Čiste tenisice dulje žive.

Kupovina ili dobivanje novih košarkaških tenisica trenutak je vrhunske radosti, ali ako niste pažljivi taj osjećaj može se vrlo lako pretvoriti u nešto potpuno negativno kada se obuća zaprlja ili ošteti…zato morate pročitati ovaj blog! Podijelit ćemo neke savjete i trikove kako da vaše tenisice jako dugo izgledaju odlično. Možda nam ova hipotetska situacija može pomoći da naglasimo važnost teme bloga: zamisli da nosiš svoj OG Jordan par koji savršeno odgovara tvom stilu i osobnosti za večernji izlazak, a onda netko (zamislite ovdje glazbu iz starih horor filmova) stane na njih!

Kako krenuti

Prvo što želite učiniti kad je potrebno temeljito čišćenje je skinuti vezice i, ako je moguće, unutarnje umetke (odnosno uloške). Međutim, oni su nekad ušiveni ili čvrsto zalijepljeni, što znači da ih je bolje ne micati jer bi se mogli oštetiti ako ih previše povlačite. Vezice također može biti teško izvaditi kod nekih modela ili brandova, ali većinu vremena je to prilično jednostavno za napraviti. Možda ćete se htjeti prisjetiti kako su vezice bile postavljene pa ih možete i slikati mobitelom kako bi ih lakše vratili. Alternativno, možete razmisliti o ponovnom navođenju vezica na neki novi i cool način (samo na nekoj tražilici ubacite pojam “shoe lace patterns” za inspiraciju).
Dakle, pretpostavimo da ste uspjeli lako ukloniti i vezice i umetke, a oni su jedine stvari koje smiju ići u perilicu rublja. Prije nego što to učinite, dobra ideja je staviti ove dvije stvari u jastučnicu s patentnim zatvaračem. Što se samih tenisica tiče, NJIH SE NIKAD NE SMIJE STAVLJATI U PERILICU (oprostite na caps locku, ali ovo je jednostavno toliko važno). Naravno, strojno pranje tenisica moglo bi biti brzo rješenje, ali bi ih također moglo oštetiti i ostaviti miris kojeg se gotovo uvijek nemoguće riješiti. Još jedno veliko “nemoj” u pogledu mirisa odnosi se na korištenje bilo kakvih grijalica, sušilica, radijatora, sušila za kosu, itd. Jedini način da osušite cipele je sušenje na zraku! Što se tiče zabranjenih stvari, također morate potpuno izbjegavati korištenje izbjeljivača ili bilo koje vrste tekućine na bazi alkohola za čišćenje jer bi mogle uzrokovati ozbiljnu štetu.

Vratimo se samo kratko vezicama za cipele i zašto ih je potrebno ukloniti. To je učinjeno jer bi se ispod njih mogla zarobiti prljavština i prašina pa ako vezice ostanu na cipelama, nikada ih nećete moći potpuno očistiti. Naravno, ako imate Adidas N3XT L3V3L ili neke druge tenisice bez vezica onda se o tome ne morate brinuti.

Proces čišćenja

U redu, sada možemo ući u stvarne detalje čišćenja. Evo što svakako trebate imati spremno za korištenje:
– krpa od mikrovlakana
– mekana četka
– četkica za zube
– čačkalica
– voda
– pjena za čišćenje – svakako preporučamo Sneaky pjenu koju možete kupiti u našim trgovinama ili online.

Dakle, kada vam se tenisice zaprljaju, cilj je očistiti ih što je prije moguće. Jedina iznimka od ovog pravila je ako ste prošli kroz neko duboko i teško blato. Primjerice, Under Armour izrađuje odlične tenisice za košarku i vježbanje, ali neki misle da su idealne i za prirodu i aktivnosti na otvorenom. Nažalost, to nije uvijek tako, pogotovo kad pada jaka kiša. U svakom slučaju, ako vam se dogodi da pokupite puno “svježeg” blata, najbolja opcija bi mogla biti pričekati da se osuši – inače biste ga mogli razvući po cijeloj tenisici za vrijeme čišćenja.

Proces čišćenja trebao bi ići ovako:
– čačkalicom ili četkicom za zube uklonite kamenčiće ili manje komadiće osušene prljavštine koja se primila na potplatu (donji dio) ili gornji dio cipele
– ostajući kod gornjeg dijela, uzmite meku četku da uklonite još više prljavštine/prašine
– zatim, uzmite krpu i stavite pjenu na nju (alternativno koristite vodu) i slijedite lekciju “wax on, wax off” velikog gospodina Miyagija – dakle, krenite trljanjem micati prljavštinu
– ako je potrebno, možete se vratiti na (zubnu)četkicu u slučaju da postoje mjesta na kojima krpica ne djeluje
– zračno sušenje

Iako je ovaj dio teksta relativno kratak, nemojte žuriti s navedenim koracima i zapravo se pripremite da bi cijeli proces mogao potrajati, jer ako se sve napravi kako treba, mogli biste ponovno doživjeti onaj trenutak radosti koji smo spomenuli na početku.

Još nekoliko savjeta
Jedan koristan dodatni savjet je da svoje košarkaške tenisice pravilno pospremate, pogotovo nakon utakmice ili treninga. Pokušajte ih ne strpati u istu vreću/torbu s prljavom odjećom ili, još gore, ostaviti ih tako (ako nemate drugih opcija) na dulje vrijeme. Kod kuće pokušajte držati tenisice dalje od izravne sunčeve svjetlosti i/ili drugih izvora topline.

Ovo otprilike pokriva sve glavne smjernice i nadamo se da će vam pomoći! Također, imamo i video (na engleskom jeziku) na ovu temu pa ga možete pogledati ovdje: