Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers, 4. del

Že spet? Že spet. Pred nami je težko pričakovani veliki finale lige NBA. Kljub temu, da je drugačen razplet visel v zraku, bomo spremljali zdaj že tradicionalni dvoboj med Kavalirji in Bojevniki.

Slednji tako rekoč z enako zasedbo kot v lanski sezoni, Kavalirji pa z drugačnim moštvom, katerega temelj in še kakšen gradnik več predstavlja LeBron James. Warriors tretjič ali Cavs drugič?

Končnica je bila zelo zanimiva in izenačena kot že dolgo ne. Prvič po letu 1979 sta se oba konferenčna finala odločila v odločilni sedmi tekmi. V nasprotju z zgodovino sta v finale napredovali obe ekipi, ki sta v sedmi tekmi igrali v gosteh. Pogosto slišimo težnje o tem, da mora končno v finalu zaigrati nekdo drug, da je za razvoj košarke eden in isti finale slab. A dejstvo je, kot je izpostavil tudi James, da imajo ostale ekipe vsako leto priložnost premagati ene in druge, pa vendar jim to ni uspelo. In kakorkoli že obračamo računice, ne moremo mimo dejstva, da bosta v finalu igrali realno najboljši ekipi iz zahoda in vzhoda.

Skrivnosti med tekmecema tako rekoč ni. Bojevniki bodo znova slonili na svoji veliki All-Star štirici Durant-Curry-Thompson-Green, Kavalirji pa bodo vse upe še enkrat več položili na Kralja Jamesa. Že iz tega opisa gre sklepati, da za favorita v seriji velja Golden State. S svojo značilno hitro igro, v kateri so nevarni tako z razdalje kot tudi pod košem, bodo prisilili Jamesa, da veliko svoje energije porabi v obrambi. Proti Bojevnikom enostavno ne sme biti šibkega obrambnega člena. V lanskem finalu so Cavsi uspeli vsaj nekoliko omejiti Curryja in Thompsona, a nezaustavljiv je bil Durant. Tokrat ta prihaja v finalno serijo v nekoliko slabši formi. Prve tekme zaradi ne bo odigral Andre Igoudala, nekdanji MVP finala pa se je v času odsotnosti znova izkazal kot zelo pomemben člen ekipe. To seveda pomeni, da bo moral podobno kot James tudi Durant na drugi strani porabiti veliko več energije v obrambi, saj bo James večji del tekme postal njegova obrambna naloga.

V izjemni formi pa serijo začenja James, ki igra morda celo najboljšo končnico v svoji karieri. To bo njegov osmi zaporedni finale. Deluje lačen, kot da tu ni bil še nikoli. Košarkar, ki v odločilnih sedmih tekmah v svoji karieri beleži v povprečju 35 točk, 12 skokov in 5 podaj, in ki je dobil zadnjih 6 zaporednih odločilnih sedmih tekem v svoji karieri. Njegova predstava proti Bostonu je bila zgodovinska. Če želi sezono končati kot končni zmagovalec bo moral verjetno imeti temu podobno celotno serijo. Predpogoj za uspeh Clevelanda pa je zagotovo pomoč tudi ostalih košarkarjev. Še vedno ni jasno, ali bo lahko po pretresu možganov že na prvi tekmi zaigral Kevin Love. Jeff Green je proti Bostonu dokazal, da ga lahko z veliko energije nadomesti. Glede na to, da se od Jamesa v vsakem primeru pričakujejo nore predstave, lahko rečemo, da je ravno produkcija ostalih košarkarjev ključ do zmag. V kolikor se ne bodo pojavili, se Cleveland danes ponoči odpravlja na »misijo nemogoče«.

Pomembno vlogo za Cleveland bo verjetno odigral tudi George Hill.

Kot morda ključnega za uspeh Clevelanda se izpostavlja Georga Hilla. Ta je namreč, ne boste verjeli, v svoji karieri doslej »nadigral« Stepha Curryja. V medsebojnih obračunih Hill vodi z 10-4 v zmagah. Curry je proti Hillu v povprečju dosegal samo 19 točk, Hill pa ima boljši odstotek meta tako za dve kot za tri (za tri Hill 51,1%, Curry 42,9%). Najmanj kar lahko rečemo je, da bo tudi ta interni dvoboj, poleg tistega med Jamesom in Durantom, zelo zanimiv.

Curry je bil v zadnjih tednih pogosto vroč v tretji četrtini, James bo verjetno na prvi tekmi začel zelo agresivno in se kasneje osredotočal na razigravanje svojih soigralcev. Bo Durant zadeval mete s pol razdalje, bosta Smith in Korver lahko pokrila Thompsona in na drugi strani zadevala za tri? Se bo Lue morda odločil v rotacijo znova vključiti Rodneya Hooda, ki vsaj na prvi pogled deluje boljša izbira za branjenje čistega ostrostrelca pri Bojevnikih? Kdo od Kavalirjev bo izenačil energijo Draymonda Greena?

Poraja se veliko vprašanj. Vsemu pa je skupno, da bomo na delu videli najboljše košarkarje na svetu. In v tem moramo uživati.

Kategorije