„CANADA, THE NBA TITLE IS YOURS!“ – izjavio je legendarni komentator Toronta, Matt Devlin nakon što je Toronto prvi put u povijesti osvojio NBA naslov i tako postao prvi klub izvan SAD-a koji je osvojio Larry O’Brien trofej.

Kako su „dinosauri“ došli do ovog velikog uspjeha? Bio je to dugačak, težak i mučan put za navijače Raptorsa. Prije 26 godina Toronto Raptors je postao 28. franšiza najjače košarkaške lige na svijetu. Prva sezona, 1995-1996, nije bila sjajna, a dugo vremena jedan od najvećih uspjeha tog kluba je bila pobjeda protiv najbolje ekipe u povijesti lige, Jordanovih Bullsa. Uz Toronto još jedan kanadski klub ušao je u NBA, a to su bili Vancouver Grizzliesi (današnji Memphis Grizzlies), ali oni nažalost nisu dugo stanovali u Kanadi, zbog nedostatka rezultata, zvijezde i interesa publike. Toronto na početku nije imao rezultata, ali imali su jednu ključnu zvijezdu i to je naravno bio Vince Carter. On je privukao navijače da gledaju Toronto i svaku večer je uspio napraviti neki čudesan potez i redovito bi se pojavio na pregledu top 10 akcija. Imao je atraktivnu igru, djeca su ga obožavala pa je čak i Kevin Durant rekao da je njegov najdraži klub dok odrastao bio Toronto, najviše zbog „Air Kanade“.

Vince Carter a.k.a. Air Canada a.k.a. Half man, half amazing

Vince Carter (njegov dres možete pronaći ovdje) je dovukao Toronto u doigravanje tri sezone za redom i imao jedan šut protiv Philadelphije koji je postao noćna mora svakom navijaču Toronta sve do 14.06.2019. (dan kad su osvojili prvi naslov). Nakon tog šuta Toronto je nestao s karte košarkaškog svijeta. Zbog lošeg vodstva i rezultata Carter je želio otići iz Toronta, a ta želja mu se ostvarila kad su ga Raptorsi poslali u Netse, koji su tad još bili u New Jerseyu. Sezona 2006-2007 bila je svojevrsni povratak prema vrhu kad je nova zvijezda Chris Bosh odveo dinosauruse do njihovog prvog divizijskog naslova, ali upravo su ih Carter i Netsi poslali kući već nakon prve runde doigravanja.

Chris Bosh

Sad idemo u 2013. godinu kad je došao arhitekt ove šampionske ekipe, Masai Ujiri i krenuo sa svojom vizijom. Na raspolaganju je imao mladog DeMar DeRozana, koji je postao jedan od najvećih Raptora svih vremena i Kyle Lowryja (krajem 2013. godine skoro ga je poslao u New York). Zajedno s trenerom Dwanom Caseyjem započeli su novi uspon i vratili se u playoff. Prvo su ih opet izbacili Netsi koje je sad predvodio Paul Pierce, a par godina kasnije opet ih je izbacio Pierce koji je tad bio u Washingtonu. Onda je Toronto po prvi put u povijesti upisao sezonu s 50+ pobjeda i stigao do finala istočne konferencije. Tu ih je čekao kralj istoka, LeBron James. On je sljedeće tri sezone postao zid kojeg nikako nisu mogli probiti, tri godine zaredom ih je LeBron s lakoćom poslao kući, a Toronto je postao „LeBornto“.

Prije otprilike godinu dana, Masai Ujiri odlučio se kockati. Prvo je otpustio Dwanea Caseyja koji je te sezone dobio nagradu za najboljeg trenera. Onda je LeBron otišao na zapad i tu je Ujiri vidio svoju priliku. Nakon turbulentne sezone u San Antoniu, Kawhi Leonard izrazio je želju da pronađe novi klub. Masai je odlučio riskirati i poslao je ikonu Toronta, DeMara DeRozana i mladog centra, Jakob Poltla u San Antonio za Kawhija Leonarda i Dannyja Greena. Gotovo svi mediji žestoko su kritizirali ovaj potez jer je Toronto uzeo igrača koji nije odigrao cijelu sezonu zbog ozljede i koji će nakon samo jedne sezone moći otići kao slobodan igrač. To je bio veliki šok, svima.

“Fun Guy”

Krenula je nova sezona, šampionska. Kawhi je uz „load management“ odigrao fenomenalnu sezonu i da nije „odmarao“ vjerojatno bi bio kandidat za MVP-a. Dolaskom trade deadlinea Masai se još jednom odlučio kockati te je poslao Valanciunasa i Delona Wrighta u Memphis za iskusnog Marca Gasola. Toronto je uspio upisati 58 pobjeda i tijekom sezone bili su drugi najbolji klub u ligi. Onda je krenula jedna od boljih playoff predstava koje smo ikad vidjeli. Toronto je krenuo protiv Orlanda uz poraz u prvoj utakmici, ali zatim su pobijedili sljedeće četiri zaredom. Toronto je bio očiti favorit i pokazali su zašto. Zatim je došla najinteresantnija serija druge runde između Toronta i Philadelphije. Bilo je toliko neizvjesno da je odluka o pobjedniku pala u zadnjim sekundama sedme utakmice. Rezultat je bio 90 – 90, Toronto ima zadnji napad. Lopta ide u ogromne ruke Kawhija. Čuva ga Simmons, on kreće u desni kut s desnom rukom (njegova bolja strana), preuzima ga visoki Embiid, sekunda do kraja, Kawhi u padu, šutira loptu i – 1, 2, 3, 4 odbijanja lopte po obruču i pogodak! „GAME, SERIES, TORONTO HAS WON“. Kawhi je uspio napraviti što Vince Carter nije, game 7 buzzer-beater protiv Philadelphije.

Slijedio je okršaj protiv Milwuakeejaa za krunu istoka. Milwaukee je poveo 2-0 i svi su mislili da je gotovo, ali Toronto je napravio par promjena i prilagodio se te uspio pobijediti sljedeće četiri zaredom.
U velikom finalu čekala ih je dinastija, ekipa koja je igrala svoje peto uzastopno finale, Golden State. Nažalost, ozljede Duranta i Thompsona postale su bitni faktori, a Toronto je iskoristio taj hendikep, poveo u seriji 3-1 i zatim osigurao naslov na gostujućem terenu.
Toronto je poludio, navijačke zone Jurassic Park po cijeloj Kanadi su eruptirale i vidjeli smo scene koje samo sport može donijeti. Koliko je zapravo sve ovo bilo posebno najbolje je pokazao uvijek rezervirani „fun guy“ Kawhi sa svojim zadnjim komentarom kod obraćanja publici na službenoj proslavi naslova:

Našu Raptors ponudu provjerite ovdje.