Stvarno, tko bi rekao da će momak rođen u Philadelphiji 1978., ali koji je zbog očevog posla već sa šest godina odselio Italiju napraviti sve ovo? Tko bi pomislio da će unatoč ljubavi prema nogometu i klubu AC Milan on postati jedan od najvećih košarkaša ikad? Tko bi bio hrabar sanjati slavu iako se u SAD vratio kad je imao već 13 godina i tek tada potpuno ušao u američki košarkaški sustav?

Pa Kobe Bryant, naravno! Ova ikona NBA lige dobro je poznata po svom neumornom i nesalomljivom mentalitetu čemu je sigurno doprinijelo ovo specifično djetinjstvo i odrastanje. Sigurno je pomoglo i to što mu je otac Joe “Jellybean” Bryant također bio NBA igrač koji je čak odigrao i jedno finale sa 76ersima koje su izgubili od Portlanda. Zapravo se kod  spomenutog preseljenja zbog očevog posla također radilo o košarci, odnosno o činjenici da je Joe nakon NBA karijeru nastavio u prvoj i drugoj talijanskoj ligi. Da bi utjecaj košarke u životu mladog Kobeja bio još veći, pobrinuo se njegov djed koji mu je u Italiju slao snimke utakmica njegovih omiljenih Lakersa. Kobe, već tad silno fokusiran na svaki detalj najljepše igre te filmove nije samo gledao nego i neprestano ponavljao i proučavao.

Kad se vratio u SAD, ekspresno je postao zvijezda srednjoškolske košarke igrajući za Lower Merion High School u predgrađu Philadelphije. Naime, on je kao srednjoškolski freshman odmah postao igrač prve (varsity) ekipe i u svojoj zadnjoj godini srednje škole odveo ih do naslova prvaka Pennsylvanije uz nestvaran prosjek od 30.8 koševa, 12 skokova, 6.5 asistencija, 4 ukradene i 3.8 blokada. Jasno je da je Kobe pokupio veliki broj nacionalnih nagrada i priznanja za najbolje srednjoškolske igrače i došao na radar nekih od najvećih sveučilišta koja su ga željela u svom dresu, ali… većina vas vjerojatno zna kako je Kobe donio dosta hrabru odluku o izravnom prijavljivanju za NBA draft. Štoviše, on je bio prvi bek kojeg je neka ekipa draftirala izravno iz srednje škole! Iako su ga te 1996. izabrali Hornetsi, Bryant je od njihove opreme obukao jedino šiltericu koja se dobije prilikom odabira. Navodno je i on sam inzistirao na tome da igra za svoje omiljene Lakerse, a isto tako navodno je taj prijedlog skoro propao zato što je Vlade Divac (za kojeg je Kobe trade-an) zaprijetio da će radije otići u mirovinu nego napustiti Los Angeles.

Ipak, cijela stvar je na kraju uspješno riješena i velika karijera igrača s brojem osam u zlatnom dresu Lakersa mogla je krenuti. Iako mu prva sezona nije, statistički gledano, bila spektakularna, spektakl je svakako bio njegov nastup s kojim je osvojimo Slam Dunk contest:

Sljedećih sezona dobivao je sve veću minutažu i o njemu se počelo pričati kao o elitnom igraču. Kad mu se kasnije pridružio Shaquille O’Neal, Showtime je ponovno došao u Los Angeles i Lakersi su osvojili 3 naslova za redom. Dosta specifičnim spletom okolnosti nisu nastavili ovaj impresivan niz iako su i 2004. igrali finale. Nakon ovoga je Shaq napustio momčad i Kobe je izgradio možda i najbitniji dio karijere u kojoj je on postao neprikosnoveni lider svoje momčadi. Dio tog značaja simbolizira i promjena broja na dresu (umjesto 8 uzeo je 24). No, čak je i sljedeći nastup u finalu 2008. godine završio porazom, ali je zato 2009. i 2010. to ispravio osvajanjem naslova NBA prvaka. Na žalost velike vojske njegovih fanova, ovo su bila njegova zadnja finala iako je do kraja karijere (2016. godine) imao još tri playoff sezone.

Nakon kronološkog pregleda, potreban nam je poseban dio o svim rekordima i dostignućima čovjeka koji je između ostalog sam sebe prozvao Crna Mamba za što je dobio inspiraciju iz filma Kill Bill, a o samom nadimku je snimio film/reklamu s Robertom Rodriguezom:

No, nazad na rekorde:

  • 5× NBA prvak (2000–2002, 2009, 2010)
  • 2x Olimpijski pobjednik (2008, 20012)
  • 2× MVP finala (2009, 2010)
  • NBA MVP (2008)
  • 18× All-Star nastupa (1998, 2000–2016)
  • 4× NBA All-Star MVP (2002, 2007, 2009, 2011)
  • 15× selekcija u All-NBA momčadi
  • 12× selekcija u NBA obrambene momčadi
  • 2× NBA vodeći strijelac (2006, 2007)
  • Vodeći strijelac LA Lakersa svih vremena
  • Najviše odigranih sezona za Lakerse (20)
  • 81 koš na jednoj utakmici (samo je Wilt Chamberlain imao više sa 100 koševa)
  • Dobitnik Oscara u kategoriji kratkog animiranog filma za Dear Basketball

Lista se nastavlja i slobodno dodajte svoje omiljene rekorde velikog Bryanta, a nama u Grosbasketu uvijek je jasan znak nečije veličine da se njihove tenisice proizvode i nakon završetka karijere što je stvarno posebno priznanje i dokaz koliko ga fanovi poštuju. O njegovim tenisicama smo već pisali u našem blogu i snimali video, a cijela ponuda je ovdje.

Svoj rekord od 81 koša na utakmici ostvario je u Protro modelu.

 

Svakom košarkašu preporučujemo da odvoji vrijeme za pregled snimki Mambe jer osim uživanja u njegovim atraktivnim potezima može se i jako puno naučiti.