Air Jordan 12 uvijek će biti na posebnom i visokom mjestu na top listama svih fanova.

Puno je razloga za to, a osim povijesnog značaja (MJ ih je nosio u sezoni 1996-97 kad je osvojio svoj peti naslov NBA prvaka) tu je i elegantni izgled koji se pamti i na kraju još neki značajni tehnološki pomaci u odnosu na ranije modele.

Možda je najbolje da odmah nastavimo s tim tehnološkim novitetom: “dvanaestice” su prve tenisice iz Jordan serije u kojima se koristio Zoom Air i to ispod pune duljine stopala! Dodatno, u srednjem dijelu oko Aira korištena je Phylon pjena te karbonski “shank” za potporu. Kod potplate dominira tradicionalni “riblja kost” uzorak o čijim se poznatim vrlinama stvarno ne treba previše pisati. Dalje svakako trebamo istaknuti i odličnu, premium kožu korištenu za cijeli gornji dio zato što ona u kontekstu tehnologije predstavlja vrhunsku potporu i sigurnost za stopalo.

Naravno, ta koža je i glavna odrednica dizajna jer će se većina sneakerheadova složiti kako je tenisica ovime dobila svoju jedinstvenu prepoznatljivost. Naime, AJ12 ima puno zanimljivih detalja koje ćemo uskoro spomenuti, ali oni se zapravo minimalno ističu baš kako bi prvi dojam izgleda bio definiran prošivenim gornjištem i bočnim kožnim trakama čime ova dva djela zajedno simboliziraju zrake sunca. Dizajnera Tinkera Hatfielda nadahnula je japanska zastava “izlazećeg sunca” i način na koji je to prenio na tenisicu uistinu je impresivan. Jedan od zanimljivijih detalja svakako možemo vidjet na jeziku s natpisom TWO 3 i Jumpman logotipom, a kod tog dijela svakako vrijedi istaknuti dvije gornje rupe za vezice koje se razlikuju od ostalih i na kojima je isto Jumpman logo. Kad već spominjemo Jumpman kao jedan od temelja brenda, treba istaknuti da je tek izlaskom 12ica Jordan Brand postao zaseban/izdvojeni Nike pod-entitet. Ovo je, između ostalog, donijelo i to da dvanaesti Jordan flagship model na sebi uopće nema Swoosh logo.

Dodatna povijesna zanimljivost Air Jordan 12 “Playoffs” colorwaya koji nam uskoro dolazi je ta da svoju premijeru nisu dočekale u doigravanju nego malo ranije. Jordan ih je prvi put nosio na All-Star utakmici i u njima je zabilježio prvi triple-double u povijesti All-Star natjecanja! Unatoč ovom ostvarenju, MVP utakmice nije bio on nego je ta čast pripala Glenu Riceu koji postavio All-Star rekorde za najviše poena u četvrtini (20) i u poluvremenu (24). U slučaju da ste zaboravili ili možda niste znali, mjesto odigravanja te utakmice bilo je isto kao i ove godine – dakle, u Clevelandu, a i tad je cijeli događaj bio svečan jer se slavio 50. rođendan NBA lige dok će ove godine biti obilježena 75. obljetnica. Zatim je došlo doigravanje u kojem je dominirao u njima, ali u kojem je također nosio i ikonski “Flu game / Bred” colorway. Ipak, za šestu i odlučujuću utakmicu finala MJ se odlučio za crno bijeli “Playoffs” colorway. Koliko su dominatno igrali Bullsi, najbolje pokazuje podatak da su na putu do naslova izgubili samo 4 utakmice u 4 serije.

Tenisica je originalno bila dostupna u 5 colorwaya i samo u visokom izdanju, ali od tad se dogodio niz reizdanja s novim kombinacijama boja i niskom verzijom, a sve prave sneakerheadove sigurno veseli što nam ovaj put stiže OG “Playoffs” kombinacija pa svakako pratite naš web i društvene mreže za više release detalja! S obzirom na to da je ovaj colorway do sad imao samo dva re-izdanja (2004. i 2012.) predlažemo vam da budete brzi ;D