Nike je kao tvrtka koja je primarno proizvodila obuću za trkače u svijet košarke ušla 1972. godine s modelima Bruin i Blazer. Ovo nisu bile spektakularne tenisice, ali već i one su dale naznake nečeg velikog.

Tako je, na primjer, jedan od njihovih nekoliko „manekena“ bio i legendarni George Iceman Gervin. No, mnogi gotovo sve zasluge za ono što je Nike postao u svijetu košarkaške obuće pripisuju jednom, jedinom i najvećem Michaelu Jordanu. Odnosno, njegovim tenisicama. Dok je Jordan brand definitivno utjecao i na puno više od same kompanije u kojoj je nastao, ipak se jedan drugi model mora smatrati temeljem Nikeove košarkaške priče.

Pravi fanovi će znati – riječ je o Air Force 1 (AF1) modelu koji je izašao stvarno davne 1982. godine. Za one koji manje znaju – u čemu je bila kvaka? Za početak, ovo su bile prve košarkaške tenisice s AIR tehnologijom koju je Nike uveo u tenisice za trčanje 1980. Naravno, osim što je AIR imao taj šarm noviteta, on je svakako utjecao na udobnost tenisica što je odmah jamčilo pozitivne reakcije. Zatim, Nikeov čuveni swoosh doživio je redizajn – primarno zato što su ga mnogi u žargonu počeli nazivati „smješko“ – te je dobio ozbiljniji ili, moglo bi se čak reći, učinkovitiji izgled to jest današnji SWOOSH. Službeni naziv igrača koji su imali čast prvi nositi AF1 bio je „Originalnih 6“, a među njima je svakako najzvučnije ime bio veliki Moses Malone koji je tad igrao najbolju košarku svoje karijere (1983. je bio MVP, MVP finala i naravno prvak NBA lige). Uz njega tu su još bili Michael Cooper (5 naslova prvaka s Lakersima), Bobby Jones, Calvin Natt, Mychal Thompson (2 naslova NBA prvaka; otac Klaya Thompsona) i Jamal Wilkes (4 naslova prvaka).

Air Force 1 Low ”Chenille Swoosh”

Unatoč inicijalnim pozitivnim reakcijama tržišta AF1 je povučen iz proizvodnje 1984. nakon što je bio tek dvije godine u opticaju. Tada to nije bilo previše čudno zbog uobičajenih proizvodnih ciklusa i predstavljanja novih modela. Ipak, ono što je bilo čudno dogodilo se 1986. godine kad su AF1 postale prve tenisice koje su dobile retro izdanje i dok je većina kupaca ovime bila oduševljena bilo je i onih koji su se pitali zašto bi bilo tko želio kupiti stara reizdanja. Naravno, sve ovo iz današnje perspektive djeluje, blago rečeno, smiješno. Još neki podaci iz današnje perspektive pokazuju kako je AF1 tenisica koja ima preko 2000 varijacija i kako ima činjenično pravo nazivati se najprodavanijom tenisicom svih vremena.

Air Force 1 Mid ”White”

Nakon ovakvih podataka vjerojatno je suvišno pričati o performansama tenisice, o prepoznatljivoj kopči preko jezika, o izdržljivoj potplati ili ukupnoj dugovječnosti, ali i to sve treba spomenuti uz ranije navedenu AIR udobnost. Naime, svaki taj faktor pomogao je stvoriti tenisicu koja je dobrim dijelom pokrenula dizajnersku karijeru Tinkera Hatfileda (dizajnera Jordanica; glavni dizajner za AF1 bio je Bruce Kilgore), kojima je pjesmu posvetio tad iznimno popularan Nelly i koja u svijetu kolekcionara predstavlja svojevrsni sveti gral, pogotovo kad su u pitanju ograničena (re)izdanja.

Air Force 1 stvarno ne možemo dovoljno preporučiti i nahvaliti, dođite u Grosbasket, isprobajte ih i sve će vam biti jasno.