Dva velika branda danas su povezana više nego ikada.

Nike ove godine slavi 50 godina postojanja, a dio je NBA lige od njezinih početaka, te samim time ima veliki utjecaj na ligu i sport. Legendarni swoosh i plavo-crveni logo pisali su i pišu povijest. Njihove su priče snažno isprepletene. Za proslavu obljetnice pripremili smo priču o najvećoj košarkaškoj ligi na svijetu i najpopularnijoj tvrtki košarkaških tenisica. Nike & NBA

Prije 50 godina Nike je postavio temelje koji i danas stoje.

Prije 50 godina Blue Ribbon Sports postao je Nike i predstavio svoj legendarni swoosh logo. U to je vrijeme NBA liga bila u usponu, ali glavne tenisice u svijetu košarke bile su one branda Converse i Puma. Njihove tenisice najčešće su nosile i najveće košarkaške zvijezde – Converse je imao Juliusa Ervinga, a Puma Walta Fraizera. Kako su mnogi stručnjaci potvrdili, prvi košarkaš u Nike-u bio je Spenser Haywood. On je bio bitna karika ka prepoznavanju imena Nike u ligi, ali prvo je trebalo poraditi na samom postojanju ”novog” branda u ligi. Samo šest godina kasnije George ‘’The Iseman’’ Gervin bio je 1978. prvi igrač koji je priznat kao Nikeov ambasador. Nike je doživio svoj prvi uspjeh s košarkaškim tenisicama s legendarnim Nike Blazerom, popularnim visokim tenisicama. Ali to je bio samo početak, prvi kamen temeljac ka uspjehu Nike-a u košarci.

Kada govorimo o Nike-u u košarci i NBA ligi, 1982. godina je ona koja se najviše pamti. Tada su Nike Air Force 1 ugledale svjetlo dana. Moses Malone, Michael Cooper, Bobby Jones, Calvin Natt, Mychal Thompson i Jamal Wilkins bili su prvih šest igrača ‘’Original 6’’ koji su igrali i promovirali Nike Air Force 1. Nikeov košarkaški odjel postajao je sve jači i jači, a tenisice sve popularnije.

Charles Barkley je bil pomemben del kampanje Nike
Charles Barkley bio je važan dio Nikeove kampanje.

Nike, Michael Jordan i NBA liga.

Kada razmišljamo o brendu Nike i modelu Air, automatski pomislimo na šesterostrukog NBA prvaka. Godine 1985. potpisan je prvi ugovor između Nikea i Michaela Jordana, ugovor koji je zauvijek promijenio košarkaške tenisice, košarku i njihovu popularnost. Air Jordan 1 model pušten je u prodaju 1985., te postao važan ‘stup’ u povijesti Nikea. Brend je vrlo pažljivo razmišljao o tome kako povećati popularnost, pa su u sljedeće 2 sezone, modeli Dunk i Terminator High distribuirani sveučilištima diljem država, što se pokazalo kao iznimno važan korak u Nikeovoj popularnosti. Nike je postao prvi izbor za većinu NBA košarkaša.

Michael Jordan je iz dana u dan postajao sve popularniji, kao i Nike, u košarci i sportu općenito.

Uspješnim marketinškim kampanjama Nike se infiltrirao u popularnu kulturu i svakodnevni život ljudi diljem svijeta. Swoosh je ubrzo postao veći od lige i zaslužan je za brzi porast popularnosti u 90.-ima. S rođenjem interneta, košarkaške tenisice već su bile nezaobilazan dodatak u garderobi. Nakon MJ-a, pojavile su se nove zvijezde… novi MJ… novi King. Kobe Bryant i LeBron James vode Nike u novo stoljeće čineći brend popularnijim i jačim nego ikada.

Michael Jordan in Nike v ligi NBA
Michael Jordan i Nike u NBA ligi

Nike nakon 50 godina u NBA ligi

U svojih prvih 50 godina Nike je stvorio gigantski brand koji i dalje strelovito raste. Danas većina košarkaša nosi Nike tenisice i vjerni su brandu. Tko su najveće zvijezde današnjice koje su se klele u Nike? Top 3 igrača zasigurno su LeBron James, Kevin Durant i Giannis Antetokounmpo. James je u Nike-u od 2003. kada je prvi put došao u ligu. Kevin Durant mu se pridružio 4 godine kasnije, a Giannis je 2017. potpisao svoj prvi prepoznatljivi ugovor s brandom. 2 važna igrača u Nike i NBA ligi također su Kyrie Irving i Paul George.

2015. godine partnerstvo između NBA lige i Nikea postalo je još veće. Potpisan je 8-godišnji ugovor u kojem stoji da je Nike postao službeni partner sportske odjeće NBA lige, prije svega NBA dresova. Dogovor je stupio na snagu u sezoni 2017./18., a na NBA dresovima pojavio se Nike swoosh. Bio je to povijesni trenutak.

 

Nostalgija na 80.-te i 90.-te ostat će zauvijek, a pridružit će joj se i ostala desetljeća. Nike i NBA idu ruku pod ruku, budući da više od ⅔ igrača lige nosi njihove tenisice. Budućnost će pokazati koliko daleko mogu i gdje će sve biti prisutni. Svake godine zaintrigiraju nas novitetima, te ako gledajući u prošlost možemo predvidjeti budućnost, ništa manje ne možemo očekivati ​​ni u narednim godinama. Jednog će dana sve ovo biti povijest. Povijest koju piše Nike.

NIKE in NBA skozi petdesetletno zgodovino