Ono što je Mona Lisa ljubiteljima umjetnosti, to je ovaj model svima koji znaju i cijene estetiku, povijest pa čak i mistiku vrhunskih tenisica. Air Jordan 11 je bez sumnje za većinu sneakerheadova jedna od najvećih tenisica svih vremena!

Iako se ovaj legendarni par prvi put pojavio sad već daleke 1995. godine, njihova priča zapravo počinje i ranije i to s dosta jednostavnom idejom. Kako je MJ bio vrlo aktivan u procesu kreiranja svojih tenisica, tako je svom dizajneru Tinkeru Hatfieldu rekao da želi “blještavu” tenisicu vrhunskih performansi koja se može nositi i izvan parketa – čak i uz odijelo s kravatom! Za one koji ne znaju, Tinker je zaslužan za izgled većine najslavnijih modela Jordanica pa kad on kaže da su mu 11ice najdraže, onda je jasno koliko su posebne. Ovdje je odlični dokumentarac o Hatfieldu pa možete saznati još više:

Cijela je ova priča ustvari počela 1993. kad su Jordanu pokazani prvi nacrti i ideje za AJ 11. Osim raznih skica, Tinker i njegov tim imali su cijeli niz predloženih materijala, a baš u njima leži veliki dio uspjeha i popularnosti modela jer je završna kombinacija kojom dominira lakirana koža tad predstavljala nešto jedinstveno i revolucionarno. Dakle, cijeli tim bio je vrlo uzbuđen zbog tenisice, ali ipak je najbitnije bilo što će Michael reći. On je pak bio toliko zadovoljan da je odlučio nositi tenisicu puno prije nego što je bilo planirano – radilo se prvoj utakmici polufinala istočne konferencije protiv Orlanda odigranoj 7.5.1995. Osim što je izazvao “paniku” jer Nike nije bio spreman za puštanje 11ica u prodaju, MJ je također “naljutio” NBA ligu po čijim su propisima Bullsi u doigravanju morali nositi tamnu obuću, a njegov Concord colorway je imao više bijele nego crne boje. Upravo zato je nakon prve dvije utakmice Jordan iznenadio sve kad je za Game 3 obuo Nike Air Flight One Pennyja Hardawayja, a već u sljedećoj utakmici Nike je uspio pripremiti crni colorway koji je kasnije imao i uspješnu filmsku karijeru – naravno, riječ je o “Space Jam” modelu. Iako su Bullsi seriju protiv Magica izgubili, ona ja još posebna i po tome što je nakon poraza u prvoj utakmici MJ odustao od nošenja broja 45 na dresu i vratio se na 23.

Još jedan nevjerojatni podatak o Michaelovoj privrženosti tenisici jest taj da je tijekom cijele sljedeće regularne sezone (1995-96) nosio jedino Concord colorway! AJ 11 dodatno su izgradile svoj kultni status upravo zbog te sezone u kojoj je Jordan vodio Bullse do omjera 72-10 u regularnoj sezoni, a zatim i do pobjede u finalu protiv Supersonicsa. Osim ekipnog uspjeha, Jordan je cijelom svijetu jasno dao do znanja da se vratio na tron osvajanjem MVP titula regularne sezone, All Star utakmice i NBA finala!

Naš skromni doprinos ovoj legendi je strast s kojom ćemo vam uvijek nuditi najnovije dostupne colorwayje pa nas zato svakako pozorno pratite za sve novosti o releaseovma koji su pred nama!

– Concord (1995.)– White / Columbia Blue (1996)– Low black IE model (1996)– Low white IE model (1996)– BRED (1996)– Space Jam (2000)– Cool Gray (2001)– Low White / Varsity Red (2001)– Low Columbia Blue (2001)

Kako popularnost 11s svake godine raste, postoje mnoga sjajna reizdanja, ali i nevjerojatni modeli s novim i nikad prije korištenim kombinacijama boja. Samo imajte na umu da kad god se pojave, neće predugo stajati na našim policama ;D