Bo LeBron James obdržal krono?

Cleveland proti Bostonu. James proti Irvingu. To je začetek zapisa o finalu vzhodne konference, ki ga je marsikdo pripravil pred začetkom letošnje sezone.

Serija med Clevelandom in Bostonom bo postregla z izjemno košarko, obenem pa je dokaz, koliko se lahko spremeni v sezoni lige NBA.  Cleveland je tako rekoč popolnoma premešal na začetku sezone sestavljeno ekipo, Boston se čudežno prebija skozi končnico brez dveh z naskokom najboljših košarkarjev Kyrieja Irvinga in Gordona Haywarda.

LeBron in Kyrie. Foto: Cavs Nation

Kljub temu si lahko od finala Vzhoda obetamo ogromno. Obe ekipi sta bili deležni veliko dvomov pred začetkom in med prvima krogoma končnice. Oba kluba sta sezono v prvem krogu reševala v sedmi tekmi. Oba sta v drugem krogu postregla z blestečo košarko. Na koncu lahko rečemo, da gledamo finale vzhodne konference, ki smo si ga tudi želeli. In tako pridemo do vprašanja – kako naprej? Ali boljše – kdo naprej?

Boston dokazuje, da ima pred sabo morda celo najbolj svetlo prihodnost med ekipami v NBA. Na klopi ima mladega in hkrati izjemnega strokovnjaka, na igrišču mlado, zagnano, a obenem pametno zasedbo košarkarjev. Brad Stevens iz vsakega košarkarja izvleče več kot največ, dodeli mu vlogo, v kateri lahko pokaže vso svoje znanje.

Brad Stevens. Foto: boston.com

Dokaz za to sta nenazadnje Isaiah Thomas in Avery Bradley. Kdaj ste nazadnje slišali besedo o njih? Pod Stevensom sta igrala na All Star ravni. Stevens je svoje mojstrstvo prikazal tudi v polfinalu proti Brettu Brownu in Philadelphiji, ko je tako taktično kot z odločitvami med tekmo nadigral svojega nasprotnika. Da ni prejel niti enega glasu za naziv »trener leta« s strani trenerske organizacije je smešno.

Isaiah Thomas in Avery Bradley Foto: nesn.com

Nikakor pa ne smemo pozabiti na njegove košarkarje – v glavnih vlogah Tatum, Brown, Rozier in izkušeni Horford. Trije mladeniči so svet košarke tako rekoč obrnili na glavo. Tatum se je izkazal za igralca, na katerem morajo Celticsi graditi svojo prihodnost. Je na pravi poti, da postane superzvezdnik v eni najuspešnejših franšiz v športu. V polfinalu je imel Boston nasproti ravno tako mlado zasedbo Sixersov. Serija, ki jo bomo v prihodnosti nedvomno spremljali še ničkolikokrat in morebiti serija, ki bo ligo NBA zaznamovala v prihodnjih 10 letih. A zdaj je tu nova ovira. Položaj, v katerem bo večina košarkarjev Bostona zaigrala prvič. Vsaj v takšni vlogi, kot jo imajo letos.

Ravno nasprotno velja za Cleveland. Na tem mestu bi se lahko razpisali z odo Kralju Jamesu, a zdi se, da so besede odveč. LeBron James govori na igrišču. Z Indiano je opravil sam, proti Torontu je dobil pomoč soigralcev in Dwane Casey je bil odpuščen. Njegova edina napaka: več let ni premagal LeBrona Jamesa. Raven Jamesove igre je v njegovi petnajsti sezoni na novi stopnički. Z metlo v polfinalu Vzhoda so si Kavalirji priigrali tudi nekaj več dni odmora. V serijo proti Bostonu bodo vstopili spočiti in pripravljeni. Znano okolje za Jamesa, TD Garden v Bostonu ga bo pričakal glasen in zbadljiv kot vedno. Dejstvo je, da bo James proti mladi ekipi Bostona potreboval pomoč svojih soigralcev, ki so, vsaj tako se zdi, našli svoj ritem.

Veliko bo odvisno od LeBron Jamesa. Foto: Sporting News

A Boston je drugačen od Toronta. Nima klasičnega centra (kot pri Torontu Valanciunas), ki predstavlja premoč v prid Kevina Lova na obeh straneh igrišča. Ima več kakovostnih in samozavestnih igralcev, ima prednost domačega igrišča, ima izjemnega trenerja, polnega trikov in rešitev. Predvsem slednje pogrešamo pri Clevelandu.

Pred prvo tekmo finala nam je lahko žal le, da serija ne bo potekala v popolnih zasedbah. Kakorkoli se bo končala, se bomo vedno spraševali kaj bi bilo, če bi bili moštvi popolni. Če Boston ne bi pestile poškodbe, Cleveland pa bi igral v formi iz začetka končnice, bi rekel, da bodo Celticsi končno spet v finalu. Glede na trenutno sestavo Bostona in formo Clevelanda po seriji s Torontom pa se več možnosti za uvrstitev v finale pripisuje Clevelandu. Finale konferenc je čas, ko se ustvarjajo pravi junaki in košarkarski zvezdniki. Čaka nas izjemen dvoboj, ki bo dal med drugim tudi odgovor na vprašanje ali bomo vstopili v novo ero, ko v finalu lige NBA ne bo Lebrona Jamesa? Na koga pa stavite vi?

 

Kategorije