Ljeto 1986., Trst. Nakon što je završio svoju prvu sezonu u NBA kao najbolji rookie godine s prosjekom od 28,2 poena, 6,5 skokova i 5,9 asistencija po utakmici, Jordan sudjeluje u ekshibicijskoj utakmici koju organizira Nike.

Prvo poluvrijeme igra u dresu ekipe Stefanel iz Trsta koji je u to vrijeme nosio narančasto-bijelo-crne dresove, a drugo za momčad Juve Caserta. Gledatelji dobivaju ludu predstavu, on skače, zabija, postiže čak 30 koševa, a vrhunac večeri dolazi kada gospodin Air monstruoznim dvokorakom prolazi obrambenog igrača, ostaje u zraku na sekundu, a zatim zakucava tako snažno da se tabla rasprsnula u tisuće komada. I taj trenutak ulazi u povijest kao jedna od prekretnica u košarci i košarkaškim tenisicama.

Gotovo 30 godina kasnije, 2015. godine, Jordan je objavio prvi model nazvan „Shattered Backboard“, sličan originalnom Black Toe-u, samo što je crvenu boju zamijenio žarko narančastom. Slomljeno staklo oslikano je na unutarnjoj strani potplata. Ljudi su poludjeli. Zbog kombinacije priče, vrlo ograničene količine, živih boja i visokokvalitetne kože, tenisice su rasprodane u trenu. Danas se također prodaju na sivom tržištu za 9.000 hrk.

Air Jordan 1 “Shattered Backboard”

Kada su sljedeće godine najavili novi colorway „Reverse Shattered Backboard“ (također „Shattered Backboard 2.0“ i „Shattered Backboard Away“), bilo je jasno da će i ovaj model biti vrlo popularan. Ovaj put oponašali su izgled boja u Chicagu, narančasta je opet zamijenila crvenu, a koža je izgledala još bolje. Danas vrijednost ovih tenisica na sivom tržištu iznosi i do 6.000 hrk.

Air Jordan 1 “Reverse Shattered Backboard”

Zanimljiva je i priča o Talijanu Andrei Canzianiju, vlasniku trgovine tenisica u Milanu, koji je 2016. kupio Jordan 1 “Reverse Shattered Backboard” s tvorničkim oštećenjem i pretvorio ih u atrakciju. Unutarnji remen lijeve tenisice okrenut je naopako, ali Canziani kaže da su mu već ponudili 930 000 hrk za par!

Jordan, ovim jako popularnim bojama, nije zaboravio ni na nježniji spol. U 2018. godini napravljen je model „Satin Shattered Backboard“, koji je nestao s polica jednako brzo kao i prethodna dva, a danas dostiže vrijednost u preprodaji do 6.500 hrk.

Air Jordan 1 “Satin Shattered Backboard”

A sad je opet vrijeme za nešto novo. S ovogodišnjim izdanjem, dizajneri su odlučili pokušati ponovo pomaknuti granice s inovacijama. Air Jordan 1 „Shattered Backboard 3.0“ stići će u bojama koje oponašaju originalni Bred colorway, samo će narančasta zamijeniti crvenu, a bit će „odjevene“ u kožu koja blista poput razbijenog stakla pod svjetlom.

3.0 u Grosbasket stiže 26. listopada. U poslijepodnevnim satima ćemo pripremiti tombolu u trgovini i još mnogo toga, a više informacija bit će dostupno sljedećih dana pa pomno pratite naše društvene mreže i čitajte naše e-mailove!

Air Jordan 1 “Shattered Backboard 3.0”