok upiral, a če mu poveste, da je tudi Luka Dončič tako postal boljši, vas bodo najverjetneje poslušali!

Večina tudi ne želi slišati, da si je treba zagotoviti dovolj spanja, saj le ta predstavlja ključno razliko med počasnostjo na igrišču in prehitevanje nasprotnikov. Otroci, ki spijo vsaj osem ur na noč, imajo veliko več energije, ko si zavežejo košarkarske čevlje in gredo na igrišče.

Postavite si oprijemljive cilje

Najboljši način za izboljšanje sposobnosti je z vsakodnevnim ponavljanjem vaj; saj kot pri mnogih stvareh, tudi pri košarki velja rek ‘vaja dela mojstra’.

Vendar pa lahko ponavljanje istih treningov postane malce dolgočasno, če si ne postavimo oprijemljivih ciljev. Naj si mladi košarkar postavi cilj za vsak dan: na primer 100 izvedenih prostih metov. Nato naj poskuša ta cilj doseči vsak dan – to bo mlade motiviralo tudi izven sezone in jim dalo veliko prednost pred soigralci.

Vaditi je treba resnično vsak dan!

Da nekdo postane boljši košarkar, talent ni odločilen faktor. Slavni zvezdniki, kot sta Michael Jordan ali LeBron James ali pa naša Teja Oblak, prav tako trenirajo zelo intenzivno, da bi obvladali veščine in jih uporabili med tekmovanjem. Če si vaš otrok res želi postati vodilni košarkar oziroma košarkarica, naj si vsak dan si vzame čas za vadbo in hitro bo opazil/a svoj napredek.