Blizu smo, jubilarna 75. sezona NBA lige je pred nama i po svemu sudeći opet nas čekaju velika uzbuđenja u utrci za naslov prvaka. No, ovaj blog se neće baviti prognozama nego ćemo probati proći kroz bogatu povijest lige. Naglasak je na riječ probati jer teško bi bilo nabrajati sve velike utakmice i nezaboravne poteze pa ćemo pričati o erama kroz koje su dominirale određene momčadi i igrači. Prije toga, krenut ćemo s nekim “tehničkim” podacima koji su također bitni za povijest lige.

Cijela priča krenula u New Yorku 6. lipnja 1946. godine osnivanjem  Basketball Association of America (BAA), a svoj današnji naziv NBA dobiva 3. kolovoza 1949. nakon spajanja s  National Basketball League (NBL) te je tada u ligi sudjelovalo 17 ekipa. Prvu utakmicu odigrali su Toronto Huskiesi protiv New York Knicksa 1. studenog 1946. godine, a prvi koš je postigao Ossie Schectman za njujoršku ekipu. Izreku o tome kako je svaki početak težak definitivno možemo primijeniti i ovdje jer se ukupni broj ekipa do sezone ’54/’55 smanjio na samo 8 i to zbog pada interesa gledatelja. Tad je donesena revolucionarna ideja o uvođenju shot clocka i trajanju napada 24 sekunde. Još neke zanimljivosti iz tih ranih dana su da je u sezoni ’47/’48 igrao prvi igrač koji nije bio bijelac, a radilo se o Wataru Misaki koji je bio Amerikanac japanskog porijekla. Do 1968. liga je opet narasla do 14 momčadi, a 1976. došlo je do još jednog spajanja – obog puta s American Basketball Association (ABA) te je NBA stigao do 22 momčadi, a liga je i mudro preuzela šut za 3 poena koji je izmišljen u ABA ligi. Do 1989. godine već je bilo 27 ekipa, ’95. dodane su dvije kanadske momčadi, a od 2004. godine ih je 30. Što se tiče igrača, prema nekim procjenama u ligi ih je do sad bilo ukupno više od 4500, a legendarni Vince Carter je tijekom 22 sezone bio suigrač ili igrao protiv skoro 40% tih igrača!

Sad možemo krenuti s erama i naravno da su prva prava dinastija bili Lakersi koji su tad još igrali u  Minneapolisu, a njihov superstar koji ih je odveo do 5 naslova prvaka bio je George Mikan.

Nakon Lakersa došao je red na Bila Russella i Boba Cousyja odnosno njihove Celticse koji su u 13 sezona (razdoblje od ’57. do ’69.) osvojili 11 titula! Ovo razdoblje obilježio je i Wilt Chamberlain sa svojim nestvarnim rekordima i dvije titule (’67. i ’72.). Sljedeće velike zvijezde bile su Kareem Abdul-Jabbar, Julius Erving, Rick Barry, Pete Maravich, a ogromni rast popularnosti lige počeo je krajem 70-ih. Na početku tog rasta su veliki rivali Larry Bird i Magic Johnson, nakon kojih su se s dva naslova ukazali Bad boysi iz Detroita…

Zatim je nastupio on, njegovo zračno veličanstvo, Michael Jordan sa svojim Bullsima koji su prema mnogima u sezoni ’95./’96. najbolja momčad svih vremena. Nakon 6 osvojenih naslova, došlo je vrijeme za mlađe nade i talente, a to su svakako bili Shaq i Kobe s Lakersima, ali i Duncan sa Spursima. Kako smo sve bliže sadašnjosti onda je jasno da moramo posebno istaknuti Kralja Jamesa i Stepha Curryja koji će i u ovoj slavljeničkoj 75. NBA sezoni imati važne uloge. Naravno, uz njih moramo istaknuti i mnoge igrače od kojih će velik broj sigurno jednog dana naći svoje mjesto u Hall of Fameu, a to su: Durant, Harden, Leonard, Giannis, Kyrie, George, Lillard, Westbrook, Davis, Jokić, Embiid, a možda će najveća uzbuđenja donijeti mlade nade među kojima su Luka, Morant, Trae, LaMelo…

Jedno je sigurno, čeka nas spektakularna NBA sezona i veselimo se svim sljedećim jubilarnim sezonama!