Svaki fan koji malo pozornije prati košarkaška događanja sjetit će se kako se su prve snimke moćnih zakucavanja i drugih poteza Ziona Williamsona počele pojavljivati online još sredinom prošlog desetljeća.

Za one koji malo manje pozorno prate, to je bilo u razdoblju dok je on još bio u srednjoj školi!

Osim što je već tad bio ludo atraktivan kao igrač, bio je i nevjerojatno učinkovit pa je po dobrom američkom običaju postao “the next big thing”. Čak je i Drake na svom IG profilu 2017. godine nosio njegov srednjoškolski dres!

Prije tog vrlo ranog pojavljivanja pod svijetlima pozornice zanimljivo je dodati kako je Zion u djetinjstvu igrao i nogomet – američki, ali i europski. Ipak, košarka je srećom prevagnula (iako bi se on vjerojatno bez problema snašao i na NFL terenima jer je čak dobio i ponude za “football” sveučilišne školarine) te mu je mama postala prva trenerica, a prva pozicija na kojoj je igrao bila je ona playmakera. Ovo se, blago rečeno, promijenilo kad je Zion između 8. razreda osnovne i 1. srednje škole narastao za čak 16 cm (!) na tad ukupnih 191, dok mu je trenutna visina 2.01 m. S obzirom na to da ima tek 20 godina ta brojka će se još mijenjati, a to nam se čini kao još jedan podatak koji bi trebao zabrinuti sve njegove protivnike.

Air Jordan Zion 1

Uglavnom, nakon impresivne i dominantne srednjoškolske karijere, nije bilo sveučilišta u SAD-u koje nije htjelo Ziona u svom dresu (prvu ponudu dobio je već u 1. razredu srednje škole!), a on je odabrao jedno od najčuvenijih odnosno Duke. Iako je tijekom svoje “freshman” sezone imao problema s ozljedama i nije osvojio naslov prvaka, on je i na ovoj razini pokazao talent uz prosjek od 22.6 poena, 8.9 skokova, 2.1 ukradene, i 1.8 blokada, a ujedno je postao jedan od rijetkih igrača prve godine koji je zabilježio 500 poena, 50 ukradenih i 50 blokada. Prije su ovo ostvarili još samo Kevin Durant i Anthony Davis, a to je dosta dobro društvo, zar ne?

Sve ovo dovelo je do toga da Zion nakon te jedne koledž sezone bude izabran kao 1. izbor NBA drafta 2019. godine od strane New Orleans Pelicansa. Zbog još jedne ozljede u predsezoni, prvu utakmicu odigrao je tek otprilike na polovici sezone i to je ponovno napravio na impresivan način. U jednom razdoblju od 3 minute postigao je 17 poena dok je ukupno odigranih 18 minuta završio s 22 poena uz postotak šuta od 72.7 posto!

Ove sezone, posebno u posljednje vrijeme, svoju igru podigao je na stvarno monstruoznu razinu i mislimo kako od njega i Pelicansa možemo očekivati uzbudljive stvari u budućnosti.

Najzanimljiviji podatak za nas je onaj o njegovom odabiru “partnera” za obuću i odluka je pala na Jordan brand.

Zion je odmah postao glavni ambasador Jordan 34 modela o čemu smo pisali ovdje, zatim i 35ica, a sad smo poprilično uzbuđeni zbog njegovog vlastitog Jordan Zion 1 signature modela!

Trenutno najviše možemo pisati o stvarno upečatljivom dizajnu s dominantnim Z uzorkom na obje bočne strane, s time da je ono s unutarnje odnosno medijalne obrnuto. Možda malo manje uočljivo je i slovo W koje se nalazi na “poklopcu” iznad prstiju koje ujedno dodatno učvršćuje taj dio tenisice izložen većoj potrošnji.

Mnogi će se sjetiti kako je Zion dok je igrao za Duke imao problem s tenisicama na jednoj utakmici pa ja velika pažnja pridodana tome da tenisica bude maksimalno izdržljiva. Istovremeno, pazilo se na to da završni proizvod ne bude glomazan poput čizme 🙂

Višesmjerni uzorak na potplati na prvu djeluje vrlo slično onom koji se pokazao kao veliki uspjeh na Nike Kyrie 7 modelu tako da Jordan Zion 1 stvarno ima veliki broj pozitivnih aspekata. Još jedna manja sličnost s Kyriejevim zadnjim flagship modelom su donje dvije rupe za vezice koje imaju ulogu dodatnog bočnog zaključavanja stopala. Ispod cijelog stopala, od pete do prstiju, nalazi se Air Strobel tehnologija koja već neko vrijeme donosi vrhunsku udobnost kod signature modela Kevina Duranta i Paula Georgea. Da stvar bude još bolja, ispod ovog, a iznad potplate nalazi se i Zoom Air čime su uz udobnost dobiva odličan povrat energije pokreta.

Spomenuli smo kako se velika pozornost stavila na balansiranje izdržljivosti tenisice i njezine ukupne težine, a to se osim na odličnim materijalima gornjišta može vidjeti i na jeziku koji baš najbolje pokazuje taj spoj kroz ojačanja samo na mjestima gdje je to potrebno. Kad već spominjemo druge signature linije, ovo je donekle slično rješenju na Nike LeBron 18 modelu, a posljednji model koji ćemo spomenuti je onaj Why Not Zer0.4 Russella Westbrook s kojim je dodirna točka potplata podijeljena u dva dijela.

Sve ovo skupa dovodi nas do zaključka kako je riječ o modelu kojeg ćete htjeti u svojoj “rotaciji” za igranje u dvorani. S druge strane, prema prvim dostupnim colorwayjima i Zionovim PE izdanjima Jordan 34 i 35 koji su imali lude kombinacije boja sigurni smo da će Zion 1 tenisica biti i lifestyle hit!