Dečko iz New Yorka, koji je zamalo krenuo stopama svog oca i završio u drugom sportu – baseballu (prestao igrati u srednjoj školi zbog prijeloma zgloba), oduševio je eksplozivnošću, atletskim sposobnostima i odlučnošću koja rijetko kad krasi igrače koji tek ulaze u NBA ligu.

Ovo je priča o Donovanu Mitchellu.
Čak 12 momčadi propustilo je izabrati sjajnog beka Louisvillea prije nego što ga je uzeo Utah Jazz koji se pokazao kao najbolja moguća sredina u tom trenutku za ovog ambicioznog mladića. Još tijekom ljetne lige na jednoj je utakmici ubacio 37 poena i sve je pokazivalo kako je ekipa iz Salt Lake Cityja donijela sjajnu odluku. Pogotovo jer su baš tijekom ljeta ostali bez prve zvijezde Gordona Haywarda koji je otišao u Boston.


Poprilično očekivano, Donovan je imao sporiji start u NBA ligi gdje je pokazao skroman učinak. Reklo bi se da je to normalno za mladog igrača koji je tek stupio na najveću košarkašku scenu, ali njega to nije ni malo dotaklo…ubrzo je počeo „svirati džez“ ili možda čak „hard rock“ po NBA terenima. Regularni dio sezone završio je s prosjekom od 20,5 poena i po 3,7 skokova i asistencija.
U istom ritmu nastavio je i u doigravanju gdje je na krilima njegovih fantastičnih igara Utah izbacila favoriziranu Oklahomu s daleko iskusnijim igračima.
Mladi igrači kojima se dodijeli svojevrsni teret lidera u rookie sezonama obično imaju problema do te mjere da u odlučujućim momentima naprave greške ili ne pogađaju odlučujuće šuteve, no kod Mitchella to nije bio slučaj. Čak je postao prvi rookie od Brendona Jenningsa (2010. godine) koji je u playoffu na jednoj utakmici postigao više od 30 poena, a prvi još od Jordana iz 1985. godine koji je u svoje prve četiri playoff utakmice ubacio više od 110 poena. Prije njih dvojice to je napravio još samo Jabbar.
Uz sve ovo, tijekom prve sezone još je i nakon ozljede Aarona Gordona pozvan da ga zamjeni na All Star natjecanju u zakucavanju gdje je postao drugi rookie pobjednik nakon Zacha LaVinea.

Ono što je zanimljivo da ni s takvim brojkama, ni s takvom igrom i ni s takvom zrelošću nije osvojio nagradu za rookieja godine. Ipak, i u prošloj sezoni njegov napredak se nastavio u svakom pogledu, a to je prepoznao adidas koji ga je odlučio “počastiti” njegovom vlastitom signature tenisiciom!


Ovo je što za sad možemo reći o njegovim adidas D.O.N. Issue #1:
Zbog nadimka „Spida“ kojeg je dobio najviše zahvaljući svojim spektakularnim zakucavanjima, službeni naziv prvog colorwaya je „Spider-Man“ i evidentno je kako se radi o nastavku suradnje (o kojoj smo pisali ovdje) adidasa i Marvela zbog crveno plave kombinacije boja karakteristične za stripovskog superjunaka. Nastavak ove poveznice je i odličan logo koji stilizira pauka i košarkašku loptu na jeziku.
Posebno je zanimljivo značenje D.O.N. dijela naziva koji znači Determination Over Negativity odnosno „odlučnost umjesto negativnosti“ što održava stav i razmišljanje (super)junaka ovog teksta.
Što se tiče specifikacija i one pružaju odličnu priču. Mrežasti materijali gornjeg dijela daju osjećaj lagane tenisice pojačane Bounce tehnologijom u srednjem dijelu za udobnost. Na kraju tu je „riblja kost“ na potplati kao odlična točka na i ovog modela koji ima dobre šanse postati vrlo uspješan baš kao i Donovan Mitchell.