Kad netko slavi 75. rođendan od njih se ne očekuju velike promjene ili iznenađenja, ali srećom to nikako nije slučaj s NBA ligom koja svoj uspjeh i popularnost gradi upravo na spremnosti da se prilagođava i postavlja nove trendove.

Tako su za ovu sezonu značajno promijenjena pravila kako bi smanjio broj iznuđenih i pomalo neprirodnih faulova zbog kojih su neki igrači dobivali veliki broj slobodnih bacanja. Ovo je postalo odmah vidljivo već tijekom predsezone, a fanovi i većina igrača oduševljeni su zbog toga. Prema mnogima, ovo ipak nije bila najveća novost sezone jer je liga odlučila po prvi puta nakon 37 godina promijeniti službenu loptu!

Dakle, radi se o tome da je već od uvoda u ovu sezonu (NBA Draft Combine 2021) službena lopta na parketu bila ona koju proizvodi – Wilson. Zanimljivo je odmah napomenuti kako je “Wilsonica” bila službena lopta i prve NBA sezone i isto se kontinuirano koristila prvih 37 godina. Ovo je komentirao Sal LaRocca, NBA predsjednik za globalna partnerstva: “Tijekom 74 NBA sezona, Wilson je imao prvih 37, a Spalding sljedećih 37. Interna je šala da bi se ova partnerstva mogla mijenjati svakih 37 godina”.

Jedna stvar oko koje nije bilo šale bile su pripreme – kako bi lopta zadovoljavala apsolutno najviše standarde. Za potrebe ovoga, tisuće lopti poslane su velikom broju NBA igrača kako bi se dobilo što više kvalitetnih povratnih informacija. Dodatno, kreiran je i posebni “Wilson Basketball Advisory Staff” tim u kojem su:

Trae Young
– Jamal Murray
– WNBA All-Star igračica Liz Cambage
– FIBA 3×3 zvijezde Dušan Bulut i Migna Touré
– čuveni “skills” trener Chris Brickley

Trae Young je povodom ovog izjavio: “Koristim njihove košarkaške lopte još od malih nogu – od ‘haklanja’ ispred vlastite kuće do igranja na sveučilištu. Uzbudljivo je vidjeti da se Wilson vraća u NBA i da moje mišljenje doprinosi tome kakva će lopta biti.” Uz ovu izjavu snimio je i jedan zanimljiv promotivni video:

Mislimo da je također zanimljivo osvrnuti na bogatu povijest tvrtke Wilson Sporting Goods koja posluje pod ovim imenom od 1931. godine, dok su sami počeci njihovog bavljenja sportskom opremom vezani za 1913. Osim u košarci, Wilson je također itekako poznat u svijetu američkog nogometa i tenisa, a zatim još i golfa, baseballa itd. Još jedna zanimljivost je njihova odbojkaška lopta koja je imala sporednu ulogu u filmskom hitu Cast Away s Tomom Hanksom 🙂

Sad ćemo se još malo okrenuti sadašnjosti odnosno aktualnoj NBA sezoni i igračima koji su komentirali novu loptu. Naravno, bilo je i onih koji nisu bili pretjerano oduševljeni, ali zanimljivo je kako jedan od njih – Paul George – igra vrlo impresivno. S druge strane, jedan od najimpresivnijih igrača današnjice rekao kako je njemu sve isto i kako ne vidi nikakve razlike, pogotovo ne negativne. E da, to je rekao Kevin Durant 🙂

Osim za NBA ligu, Wilson je također službena lopta za WNBA, NBA G League, NBA 2K League, Basketball Africa League i FIBA 3X3, a naša ponuda uključuje velik broj lopti za unutarnje i vanjske terene, u raznim veličinama, s motivima NBA klubova i još mnogo toga!

Cijelu kolekciju provjerite ovdje.