Nikola Jokić osvojio je NBA MVP nagradu drugu godinu zaredom!

Srpski košarkaš se osvajanjem MVP naslova drugu godinu zaredom pridružio elitnom društvu. Nažalost, iako ga ne možemo više gledati u doigravanju, regularni dio sezone je bio za pamćenje.

Vodio je Nuggetse, koji su, iako oslabljeni zbog ozljeda, došli do šestog mjesta u poretku zapadne konferencije. Također je ostvario i neka povijesna dostignuća koja je bitno spomenuti. Kako je Nikola Jokić postao dvostruki NBA MVP?

Nevjerojatna MVP sezona za Nikolu Jokića

Nikola Jokić postao je prvi igrač u NBA povijesti koji je u samo jednoj sezoni ostvario 2000 poena, 1000 skokova i 500 asistencija. To mu je pošlo za rukom i bez pomoći dvojice najjačih igrača Denvera – Jamal Murraya i Michael Porter Jr.-a. Čak i bez ozlijeđenih igrača, uspješno je Nuggetse pogurao do doigravanja, kao šestog nositelja zapadne konferencije. Ipak, u prvom kolu doigravanja, Golden State Warriorsi su jednostavno bili bolji. Ako se vratimo na početak sezone, možemo vidjeti da je Nikola odlično započeo sezonu. Studeni i prosinac nisu bili tako dobri, ali sve je to nadoknadio u drugom dijelu NBA sezone. Imao je 19 triple-doublesa u sezoni i zadnjih 10 utakmica je prosječno ostvario 33.1 poen, 6.8 asistencija i 14.2 skokova.

Nikola Jokić 2021/22 statistika

U 74 utakmice regularne sezone prosječno je ostvario 27.1 poen u 33 minute igre. Sve to zahvaljujući visokom field goal postotku od 58%. Pogađao je 33,7% za 3 poena, 65,2% za dva poena i 81% slobodnih bacanja.

Uz prosjek od 27.1 poena, postigao je 13.8 skokova, 7.9 asistencija, 1.5 ukradenih lopti i 0.9 blokada po utakmici.

Vodio je svoju momčad do šestog mjesta u poretku zapadne konferencije uz 48 pobjeda i 34 poraza. Kroz pet utakmica prve runde doigravanja protiv Golden State-a, u prosjeku je ostvario 31.0 poen, 13.2 skokova, 5.8 asistencija, 1.6 ukradenih lopti i 1.0 blokadu po utakmici.

MVP Nikola Jokić je v tej sezoni povprečno dosegal 27.1 točk, 13.8 skokov in 6.9 podaj
Prosjek sezone novog MVP-a je 27.1 poen, 13.8 skokova i 7.9 asistencija.

Jokić je osvojio povijesnu MVP utrku

Ovogodišnja MVP utrka je povijesna u svim aspektima. Luka Dončić, Devin Booker i DeMar DeRozan su također bili spomenuti u MVP debati, ali na kraju smo došli do samo 3 finalista za novu titulu. Nikola Jokić, Giannis Antetokounmpo i Joel Embiid. Svjedoci smo jedne od najluđih MVP utrka u dugo vremena. Nikola Jokić je naslov osvojio prošle godine, Giannis je bio MVP godinu prije toga, i to dvije godine zaredom, i sve je izgledalo kao da će ove godine biti red na Embiidu. Ali Jokić je imao druge planove. Nakon eye testa, statistika je bila presudna za NBA, te je Nikola glasanjem osvojio naslov drugu godinu zaredom.

Jesi li znao?

Nikola Jokić je prvi MVP u posljednjih 15 sezona koji nema svoj signature model tenisica. Posljednji MVP u toj kategoriji bio je nitko drugi nego Dirk Nowitzki. Čak i bez svojih signature modela, obojica su dio Nike obitelji. Trenutni izbor Nikole Jokića je Nike Zoom GT Jump.

Višestruki MVP pobjednici

  • Kareem Abdul-Jabbar – 6x MVP
  • Bill Russell – 5x MVP
  • Michael Jordan – 5x MVP
  • Wilt Chamberlain – 4x MVP
  • LeBron James – 4x MVP
  • Moses Malone – 3x MVP
  • Larry Bird – 3x MVP
  • Magic Johnson – 3x MVP

Dvostruki MVP pobjednici –  Bob Pettit, Karl Malone, Giannis Antetokounmpo, Stephen Curry, Steve Nash, Tim Duncan i naravno, najnoviji član – Nikola Jokić.

Dvostruki MVP pobjednici zaredom – Bill Russell, Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Moses Malone, Larry Bird, Magic Johnson, Michael Jordan, Tim Duncan, Steve Nash, LeBron James, Stephen Curry i Giannis Antetokounmpo. A sada se pridružio i Nikola Jokić.

Nikola Jokić i „Sombor Shuffle“

Nikola Jokić rođen je u Somboru, lijepom gradu na sjeveru Vojvodine u Srbiji. Svoje prve košarkaške korake napravio je za klub Vojvodina Srbijagas, gdje je brzo pokazao sav svoj talent. 2 starija brata koja su također dobro poznata svim NBA fanovima su isto igrali košarku. 2012. godine potpisao je svoj prvi ugovor za Mega Vizuru (danas Mega Basket). Sezonu nakon toga, kao dio ABA lige, ostvario je prosjek od 11.4 poena, 6.4 skokova i 2.5 asistencije. Nakon te sezone ušao je u NBA draft i bio je 41. pick za Nuggetse. Tko ne zna priču kako je prošao draft Nikole Jokića za vrijeme Taco Bell reklame?

U svojoj rookie sezoni, ostvario je prosjek od 10 poena, 7 skokova i 2.4 asistencije po utakmici. Iako nikad nije bio najbolji primjer dobre fizičke građe, dominirao je igru svojim umom i pametno je koristio svoju veličinu. Zbog svog izgleda bio je ismijavan na početku svake sezone. Ali njemu nije bilo smiješno. Naporno je radio i postajao je sve bolji sezonu za sezonom. Obrana mu je bila jedina mana, ali čak i sa strane obrane sve je bolji i bolji. Ako nastavi s napretkom kojemu svjedočimo do sada, ovo je onda samo dio priče jednog od najboljih europskih igrača svih vremena.

Nikola, čestitamo na NBA MVP tituli!