Največja rivalstva lige NBA: Magic Johnson in Larry Bird

Zvezdniki so bili vedno med nami. Košarkarski, filmski, glasbeni ali kateri koli drugi zvezdniki. Ko pogledamo v zgodovino pa vidimo jasen premik v njihovem statusu, ki je v določenem trenutku postalo že skoraj čaščenje. Temu rečemo kar obdobje moderne televizije, ki je približalo najboljše celotnega sveta v našo dnevno sobo. Tudi v ligi NBA je bilo tako. In dandanes ne bi bilo zvezdnikov kova LeBron James, Luka Dončić ali Stephen Curry, če ne bi bilo najbolj pomembnega rivalstva v zgodovini lige NBA. To zgodbo sta pisala Magic Johnson in Larry Bird.

Prihod Magica Johnsona in Larryja Birda

Liga NBA se je od leta 1950 močno spremenila, saj je postala raznolika in razširjena. V tistem času sta prispela Bill Russell in Wilt Chamberlain, kar je bilo rivalstvo že samo po sebi, ki je ligo dvignilo na prej nevideno raven. A kaj se zgodi, ko se največji zvezdi lige upokojita? Nastalo praznino zapolnijo drugi zvezdniki, med katerimi je bil glavni Kareem Abdul-Jabbar. Eden največjih vseh časov je prevetril ligo in v njej igral, ko je začela njena vrednost nekoliko padati. Dvorane niso bile napolnjene, televizijskih pravic je bilo malo, zanimivosti pa prav toliko. V sedemdesetih letih je petkrat osvojil naslov najboljšega posameznika, a tudi njegova zvezda je počasi ugašala. Dokler se ni na ravneh univerzitetne lige NCAA rojevalo novo upanje.

»Odraščal sem v temnopolti družini, za katero mnogi pravijo, da izginja. Imeli smo, kar smo potrebovali. Dva izjemna starša, hrano na mizi in čas, ki smo ga preživljali skupaj,«

so bile besede Magica Johnsona o času pred univerziteto Michigan. Na drugi strani je svoj prihod na univerzo Indiana Larry Bird komentiral z besedami:

»Nisem imel denarja in s tem mislim nič. Tja sem prišel s 75 dolarji in brez oblek.«

Vse sta obrnila na glavo. Magic Johnson je ekipo, ki je preteklo sezono zaključila z 10-17 popeljal do 25 zmag in 5 porazov. Preden je Larry Bird prispel v Indiano je ta v dveh sezonah dosegla 12 zmag in 14 porazov. V njegovih treh sezonah so zapisali le še 13 porazov in kar 81 zmag. Tekme so minevale, njuni zgodbi sta odmevali širom ZDA. Ligo NCAA so spremljali vsi, njuno rivalstvo je postalo fenomen in kronala sta ga v letu 1979. Finale divizije 1 v ligi NCAA je zapisalo zapolnjeno dvorano in več kot 40 milijonov gledalcev ga je spremljalo preko malih ekranov. Zmaga je pripadla Michiganu in Magicu Johnsonu, ki je tekmo končal s 24 točkami. Bird je pred leti povedal, da je poraz v tem finalu nekaj, kar ga še vedno razjezi.

Larry »The Legend« Bird in Earvin »Magic« Johnson

Lastnoročno sta ustvarila interes za zaključni Final Four lige NCAA in ligo NBA, kot jo poznamo danes. Uradno je bil Larry Bird v sezoni 1978 že izbran na naboru s strani Boston Celtics, Magic Johnson pa je bil leto kasneje izbran s strani Los Angeles Lakers. In ustvarjeno je bilo še eno rivalstvo.

Boston je zbral 32 zmag več kot sezono poprej in postal prva ekipa vzhoda. Larry Bird je postal  novinec leta in bil vpoklican na All-Star tekmo, a Celticse je v konferenčnem finalu njegove prve sezone izločila Philadelphia. Na drugi strani ZDA je Magic Johnson skupaj z legendarnim Kareemom odjadral do finala lige NBA in postal prvi novinec v zgodovini, ki je postal tudi MVP finala. To je bil njegov prvi šampionski prstan, sledi so še štirje, vsi v istem desetletju. Bird je moral počakati le eno leto in prvi od treh šampionskih prstanov v karieri je bil njegov.

Vzpon lige NBA zaradi Birda in Magica

Vzpon lige NBA širom sveta je bil strm in neprestan. Nikakor tu ne smemo preskočiti komisarja lige Davida Sterna, ki je s svojim prihodom leta 1984 spremenil marsikaj. Žal pa tudi najboljši prodajalec ne more prodati slabega izdelka. Liga NBA je bila z rivalsko navezo Bird-Magic daleč od slabega. Bila je platinast, diamanten in zlat izdelek, ki je bil nenadomestljiv. Rivalstva ne bi bilo brez njunega medsebojnega spoštovanja, ki je izkazovalo čar športa in košarke.

Njuno razmerje odlično opiše zgodba o sodelovanju za znamko Converse. Larry Bird je Magica Johnsona pozdravil z besedami, da ju čaka njegova mama s kosilom. Ko so prispeli do Birdove hiše in se usedli za mizo, se je usedla zraven svojega sina:

»Si mu že povedal?«

Larry je mami, da naj mu pove sama. Ta pa mu je rekla:

»Magic, ti si moj najljubši košarkar.«

Magic Johnson in Larry Bird sta spremenila košarko, ligo NCAA, ligo NBA, šport in rivalstva. Ob vsem tem sta ohranila medsebojno spoštovanje.

V svoji karieri sta »skupaj« osvojila in dosegla:

  • 8x prvak lige NBA
  • 5x MVP finala
  • 6x MVP lige NBA
  • 24x All-Star vpoklicev
  • 3x MVP All-Star tekme
  • 18x All-NBA 1st Team
  • 2x All-NBA 2nd Team
  • 3x obrambni igralec lige (Bird)
  • 4x najboljši podajalec lige (Johnson)
  • 2x najboljši kradljivec lige (Johnson)
  • 2x 50-40-90 klub (Bird)
  • 3x prvak v metu trojk (Bird)
  • Olimpijske igre 1992 – DREAM TEAM

Katera rivalstva v košarki spadajo ob bok rivalstvu Magic Johnson – Larry Bird? Sporočite nam. Na našem spletni strani in v naši trgovini lahko najdete tudi košarkarsko opremo z motivi Larryja Birda in Magic Johnsona, tako da preverite, če se najde kaj za vas.