Ovo smo dugo čekali! Napokon i po prvi put, službena oprema hrvatske košarkaške reprezentacije dostupna je svima nama, koji smo godinama čekali obući sveti dres. Šahovnica i Jumpman na dresu, spoj na kojeg možemo biti ponosni kao jedna od samo nekolicine reprezentacija na svijetu koje nose Jordan brand. Iako dosta znalaca među vama sigurno zna sve o temi današnjeg bloga, ipak ćemo probati napisati što više zanimljivosti o povijesti kako Saveza tako i košarke u Hrvatskoj.

Prema informacijama na stranici arhiva.hks-cbf.hr “počeci košarke na ovim prostorima vezani su uz boravak Amerikanca Williama Weillanda, izaslanika Kršćanske zajednice mladih, koji je 1924. u Zagrebu pokazao novu sportsku igru”. Jedan dodatni izvor navodi kako je nevezano za ovo skupina studenata s talijanskih sveučilišta predstavila košarku u Zadru 1925. godine. Smatramo kako je ovo također bitan podatak zbog značaja tog grada u ukupnom razvoju hrvatske košarke. Košarkaški savez Hrvatske osnovan je 19. prosinca 1948. i, naravno, ovo tijelo je prvi dio svog postojanja bilo dio Košarkaškog saveza Jugoslavije, a 17.11.1991. osnovan je današnji, samostalni Hrvatski košarkaški savez. U pripremi bloga pričali smo s dosta sugovornika i pretraživali online sadržaj pa ćemo podijeliti još jedan zanimljiv link na online izdanje knjige Basketball je ime košarka dobio u Zagrebu autora Mirsada Beganovića koja je izdana povodom 60 godina Košarkaškog saveza Zagreba. Osim velikog broja odličnih povijesnih informacija, posebno nam je zanimljiv bio dio o prijevodu naziva basketball pa se tako biralo između riječi košovka, košomet, koškanje i košarka. Mislimo da je na kraju donesena najbolja odluka 🙂

Prije nego što “ubrzamo” do modernijih vremena i najvećih uspjeha jedan od tih zanimljivih razgovora koje smo spomenuli imao je naš Hrvoje nedavno na legendarnom “Šancu” u Karlovcu gdje je 1964. gostovala NBA All-Star momčad u sastavu Oscar Robertson, Bob Cousy, Bill Russell, Jerry Lucas, Bob Pettit, Tom Heinsohn, K.C. Jones i Tom Gola! Više detalja možete saznati ovdje:

U ovom “povijesnom” dijelu jednostavno moramo spomenuti po mnogima i najvećeg hrvatskog košarkaša, a to je Krešimir Ćosić. Teško je nabrojati sva njegova ostvarenja i medalje pa ćemo podijeliti jedan njegov odličan citat: “Zovu Lakersi, ali zove i Zadar.” Naime, Krešo je bio jedan od prvih Europljana izabranih na NBA draftu, ali upravo ovom rečenicom je jasno dao do znanja gdje vidi svoju budućnost. O njegovoj jedinstvenoj životnoj priči možete saznati puno više u knjizi “Krešimir Ćosić: Igraj, vjeruj, živi!” koju također imamo u našoj ponudi i možeš ju pronaći OVDJE >>

Kad smo već kod Zadra i velikih igrača saznali smo i jedan vrlo zanimljiv podatak s kojim ćete sigurno moći impresionirati sve one koji neće pročitati ovaj blog 😀 Naime, Bill Walton (Hall of Fame igrač i otac trenera Sacramento Kingsa Lukea Waltona) odigrao je jednu utakmicu za KK Zadar! Tu priču možete poslušati ovdje:

Približavanjem 1990ima odnosno tijekom 80ih, hrvatska klupska košarka ostvarila je najveće uspjehe pa je tako Cibona bila prvak Europe 1985. i 1986. a splitska Jugoplastika odnosno POP84 osvaja isti naslov 1989., 1990. i 1991. Neki od predvodnika tih uspjeha bili su legendarni Dražen Petrović, Toni Kukoč, Dino Rađa… I za njih bi bilo teško nabrojati sva ostvarenja i dostignuća pa je možda najbolje reći kako su sva trojica u košarkaškoj Kući slavnih (Kukoču je upravo potvrđen ulazak u klasi 2021. godine). Zanimljivo je kako s njima, Ćosićem i trenerom Mirkom Novoselom Hrvatska ima čak pet “stanovnika” u Hall of Fame, a jedino SAD ima više članova tog elitnog društva!

Devedesete su bile reprezentativni vrhunac seniora hrvatske košarkaške reprezentacije (naravno, hrvatski košarkaši značajno su doprinosili i ranijim uspjesima reprezentacije Jugoslavije) od čega se posebno ističe igranje u finalu na Olimpijskim igrama u Barceloni ’92. protiv originalnog Dream teama.

Nakon ovoga su uslijedile još 3 brončane medalje: na europskom prvenstvu 1993. godine u Njemačkoj, 1994. u Torontu na svjetskom prvenstvu te na europskom prvenstvu 1995. u Ateni. Hrvatski seniori nakon toga više nisu osvajali medalje, ali bilo je još mnogo uzbudljivih natjecanja na kojima su sudjelovali od kojih izdvajamo:

  • 2008. godine osvojeno 6. mjesto na Olimpijskim igrama u Pekingu
  • 2013. Eurobasket u Sloveniji – Hrvatska igrala za medalju i osvojila 4. mjesto, a Bojan Bogdanović izabran je u najbolju petorku turnira
  • 2016. Olimpijske igre u Rio de Janeiru – osvojeno 5. mjesto

Još je i vrlo vrijedno spomena kako su tijekom 2010ih mlađe kategorije bilježile odlične uspjehe:

  • 2010. kadetska reprezentacija (U-16) osvojila europsko zlato
  • 2011. kadetska reprezentacija (U-16) osvojila europsko zlato,
  • 2012. godine U-17 reprezentacija osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu,
  • 2012. godine Hrvatska europski juniorski prvak – Dario Šarić MVP turnira,
  • 2013. Hrvatska U-18 reprezentacija srebrna na EP-u,
  • 2014. Hrvatska U-18 reprezentacija brončana na EP-u.
  • 2015. hrvatska juniorska reprezentacija (U-19) osvojila je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu

Hrvatski seniori trenutno su 14. reprezentacija svijeta po FIBA ljestvici uz mogućnost da taj renking poprave uspjehom na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre koji se igra u Splitu od 29. lipnja do 4. srpnja 2021. Određeni hendikep u tom pokušaju mogao bi donijeti uspjeh NBA momčadi hrvatskih igrača (Bogdanović Jazz, Šarić Suns, Zubac Clippers) što bi značilo da neki od glavnih igrača praktički ne bi imali vremena za odmor odnosno adekvatnu pripremu. Kad spominjemo NBA, zanimljivo je kako je do sad iz Hrvatske u najjačoj ligi na svijetu sudjelovalo više od 20 igrača! Znate li točan broj i koji sve igrači?

U svakom slučaju, opet želimo izraziti zadovoljstvo što ćemo suradnjom s HKS-om na još jedan dodatni način košarku i reprezentaciju pomoći približiti što većem broju fanova među kojima će sigurno biti i budućih zvijezda!