Dobro, možda nemamo leteće aute, ali budućnost u tehnologijama tenisica je stigla. Ne tako davno, ranih dvijetisućitih, nailazili smo na  brojne logističke zapreke koje su stajale na putu mogućnosti za kupnju para premium košarkaških tenisica. Danas je tržište otvoreno i imamo pristup gotovo svemu.

Tehnologija na globalnoj razini napreduje, a u korak s tim razvijaju se performans tenisice. Informacije brzo kolaju,trendovi se rapidno mijenjaju, a veliki svjetski proizvođači sportske opreme moraju se prilagoditi. Brojni su pokušaji unapređivanja tenisica; tako je Adidas izabrao materijale gornjišta koji svojim karakteristikama dopuštaju tenisicama da  nemaju sustav vezanja, Jordan , s druge strane, odlučio se za sistem zatezanja na povlačenje, a Nike odvažno krenuo u program E.A.R.L. Apetiti ljubitelja tenisica postaju zahtjevniji, potražnja je velika, konvencionalne ideje i trendovi više “ne prolaze”, a sportska odjeća kao I obuća, u zadnjih par godina postala je  dio visoke mode. U isto vrijeme kolaboracije su brojne, releaseovi česti ,a sve to zbog globalne potrebe za novim, inovativnim i zanimljivim.

ADIDAS

adidas N3XT L3V3L uskoro dolaze u Grosasket.

Adidas, renomirani njemački proizvođač sportske opreme,odlučio se za tenisice koje nemaju sustav vezanja i kao prvi takav model predstavio tenisicu pod imenom Next Level. Tenisice čije gornjište čini Adidasov dokazani materijal Primeknit,ekvivalent Nikeovom Flyknitu, pravo su osvježenje u svijetu sportske obuće. Kad  se tome doda novi sustav cushioninga pod nazivom Lightstrike,koji pruža vrhunsku udobnost, a ne dodaje dodatnu težini tenisici, dobivamo zaista vrhunski finalni proizvod. Standardno dobar sustav trakcije,s uzorkom poznatim kao riblja kost,svrstava ovu tenisicu u top modele što se tiče samog prianjanja uz košarkaški parket. Možda ne i najizdržljiviji, Primeknit je svejedno nevjerojatan  materijal s kojim nećete primijetiti da tenisica nema vezice. Iako je još je rano prosuđivati, smatram da Adidas  s Next Levelom za sada ide u dobrom smjeru,

JORDAN

Jordanovo carstvo raste i utjecaj njegovog visočanstva je sveprisutno u svijetu košarke. Jordan je kroz tenisicu pod redim brojem 33 predstavio sustav zatezanja pod nazivom FastFit. Jednostavnim potezanjem vezice na samom vrhu tenisice, mehanizam smješten u potplatu, zateže padobranske niti postavljene oko stopala. To čini, nevjerojatno učinkovit sustav zatezanja koji pruža osjećaj sigurnosti,udobnosti te istinski  izaziva uzbuđenje prilikom svakog zatezanja, ali i otpuštanja. Iskreno , iako nisam najveći obožavatelj ovakve tehnologije, tenisica je vrhunska kao što i priliči jednoj tenisici s potpisom renomiranog dizajnera Tatea Kuerbisa. Više o samim tehnologijama i tenisici pročitajte u blogu “Vežite se polijećemo”.

NIKE

Nike Adapt BB – rasprodano.

A na samom kraju – Nike. O Nikeovoj Hyperadapt BB tenisici mogao bi se napisati cijeli esej, jer donosi mnoge neviđene elemente u svijetu košarkaških tenisica. Poprilično sam uzbuđen činjenicom da ću biti u prilici posjedovati par tenisica s E.A.R.L. tehnologijom. Od svih gore navedenih, Nikeov  sustav vezanja tenisica, podiže ljestvicu u za neke nedostižne visine. Počeo bih s nevjerojatnom informacijom da su perfekcionisti iz Nikea na čelu s genijalnim Tinkerom Hatfieldom, par mjeseci samo razvijali zvuk zatezanja tenisice kako bi battery motor u potplatu bio što ugodniji ljudskom uhu. Ljepota je u detaljima. Tako je Summer Schneider,sistemski inženjer, u koordinaciji s kolegama te odabranim sportašima u beta verziji testiranja tenisica, izabrao robotski zvuk iz jednog poznatog Pixarovog animiranog filma WALL-E. Osnovni princip automatskog sustava vezanja čini battery motor koji u potplatu zateže kablove na bočnim stranama tenisica. Dvije su mogućnosti zatezanja. Jedna od njih je zatezanje na samim tenisicama, a druga je da zatezanje pomoću mobilne aplikacije putem koje  se mogu i promijeniti boje na tenisicama. Baterija u samim tenisicama s jednim punjenjem otprilike traje 2 tjedna, a puni se bežično tj. postavljenjem tenisica na platformu za punjenje. Od svih sustava. ovaj izaziva najveće uzbuđenje, ali i postavlja brojna pitanja za koje je još prerano naći odgovore.

Budućnost je sada i pitanje je dali smo za nju spremni. Koliko smo odvažni prijeći iz komfora poznatog i tradicionalnog u nešto novo i relativno nepoznato? Moje mišljenje je da je ovo samo početak potpune transformacije sportske opreme. Gotovo sam siguran da će za otprilike 20 godina postojati pametni materijali koji će se na atomskoj razini prilagođavati krajnjem korisniku i tako pružati najbolji mogući fit za svakog čovjeka osobno.  Kao klinci mislili smo  da ćemo u 2019. godini imati leteće automobile. Nemamo, ali imamo tenisice bez tradicionalnog vezanja. I mislim da je to poprilično fantastično. Vidimo se u Grosbasketu gdje ćete se i sami moći uvjeriti u nove tehnologije.