Činjenica da se o njemu piše, priča i da se njegovi highlightsi neprestano pregledavaju čak i nakon što je odigrao zadnju NBA utakmicu prije više od 10 godina tek je početak priče o tome koliko je Allen Iverson – legendaran. Ne samo kao igrač, nego i kao osoba, što ga čini pravom ikonom košarke.

Očigledno je na kome će biti fokus današnjeg bloga i iskreno se veselimo zbog onih koji ne znaju previše o čovjeku zvanom “Odgovor” (The Answer) zato što bi danas mogli saznati dosta zanimljivih stvari, a svi koji znaju za njega sigurno će se rado prisjetiti mnogobrojnih ostvarenja iz njegove jedinstvene karijere. Rijetki su oni za koje će A.I. biti u #goat raspravi, ali zato je mnogo onih koji se dive njegovom životnom putu i respektiraju njegov utjecaj, kako na parketu, tako i izvan njega.

Zato ćemo i krenuti od njegovog djetinjstva, koje je nažalost bilo daleko od idealnog. Njegova majka imala je tek 15 godina kad se rodio 1975. godine i odgajala ga je sama. Prijatelji za njega kažu da je unatoč teškim životnim okolnostima uvijek bio spreman pomagati drugima, a iz tog razdoblja ga prati još jedan nadimak – Bubba Chuck. Primjer koji prikazuje s kakvim izazovima se sretao je njegova priča da mu je jednom prilikom majka umjesto plaćanja računa za struju kupila omiljene tenisice kako bi mogao igrati košarku…

Dolaskom u srednju školu postalo je jasno koliko je nadaren za sport te se osim košarkom bavio i američkim nogometom. Da stvar bude još bolja, osim što je bio quarterback, igrao je i na pozicijama running backa i defensive backa što se uistinu rijetko viđa. U trećem razredu srednje škole okrunio je svoje talente naslovima prvaka savezne državne Virginije u oba sporta te je bio proglašen i najboljim košarkašem i igračem footballa. Ipak, problemi su se nastavili kad je bio nazočan na mjestu jedne tučnjave potaknute rasnim motivima zbog čega je završio u popravnoj ustanovi. Ipak, nakon 4 mjeseca ispostavilo se kako je optužen bez adekvatnih dokaza te ga je guverner pomilovao, a tome su doprinijeli i veliki skupovi podrške za Iversona.

Iz ove ružne epizode dodatno ga je izbavio čuveni trener John Thompson koji mu je ponudio stipendiju za sveučilište Georgetown. Ovo se pokazalo kao pun pogodak i već nakon dvije uspješne sezone došlo je vrijeme za sljedeću razinu – među NBA profesionalcima. Philadelphia je bez previše razmišljanja iskoristila prvi izbor na draftu upravo na njega čime je postao najniži (183 cm) 1. pick ikad. Već u prvoj utakmici postalo je jasno kakav su posao 76ersi napravili jer je Iverson zabilježio 30 poena i 6 asistencija. Pamti se i kad je šampionskim Bullsima zabio 37 uz opaki crossover dribl kojim je “prevario” Jordana:

Naravno, bio je i rookie godine oko kojeg se počela graditi ozbiljna momčad i koja je svoj vrhunac doživjela u sezoni 2000/2001, a on je te sezone bio MVP all star utakmice, vodeći po ukradenim loptama, vodeći strijelac lige s 31.1 poena i MVP sezone – opet kao najniži igrač ikad s ovim priznanjem. Teško je opisati koliko je spektakularan bio u prvoj utakmici finala pa predlažemo ovaj kratki video, ali Lakersi sa Shaqom i Kobejem bili su prejaki.

 

Unatoč tome što (nikad) nije osvojio naslov prvaka, A.I. je postao uzor mnogima zbog svojih vještina, borbenosti i stila odijevanja te je njegova moda postala toliko utjecajna da je NBA s vremenom (2005. godine) uvela dress code pravilo za sve igrače! Sixersi se više nisu vraćali u finale i s vremenom je došlo do razdora zbog kojeg Iverson poslan u Denver Nuggetse, da bi kasnije još igrao za Detroit i Memphis. Za svoju zadnju sezonu vratio se u Philly, ali je NBA karijeru završio u veljači 2010. Nakon ovoga je odigrao još i 10 utakmica za turski Beşiktaş u sezoni 10/11, a 2017. odigrao je i jednu utakmicu BIG3 lige gdje je istovremeno bio i trener.

Kad se podvuče crta, stvarno je imao veliku karijeru o kojoj postoji nekoliko dokumentarnih filmova (Netflix, youtube), a neka od glavnih ostvarenja su:

– NBA MVP sezone
– vodeći NBA strijelac X4
– vodeći NBA kradljivac X3
– 11 all star nastupa s dvije MVP titule
– 7 izbora u All-NBA petorke
– brončana medalja na Olimpijskim igrama u Ateni
– izbor u Naismith Memorial Basketball Hall of Fame

Ipak, tu nije kraj današnjeg bloga jer smo iznimno sretni što možemo predstaviti novi dio naše ponude, a to je iznimno poplarni AI signature model Reebok Question Mid! Posebno se ističe iznimno udobna Hexalite tehnologija i grip potplate, a retro osjećaj je upotpunjen kožnim gornjištem za što znamo da će razveseliti mnoge fanove. Dva colorwaya su na webu i u trgovini pa mislimo da bi bilo jako dobro da se požurite s nabavom svog para ;D