Dragi tenisicoglavci i košarkaški sladokusci, dobro došli u uvodno predavanje o anatomiji! 🙂

Kad pričamo o tenisicama često koristimo pojmove na engleskom jeziku s kojima se svi u principu dobro snalazimo, ali mislili smo da bi bilo uredu napraviti naš rječnik. Ovo su naše ideje, a svakako bi voljeli čuti vaše mišljenje, prijedloge i komentare.

Lateralna & medijalna strana

Prvo ćemo započeti s vanjskom bočnom stranom tenisice, a taj dio tenisice se zove lateralna strana, dok s druge (unutarnja strana tenisice) imamo medijalnu. To su nazivi koji su doslovno prevedeni s engleskog i mislimo da to dobro funkcionira.

Upper

Ako gledate ravno prema vlastitom stopalu onda ono što vidite na engleskom se zove upper dok mi to najčešće zovemo gornjište. Ovaj dio pokriva skoro cijelo stopalo, od prstiju do gležnja. Ovo je možda i ključni dio za koji želimo vaš komentar, imate li vi neki drugačiji naziv za ovaj dio?

Jezik

Tenisica ima i jezik, odnosno tongue na engleskom. Jezik, kao što vjerojatno i znate, je dio koji se nalazi između stopala i vezica. U većini slučajeva, jezik se može pomicati i na neki način prilagođavati vašem stopalu, ali u nekim novim modelima jezik je zapravo pretvoren u „čarapu“ za stopalo što smanjuje tu njegovu fleksibilnost.

Peta

Stražnji dio tenisice zove se peta (heel). Unutar pete je heel counter kojeg mi zovemo – stabilizator. Stabilizator je zapravo umetak napravljen od čvršćih materijala poput plastike za stabilizaciju stopala. Neke tenisice imaju stabilizator na vanjskoj strani ili ga čak nemaju.

Poklopac & blatobran

Prednji dio koji pokriva prste se zove toebox, a naš prijedlog za naziv za sad je poklopac, ali ako vi imate neki drugi prijedlog slobodno nam javite. Poklopac je često napravljen od kože zbog čega se stvaraju nabori – smeta li vam to? Na njemu često postoje male rupice čija je uloga da pomognu s ventilacijom stopala. Naravno, neki materijali – npr. mrežasti – „dišu“ bolje nego ostali.

Između poklopca i potplate, a oko prstiju, neke tenisice imaju nešto što se zove mudguard. Možemo li ovo jednostavno nazvati blatobran jer, kao što Russell Westbrook kaže, why not?

Vodilice & rupe za vezice

Eyestays  nisu rupe za vezice nego su vodilica rupa za vezice, a onda imamo same eyelets odnosno rupice za vezice.

Srednji dio

Sad prelazimo na midsole ili srednji dio. Srednji dio je po nama malo prejednostavan naziv za ovako bitan dio tenisice, koji je na nekim modelima baš poseban. Midsole je jako važan dio tenisice za naša stopala jer tu je zapravo smještena tehnologija (Lightstrike kod adidasa, Air kod Nikea ili Hovr kod Under Armoura). Opet, vrlo bitan dio pa svakako dajte svoje prijedloge naziva!

Potplata

I kao šećer na kraju imamo potplatu (eng. sole). Na potplati imamo puno različitih uzoraka koji se pojavljuju na tenisicama, najčešći koji se pojavljuje je “riblja kost” i to jer možda daje najbolji otpor stopala na igraćim površinama.

I to bi trebalo biti to. Nakon što pošaljete prijedloge, još nekoliko puta dobro proučite gradivo i spremite se za testiranje! ;D