Wow, tko bi rekao da je već prošlo otprilike točno godinu dana otkad smo prvi put pisali o Nike Adapt BB.

O “novom čudu iz kuhinje Tinkera Hatfielda”. Meni osobno je taj pogled u budućnost sa sobom nosio i optimizam o svim uzbudljivim stvarima koje dolaze… Nažalost, sadašnjost je ipak manje optimistična dok svijetom hara epidemija i nema košarkaških utakmica, nema više Kobeja…

Ipak, ja ne volim razmišljati o tome je li čaša polupuna ili poluprazna jer mislim da je najbolje čašu, odnosno sve stvari, gledati kao da se mogu ponovno napuniti. Mene je tako ovih dana napunila vijest o dolasku nasljednica tenisice iz linka na početku teksta. Oh yeah, Nike Adapt BB 2.0 su stigle!

Naravno da je riječ o novijoj, boljoj nadogradnji i proći ćemo tech-specse, ali za početak me najviše razveselio kontinuitet. Konkretno, prvi vizualni dojam obje tenisice meni je vrlo sličan odnosno već kroz taj segment ispričana je priča lagane evolucije. Vizualno vrlo identične kod oba modela su “lampice” kojima se Adapt BB bez greške odvaja od svega ostalog što je trenutno na tržištu košarkaške obuće kao jedine samo-vezive “pametne” tenisice.

Da, za one koji ne znaju ili su zaboravili, ove tenisice su pametne jer njima upravljate s aplikacijom koja vam omogućava sve ovo:

  • prilagođavanje pritezanja vezica preko Android ili IOS aplikacije
  • unaprijed definirani set-upovi: za igru/trening, opuštanje ili nešto treće
  • personaliziranje izgleda aplikacije
  • prilagođavanje “lampica” na tenisici uz mogućnost biranja između 13 klasičnih Nike boja
  • provjera stanja baterije tenisica
  • sigurno i jedinstveno povezivanje tenisica samo s vašom aplikacijom
  • dodatno, Apple/IOS korisinici mogu koristiti i svoj Apple Watch kao i Siri za glasovno upravljanje

Dakle, što je novo? Pa, jedan od najbitnijih updateova nije nužno neki tehnološki feature već njegovo veličanstvo Air Zoom Turbo koji je smješten ispod prednjeg dijela stopala i koji se proslavio u liniji Kyrieja Irvinga (o tome smo pisali još kod njegovih “petica” – ovdje). Kao i prošle godine koristi se još i Cushlon pjena za ukupnu odličnu ocjenu cushiona. Još jedno relativno jednostavno poboljšanje nalazi se na potplati koje više nema uzorak radijalnih krugova nego riblju kost. Prvi rezultati ovoga su jako dobri.

Dalje, materijali na gornjem dijelu predstavljaju još jednu promjenu i oni su već na pogled “siroviji”, a Nike se pohvalio kako su tehnološkim manevrima baš zbog tih materijala uspjeli smanjiti ukupnu težinu tenisice. Naravno, još uvijek je riječ o modelu iz kategorije “teškaša”, ali to je ionako očekivano uz sve dodatno što se nalazi unutar tenisice. Dio materijala, kod srednjeg dijela stopala i iza pete, je od TPU plastike čime se dobila vrlo konkretna stabilizacija.

Originalni Adapt BB nešto se teže obuvao pa je zato i ovdje relativno jednostavnim zahvatom napravljen pomak naprijed. Naime, povećan je otvor za stopalo. Ovo pojačava tu ukupnu jednostavnost jer sad tenisicu obujete u trenu, a onda će se još i sama zavezati. E, ovo je poprilično cool, a to nas dovodi do zadnjeg – možda i najbitnijeg – aspekta: unaprijeđeni sustav automatskog vezanja daje sigurnost i ugodnost kakvu i očekujemo od tenisice “iz budućnosti”, a zbog ovog gotovo sigurno možete uzimati model u svojoj veličini (true-to-size).

Naravno, kako ova tenisica predstavlja i značajnu investiciju ostaje pitanje kako ćete je nositi jer ona je čudo na terenu, magnet za pozornost izvan njega, a nećete pogriješiti i ako Adapt BB 2.0 pohranite u neku vitrinu ili čak u sef.

Na kraju, iako je završetak NBA sezone pod velikim upitnikom, jedan jako dobar bonus Adapta je to što je de facto ambasador ovog modela Ja Morant koji u Memphisu igra odličnu košarku i za kojeg se svi slažu da treba biti rookie godine, a time tenisica dobiva još jednu čitavu dimenziju vrijednosti.