Ponosni smo što smo u našu ponudu dodali još jedan segment obuće Adidas, a to je linija Adidas Originals, marka obuće za slobodno vrijeme koja se pojavila prošlog stoljeća. U Grosbasketu možete dobiti modele, koji su u početku bili dizajnirani za košarkaške parkete, no kasnije su ih usvojile ulice. Iako je danas teško zamisliti da se u njima nekada igrala košarka, ostale su popularne među ljubiteljima street style-a.

Prvi u našoj ponudi je adidas Americana Low, jedan od prvih modela košarkaških tenisica s gornjim dijelom izrađenim od prozračne i lagane mrežaste građe, koji je 1971. impresionirao igrače. Vrlo brzo je postao neslužbeni model Američke košarkaške lige (American Basketball Association), koja je postojala od 1967. do 1976. godine, a kasnije se spojila s NBA-om. I boje i ime tenisica nadahnuti su SAD-om, a izvorno su proizvedene u visokim i niskim verzijama. Jedan od najpoznatijih igrača koji ih je nosio bio je legendarni Julius Erving odnosno Dr. J.

adidas Americana Low kao službeni model američke lige ABA (1971)

Prvo izdanje izašlo je 2003. godine, no danas možete birati između 4 različita colorway-a.

adidas Americana Low ”Collegiate Royal/Scarlet”
adidas Americana Low ”Chalk White/Cloud White”
adidas Americana Low ”Cloud White/Scarlet”
adidas Americana Low ”Blue”

Drugi izuzetno popularan model iz kolekcije Originals je adidas Top Ten Hi. Na tržište je model po prvi put došao 1979. godine, a u dizajnu im je pomogao Rick Barry, igrač vrlo neuobičajene metode šutiranja slobodnih bacanja, koji je karijeru završio s odličnim prosjekom slobodnih bacanja od 90%, a kasnije je proglašen jednim od 50 najboljih igrača svih vremena.

Adidas je proizveo ovu tenisicu, ne samo za jednog specifičnog igrača, nego za deset najboljih igrača tog vremena. Međutim, iako su samo dvojica od odabranih igrali na All Star susretu, ime Top Ten ostalo je u upotrebi i ljudi su to prihvatili i zavoljeli.

Najrevolucionarnije karakteristike ovog modela bile su podstavljeni jezik i uzorak riblje kosti na potplatu, koji se i danas koristi na košarkaškim tenisicama. Tenisice su brzo prerasle košarkaški parket. Usvojile su ih gradske ulice, posebno američki grad Detroit, gdje su Top Tenke na neki način bile statusni simbol i ulični životni stil.

adidas Top Ten Hi “Collegiate Green”
adidas Top Ten Hi ”White”

Adidas ih je oživio na 35. obljetnicu, 2014. godine, a već ove godine slavimo njihov 40. rođendan! Više o Adidas Top Ten možete pročitati i ovdje.

Treća Adidasova košarkaška tenisica koja će ove godine biti ponovno lansirana je adidas Rivalry Low. Prvi put su predstavljene 1986. godine kao obuća s potpisom košarkaša Patricka Ewinga, koji je kasnije osnovao vlastitu marku tenisica, a one su postojale u visokoj i niskoj verziji.

Eric Emanuel x adidas Rivalry Hi, photo: sneakerbardetroit.com

2019. godine Adidas je sklopio partnerstvo s američkim dizajnerom Ericom Emanuelom, kako bi osmislio neke vrlo posebne colorwaye, od kojih je najistaknutiji bio Adidas Rivalry Hi “Knicks”, koji odaje počast originalnom modelu i nevjerojatnoj Ewingovoj karijeri u Knicksima. Tenisice s narančasto-plavim detaljima bile su ograničene na 1986 parova.

adidas Rivalry Hi “Knicks”, photo: hypebeast.com

Kod nas pogledajte sve adidas Rivalry Low boje i nosite ih onako kako su to radili Beastie Boys u 80-ima!

Beastie Boys u adidas Originals, photo: complex.com
adidas Rivalry Low ”Cloud White/Scarlet”
adidas Rivalry Low ”Cloud White/Active Gold”