Karte u ligi NBA izmiješane su kao nikad. Ljeto 2019. ostat će vjerojatno zapamćeno kao jedno od najburnijih u povijesti lige. Iako je sezona udaljena još tri mjeseca, već sada možemo procijeniti tko se pobrinuo za najbolju polaznu točku prije sezone.

Slijedi ljestvica od 10 ekipa koje su, prema polaznoj točki nakon završetka prošle sezone, apetitima i drugim okolnostima, obavile najbolji posao na ljetnoj tržnici:

Photo: Gettyimages

1 LA Clippers

Najviše smo čekali na odluku Kawhija Leonarda. Između udvarača odabrao je Clipperse, a osim toga bio je glavni razlog dolaska Paula Georgea i time se pobrinuo da ćemo pratiti pravu “Bitku za Los Angeles”. U međuvremenu, Jerry West je također obnovio ugovor Loua Williama i pobrinuo se da Clippersi imaju jednu od najboljih momčadi u ligi i obranu koja može “zaključati” bilo koga. I “obrana osvaja prvenstva”, sjećate li se? Clippersi su odmah došli u uži krug favorita koji bi mogli osvojili naslov, pa smo ih rangirali na prvo mjesto prema uspjehu u trgovanju.

Photo: Heat Nation

2 LA Lakers

Saga “Anthony Davis” vukla se kao ponedjeljak. I na kraju, sve se riješilo prema očekivanjima. LeBron James je dobio željenog suigrača, dok su Lakersi istovremeno potpisali skupinu igrača, koji će nadopunjavati spomenute superzvijezde. Među njima i na rub odbačeni i u mnogim klubovima nepoželjni Demarcus Cousins. Nakon pada Golden Statea, Lakersi su, barem na papiru, drugi favoriti zapada. Očekujemo još neke promjene tijekom sezone, što naravno ovisi o tijeku njezine prve polovice. U svakom slučaju, Lakersi s novom momčadi ciljaju na najviše.

Photo: ESPN

3 Brooklyn Nets

Više zbog potencijalnih nego stvarnih mogućnosti za osvajanje titule već u nadolazećoj sezoni. Udruživanje Duranta i Irvinga je veliki uspjeh, pogotovo u odnosu na ostale konkurente u lovu na obojicu superzvijezda. Durant će propustiti iduću sezonu, pa će biti zanimljivo vidjeti gdje Irving može odvesti ekipu. Kako god, Brooklyn će se u nadolazećim sezonama redovito spominjati kao pretendent za najviša mjesta i za to zaslužuju da budu rangirani među najbolje nakon obavljenog ljetnog prijelaznog roka.

4 Utah Jazz

Mike Conley i Bojan Bogdanović nisu najzvučnija pojačanja, ali se vrlo brzo mogu pokazati ključnima. Utah ima iznimno homogenu ekipu na papiru, izvrsnu mješavinu iskustva i mladosti, napada i obrane, te veliku želju za uspjehom u doigravanju. Ako Mitchell može nastaviti svoj uspon s Gobertom i Bogdanovićem, iskustvom Conleya, Jeffom Greenom i drugima, mogu biti veliki izazov za svakoga. Ljetnim potezima napravili su korak naprijed, ojačali momčad i popunili je na ključnim pozicijama. S pravom očekujemo sjajne stvari od Utaha.

5 New Orleans Pelicans

Izvanredan posao Davida Griffina – odlazak Anthonyja Davisa ne izgleda kao gubitak, već kao instantni preporod tima, koji će svojom mladošću i zanosom biti vrlo privlačan za praćenje. Zion Williamson je nova zvijezda Pelikana, skupina Lakersovih igrača mora pronaći svoje nove uloge i sigurno će imati koristi od manjeg pritiska i interesa medija. Dolazak strijelca JJ Reddicka i Dericka Favorsa pod koš pruža važnu stabilnost i iskustva. Šteta za odlazak Juliusa Randla, ali ne mogu ni imati sve… U jednom ljetu, Griffin je do sada takoreći preuredio tim s kojim može iskreno računati na dobre nastupe, puniti Smoothie King Centar i pozitivno gledati u budućnost, a uz malo sreće možda čak i cijelo doigravanje. Zadatak Davida Griffina svakako je bio mnogo teži od mnogih drugih GM-ova, tako da su Pelikani na ovoj ljestvici više od nekih očitih kandidata za osvajanje naslova u nadolazećoj sezoni.

Photo: nba.com

6 Milwaukee Bucks i Philadelphia 76ers

Bucks: Milwaukee je čekala teška odluka. Odlučili su se za Chrisa Middletona i prepustili Malcolmu Brogdonu svu slobodu u biranju novog kluba. Unatoč činjenici da je njegovim prelaskom u Indianu stvoren veliki nedostatak, spomenutog su solidno popunili Wesom Matthewsom i Kylom Korverom. Obojica su opasna iz daljine, što je iznimno oružje uz nezaustavljive prodore Antetokounmpa. Robin Lopez će se pobrinuti za dodatnu opciju pod košem, a Milwaukee mora ciljati ni manje ni više nego samo na plasman u finale. Unatoč teškim odlukama i malom tržištu, uspjeli su zadržati jezgru ekipe i još je dodatno pojačati na ključnim pozicijama (posebno šut za tri).

76ers: Slično kao i Milwaukee, Philadelphia je također prebrzo stala prošle godine. Bilo je jasno da oni neće moći zadržati sve ključne igrače. Odlazak Butlera bio je razmjerno dobro nadoknađen dolaskom Josha Richardsona, dok će odlazak Reddicka najvjerojatnije itekako žaliti. Iznenađuje dolazak Al Horforda, o kome ćemo donositi sud nakon sljedeće sezone. Kombinacija Horford – Embiid u eri brze košarke barem meni ne obećava mnogo. Osim toga, potrebno je pitati tko će pored Harrisa šutirati za tri? Jer trenutno ocjenjujemo ljetno poslovanje, Elton Brand, kao GM, zaslužuje biti rangiran na ljestvicu najuspješnijih, jer je morao povući neke zahtjevne poteze, ali jamstvo za trenutnu djelovanje momčadi to svakako nije.

7 Denver Nuggets

Dobar posao može biti i ako momčad ne uradi ništa (posebno/odjekujuće). U nadolazećoj sezoni Denver će biti godinu dana stariji, godinu iskusniji, još uigraniji. Košarkaši se međusobno poznaju, igraju zajedno dugi niz godina, prošle godine su dokazali da mogu izazvati najbolje, što im daje dodatno samopouzdanje. Dok se većina ekipa bori i traži kemiju, Denver će samo nadograditi prošle godine stvorenu igru. A tad je bio cijeli regularni dio sezone, a djelomično i u doigravanju na vrlo visokoj razini.

Photo: Heat Nation

8 Miami Heat

“Miami nema mogućnosti, nema raspoloživih sredstava, ima previše visokih ugovora”, čuli smo često prije početka ljetne tržnice. No Pat Riley je u klub ponovo doveo zvijezdu. Jimmy Butler utjelovljuje optimizam i uzbuđenje na Floridi prije početka nove sezone. Miami s njim iskreno računa na doigravanje, ima lice ekipe i jasnog prvog igrača, koji se snalazi kako u napadu tako i u obrani. Kultura ekipe Miamija ublažit će malo njegov ego i situaciju kakvu smo mogli vidjeti u protekloj sezoni. Zajedno s mladim suigračima, Dragićem i Spoelstrom na klupi, Miami definitivno može doći do doigravanja, što nakon neuspjeha u protekloj sezoni i odlaska Dwyane Wadea te moguće “krize identiteta”,koja se pojavljivala već ove godine, ne bih se usudio predvidjeti.

Photo: NBC Sports

9 Golden State Warriors

Teški poraz u finalu, ozlijeđeni košarkaši i isticanje ugovora Duranta i Thompsona. Nimalo sjajan početak ljeta, kojeg su Warriorsi ipak iskoristili bolje od očekivanog. Produljenje suradnje s Thompsonom bilo je osnova, a dolazak D’Angella Russella uzrokovao je mnogobrojno dizanje obrva. No to je značilo da su umjesto Kevina Duranta doista prihvatili novu zvijezdu u klub. Naravno, pitanje je, kakva je budućnost Russella, ali u svakom slučaju, bolje je imati još jednu zvijezdu i osiguranje u mogućim promjenama nego ostati bez Duranta odnosno u zamjenu za njega ne dobiti ništa. Jasna crna točka u poslovanju Warriorsa ostavlja odlazak Andrewa Igoudale. Zbog toga vi mogli brzo zažaliti.

10 Houston Rockets i Boston Celtics

Rockets: Počelo je s predviđanjima o potpunoj promjeni članova početne petorice, od kojih se samo James Harden ne mora brinuti o odlasku. Na kraju, došlo je samo do “manje” promjene, ali je podigla mnogo prašine. Dolazak Russella Westbrooka nitko nije niti zamišljao, a kamoli predviđao. Uz zadržani okvir momčadi i dolazak Westbrooka umjesto Chrisa Paula, Houston je dobio novu dozu energije i zanosa. Unatoč činjenici da ćemo o uspjehu i valjanosti udruženja dvojice , na lopti dominantnih igrača kao što su Westbrook i Harden neki valjani sud tek donijeti kroz sezonu, jasno je da su Rocketsi ostali na papiru u užoj borbi za vrh konferencije.

Celtics: Kyrie Irving je prošlost i, s obzirom na mnoštvo problema, čini se kao da zapravo nikada nije ni bio u Bostonu jer nije ostavio poseban pečat. Njegov nasljednik je Kemba Walker, što se i očekivalo. Ne smijemo zaboraviti da je Boston također napustio i veteran Al Horford i pojačao Philadelphiju, koja je izravni konkurent na istoku. Umjesto njega, u klubu je Enes Kanter, što ipak ne izgleda kao jednako vrijedna zamjena. Od Celticsa smo očekival i potajno se nadali da će tijekom ljeta postići više. Boston definitivno ostaje u borbi za vrh na istoku, a možda je najvažniji potez bilo zadržavanje Jaysona Tatuma. To će morati dokazati na parketu u nadolazećoj sezoni.

**

Momčadi će morati pokazati svoje vještine na parketu, ali sada je jasno da ćemo pratiti jednu od najzanimljivijih i najuzbudljivijih NBA sezona u posljednje vrijeme. U sljedećim zapisima, pogledat ćemo pobliže glavne favorite u obje konferencije i razmišljati o tome, gdje zapravo najbolji mogu stići.

U cjelokupnom događanju, koje je preplavilo ligu odmah nakon završetka finala, još napomena, kako slučajno ne biste zaboravili jer ne bi bilo pošteno – aktualni prvak lige NBA je Toronto.