Kroz povijest NBA lige bilo je raznih igrača s kompliciranim prezimenima, ali malo njih je imalo popularnost koju danas ima Antetokounmpo. Na terenu je smrt za protivnike, a van terena smrt za komentatore.

Iza svega toga, iza maske gorostasnog čovjeka nalazi se samo Giannis. Momak koji je u životu proživio stvari na koje ne biste pomislili kad ga vidite kako dominira na košarkaškom terenu. Sad vjerojatno može sebi priuštiti što god poželi, no prije sveg toga, dok je bio u Grčkoj, igrao je košarku dijeleći iste tenisice sa svojim bratom. Da, mijenjali su se tko će ih nositi.
Njegov cijeli život zapravo je već podloga za filmski scenarij. Rođen 1994. u predgrađu Atene, a porijeklom je iz Nigerije. Posebno je zanimljivo da je Giannis, zbog specifičnih grčkih zakona, do svoje osamnaeste godine bio bez državljanstva – ni grčkog, ni nigerijskog. S braćom koji su se isto okrenuli košarci, ali ni blizu uspješno kao on, prodavao je razne stvari na ulicama i plažama – čaše, ručne satove. Kasnije je prodavao CD-e i DVD-e . To je bio način da zarade za sebe i obitelj, koja je emigrirala iz Afrike. Od malena ih je interesirala košarka, koju su igrali dok nisu radili.

Kad je napunio 18 godina, potpisao je četverogodišnji ugovor za Zaragozom, ali za španjolsku momčad nikada nije zaigrao. Već tog prosinca 2012. u „lov na Giannisa“ krenuli su veliki klubovi, poput Efesa i Barcelone, ali on se odlučio za NBA draft i već 2013. Bucksi su ga izabrali s 13. pozicije, sigurni da je on dečko koji će vratiti uspavani Milwaukee na NBA kartu.
Ranijih godina Bucksi se nisu proslavili svojim izborima na draftu, bilo je tu promašaja poput Yi Jianliana, Joe Alexandera itd. Ovaj put sve karte su bile stavljene na Grka i nije bilo greške. Dakle, s nevjerojatnih 18 godina ušao je u NBA i tko je mogao sanjati da će postati jedan od najvećih superstarova današnjice iako je u njegovoj posljednjoj sezoni u Grčkoj ekipa za koju je igrao ispala u treću ligu!?
Već u drugoj sezoni u NBA ligi, udvostručio je svoju statistiku, nagovijestivši kakav talent leži u njemu. Od tada svake godine radi velike korake naprijed. Od kada je dobio značajnu minutažu u Bucksima, a posljednje dvije sezone i lidersku ulogu, ekipa Milwaukeeja je samo jednom ostala bez plasmana u doigravanje. U sezoni iza nas sa svojom ekipom ostvario je najbolji omjer pobjeda i poraza u regularnom dijelu sezone, da bi u playoffu izgubili od osvajača NBA prstena Toronto Raptorsa.

Dok je Jason Kidd bio njegov trener, Giannis je znao od početka utakmice igrati na poziciji “jedinice”. Njegova čudesna fizikalija i kretanje daju mu mogućnost da igra na svakoj poziciji. Igrač je koji ispunjava sve statističke kategorije, poene, skokove, asistencije, blokade i ukradene lopte. Uvijek je za korak brži od protivnika.
Kad je 2013. došao u NBA ligu, tjelesno slabašni Grk nije nikoga impresionirao svojim izgledom. Duge ruke i izuzetno slaba mišićna masa bili su znak da s takvim tijelom neće imati previše uspjeha. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, njegove partije na terenu uvrstile su ga među najveće zvijezde lige, a zbog svog neumornog rada na sebi u teretani, dobio je i nadimak “Greek Freak”.
Iz sezone u sezonu njegov napredak bio je jednostavno nevjerojatan, a to su u Milwaukeeju prepoznali i dali mu “max” ugovor. On im je uzvratio igrama zbog kojih je postao i prvi Grk na All-star utakmici. Te sezone je predvodio Buckse u pet najbitnijih kategorija (poeni, skokovi, asistencije, ukradene lopte i blokade) i dobro se podsjetiti da je tada imao samo 21 godinu. Time se pridružio elitnom popisu igrača s ovakvim ostvarenjem: Dave Cowens (1977-78), Scottie Pippen (1994-95), Kevin Garnett (2002-03) i LeBron James (2008-09). Te sezone, proglašen je igračem koji je najviše napredovao tijekom sezone.

Nike Zoom Freak 1 ”Total Orange”

Koliku veličinu predstavlja u NBA ligi govori i to da je NIKE odlučio napraviti posebnu liniju tenisica za njega što itekako iščekujemo, a njegov dres već je u našoj ponudi. Osim ovoga, već je dobio i veliku čast da bude na naslovnici popularne NBA 2k19 video igre.
Još jedna posebna zanimljivost je da je veliki Kobe „nanjušio“ o kakvoj igračini je riječ i prije dvije godine pred Giannisa je stavio challenge da postane MVP NBA lige. Grk je izazov prihvatio i dvadeset i petog dana lipnja 2019. godine službeno ga je i ispunio! Kobejeva čestitka došla je u obliku još jednog izazova, a to je naravno osvajanje naslova NBA prvaka. Nekako mislimo da će Antetokounmpo i u ovome biti uspješan.