Proljeće, sunce i lijepo vrijeme znači samo jednu stvar – povratak na vanjske košarkaške terene!

Ovo će također donijeti sa sobom i jedno pitanje koje vrlo često čujemo u ovo doba godine: “koje su najbolje košarkaške tenisice za igranje/treniranje na asfaltu ili drugim vanjskim podlogama?”

Prije nego što krenemo s prijedlozima modela top košarkaških brandova, prvo ćemo dati nekoliko glavnih savjeta koje morate imati na umu, a još prije toga i jednu napomenu. Ona glasi da se gotovo sve tenisice na svijetu proizvode primarno za unutarnje terene odnosno dvorane što znači da će vanjsko korištenje ubrzati njihov proces trošenja.

Ključni faktori

Uz savjete koje smo najavili, pomoći ćemo vam da nađete idealna rješenja za vaše potrebe i stil igre. Dakle, košarkaške tenisice koje su bolje od ostalih za igranje vani imaju ove karakteristike:
– izdržljiva gumena potplata
– razmaci između uzorka na potplati trebaju biti veći i dublji
– materijal gornjišta je izdržljiviji
– tehnologija mora pružati veći otpor na stres od igranja na tvrđim podlogama
– bonus: poželjno je razmisliti o modelima niže cijene, pogotovo ako se uzme u obzir kako često korištenje izvan dvorane može značiti da će tenisica izdržati jednu ili dvije (pro)ljetne sezone, a nadamo se kako ne moramo niti posebno naglašavati da u tenisicama koje imate samo za dvoranu stvarno nikad ne biste trebali igrati vani.

Timske tenisice

Iako smo cijenu naveli kao zadnju stavku odnosno bonus, baš ćemo od toga odmah krenuti i dati zasluženu pozornost modelima košarkaških tenisica koje su inače manje u fokusu. Radi se o timskim modelima linija najboljih svjetskih košarkaša i ovo su neki od njih:

adidas Harden Stepback
Nike KD Trey 5
Nike Giannis Immortality
Nike Kyrie Flytrap
Nike LeBron Witness

Upravo zadnja dva ćemo posebno istaknuti jer kod Kyriejevog modela moramo pričati o potplati koja osim izdržljivosti donosi i veliku kontrolu. S druge strane, kod LeBrona se njegova ljubav prema AIR tehnologiji (koja je vrlo izražena na glavnim, flagship modelima) vrlo uspješno prenijela i na timsku košarkašku tenisicu, a vaša stopala i koljena bit će jako sretna zbog toga.

Under Armour

Nastavit ćemo s nekoliko primjera koji su također cjenovno pristupačniji i, naravno, imaju odlične performanse za vanjsko korištenje. Ovo će ustvari biti dio za Under Armour brand i čak tri njihove košarkaške tenisice za koje smo dobili odličan feedback od velikog bruja kupaca u našim trgovinama u Budimpešti, Ljubljani i Zagrebu. Radi se o:

– UA Spawn
– Under Armour HOVR Havoc
Under Armour Embiid 1

adidas

Nastavit ćemo kod adidasa koji isto ima dvije odlične serije i koje zadovoljavaju gotovo sve kriterije navedene na popisu s početka bloga.

adidas Dame kod kojeg se posebno ističu potplata i vrlo izdržljivo, ali i udobno gornjište
adidas D.O.N. Issue serija Donovana Mitchella čiji glavni aduti se udobnost i izdržljivost, a sjajni colorwayji s odličnim pričama i porukama samo su “šlag na tortu”

Nike / Air Jordan

Na kraju moramo još istaknuti Nike i Air Jordan flagship modele košarkaških tenisica koji će vam, iako prelaze u viši cjenovni rang, svakako dati sve što trebate da dominirate!

– Nike KD14 oduševit će vas udobnom Strobel tehnologijom, ali i potplatom
Air Jordan Zion 1 kod kojih samo trebate zapamtiti da su napravljene kako bi izdržale i podržale Zionov stil igre

Nadamo se kako vam je ovo pomoglo kod donošenja odluke, a ako imate priliku posjetiti neku od naših trgovina vrlo rado ćemo pomoći dodatnim savjetima. Vidimo se!