Eurobasket 2022 održat će se od 1. do 18. rujna u četiri države. Domaćini ovogodišnjeg Europskog prvenstva u košarci bit će Češka, Gruzija, Njemačka i Italija. Na ovogodišnjem Eurobasketu neće nedostajati talenta s čak 42 NBA igrača između 24 momčadi.

 

Eurobasket 2022 – Grupe

Skupina A

  • Belgija
  • Bugarska
  • Crna Gora
  • Gruzija
  • Španjolska
  • Turska

Šest momčadi skupine A svoje će utakmice igrati u Gruziji. Pred 10.000 navijača u Olympic Palace areni, glavni grad Tbilisi ugostit će jednu od najvećih momčadi u povijesti košarke i još nekoliko drugih koje će nastojati doći do sjajnog rezultata.

 

Skupina B

  • Bosna i Hercegovina
  • Francuska
  • Litva
  • Mađarska
  • Njemačka
  • Slovenija

Najteža skupina ovog EuroBasketa bit će u Njemačkoj. U Kölnu će zaigrati petnaestak NBA zvijezda koje će se u Lanxess Areni (bivša Kölnarena) predstaviti pred čak 19.000 navijača.

 

Skupina C

  • Grčka
  • Hrvatska
  • Italija
  • Estonija
  • Ukrajina
  • Ujedinjeno Kraljevstvo

Domaćin skupine C bit će Italija. Mediolanum Forum u blizini Milana dom je Euroligaša AX Armani Exchange Milan. Ova dvorana ugostit će gotovo 13.000 navijača.

 

Skupina D

  • Češka Republika
  • Finska
  • Izrael
  • Nizozemska
  • Poljska
  • Srbija

Češka će biti domaćin skupine D, gdje sve reprezentacije imaju dobre izglede za prolazak skupine. U O2 Areni u Pragu više od 16 tisuća navijača moći će uživati ​​u vrhunskoj košarci.

EuroBasket 2022 nokaut runde

Četiri najbolje momčadi iz svake skupine doći će do eliminacijske faze turnira, počevši od osmine finala. U osmini finala momčadi koje su se kvalificirale iz skupine C igrat će protiv momčadi skupine D, a momčadi skupine A protiv momčadi iz Skupina B. Sustav je jednostavan, tako da prvoplasirana momčad jedne skupine igra protiv četvrtoplasirane momčadi druge skupine, a drugoplasirana momčad jedne skupine igra protiv trećeplasirane momčadi druge skupine.

Nokaut runde održat će se između 10. i 18. rujna u Njemačkoj. Najžešće utakmice ovogodišnjeg EuroBasketa igrat će se u Mercedes-Benz Areni u Berlinu pred 14.500 navijača.

 

Najbolji timovi na EuroBasketu 2022

U sklopu priprema za Eurobasket 2022., FIBA ​​je sastavila rang listu svih natjecateljskih ekipa. Po snazi ​​su rangirane sve dvadeset i četiri ekipe, a posljednja tri mjesta pripala su ekipama Nizozemske, Estonije i Bugarske. Reprezentacije Crne Gore i Bosne i Hercegovine zauzimaju 17. odnosno 16. mjesto. Sljedeće su Poljska, Gruzija, Izrael, Finska i Hrvatska koja zauzima jedanaesto mjesto na ovom popisu.

Vratimo li se na ekipe na 16. i 17. mjestu, pred njima je zanimljiv i vrlo težak zadatak. Crna Gora će se osloniti na Nikolu Vučevića, Kendricka Perryja, Marka Simonovića i Nikolu Ivanovića da naprave razliku. Činjenica da su vjerojatno treća najjača momčad u skupini A mogla bi značiti da bi njihov boravak na Europskom prvenstvu mogao biti nešto duži od očekivanog. Vrijedi spomenuti i reprezentaciju Gruzije koja će igrati pred domaćom publikom i tako imati prednost koja se ne može zanemariti. Mnogo teži zadatak čeka reprezentaciju Bosne i Hercegovine. NBA centar (te bivši igrač Zadra i Cedevite) Jusuf Nurkić nije stopostotan za igru, što može uvelike promijeniti tijek cijelog Eurobasketa za njegovu reprezentaciju. Velike nade polažu u Džanana Musu (također bivšeg igrača Cedevite) i Luku Garzu, s tim da potonji još čeka debi u reprezentaciji. Protiv Slovenije, Francuske, Njemačke i Litve, trebat će im puno sreće da se kvalificiraju u nokaut fazu.

Prije nego se fokusiramo na prvih jedanaest momčadi, bacimo brzi pogled na dvije vrlo zanimljive ekipe. Radi se o Finskoj i Izraelu. Kao veliko iznenađenje posljednja dva kvalifikacijska ciklusa, Finska je stalno popravljala svoju formu i izgleda bolje nego ikad. Kad su u formi, Lauri Markkanen iz Cleveland Cavaliersa i bivši igrač Olimpije Sasu Salin mogu pomrsiti račune svakoj momčadi. Donekle je slična situacija i s Izraelom, koji polaže najviše nade u mladi dvojac kojeg čine Deni Avdija i Yam Madar.

 

Hrvatska

Hrvatska će što prije htjeti zaboraviti neuspjeh u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. Povratak trojice ključnih igrača u reprezentaciju svakako je dobar prvi korak prema tome. Bojan Bogdanović, Ivica Zubac i Dario Šarić (ako se uspješno i potpuno oporavi od ozljede) bit će glavni aduti Hrvatske na Eurobasketu 2022. A kako ne spomenuti Marija Hezonju, trenutno jednog od najboljih košarkaša Europe. Tu je i super iskusni Kruno Simon, a ostaje pitanje kako će se u igru ekipe uklopiti nedavno naturilizirani Jaleen Smith. Pred izbornikom Damirom Mulaomerovićem relativno je jasan zadatak jer će sve osim prolaska u nokaut fazu biti neuspjeh. Što mislite koliko daleko može ova ekipa?

 

Češka

Momčad koju vodi Tomaš Satoransky imat će prednost domaćeg terena. Bivši NBA igrač i sadašnji član Barcelone nema baš na raspolaganju najbolju češku momčad, ali barem će mu pomoći Jan Vesely. Dobro će im doći i iskusni Vojtech Hruban, najbolji strijelac košarkaške lige prvaka svih vremena. Hoće li njihova prednost domaćeg terena biti dovoljna da se kvalificiraju iz skupine D sa Srbijom, Finskom, Poljskom, Nizozemskom i Izraelom?

 

Njemačka

Njemačka reprezentacija je jaka i, što je još važnije, igra kod kuće. Prvo će ih bodriti domaći navijači u Kölnu, a kasnije iu Berlinu (uspiju li se plasirati iz skupine). Njemačka ima igrače s iskustvom iz NBA i Eurolige. Dennis Schroder, Moritz Wagner, Franz Wagner i Daniel Theis igraju značajne uloge za svoje timove s druge Atlantika. S druge strane, Johannes Voigtmann, Niels Giffey, Maodo Lo, Johannes Thiemann, Andreas Obst i Robert Benzing donose veliko euroligaško iskustvo.

 

Italija

Jedina preostala reprezentacija koja će igrati pred svojim navijačima, Italija će igrati u skupini C u prekrasnom Milanu. Jedini ozbiljni konkurenti u skupini trebali bi im biti Hrvatska i Grčka. Danilo Gallinari, Luigi Datome i Nicolo Melli predvodnici su ove momčadi s visokim očekivanjima, dok će mladenačku iskru dati Nico Mannion, Matteo Spagnolo i Simone Fontecchio, koji je upravo potpisao dvogodišnji ugovor s Utah Jazzom.

Turska

Mogu li oni biti „dark horse“ ovogodišnjeg Eurobasketa? Pretpostavljamo da to i ne bi bilo toliko šokantno zato što su Furkan Korkmaz iz Philadelphia 76ersa, Cedi Osman iz Cleveland Cavaliersa, Alperen Sengun iz Houston Rocketsa i Omer Yurtseven iz Miami Heata svi solidni NBA igrači. Shane Larkin jedna je od najvećih zvijezda Eurolige i de facto vođa ove reprezentacije, a pomagat će mu Sertaç Şanli. Ukoliko se velika imena i talent pokažu nedostatnima, trener Ergin Ataman, koji je vodio Anadolu Efes do povijesnog naslova Eurolige, također je tu da pokaže svojoj reprezentaciji put do uspjeha.

 

Španjolska

Španjolska će uvijek biti vrhunska momčad i nikada se ne smije podcijeniti. Ovaj Eurobasket nije iznimka, iako će igrati bez braće Gasol i Rickyja Rubia. Bilo kako bilo, Rudy Fernandez, Sergio Llull, Juancho i Willy Hernangomez te mlado čudo Usman Garuba njihove su velike uzdanice.

 

Litva

Prvi put u povijesti Litva se nije uspjela kvalificirati za Olimpijske igre, pa će biti pod još većim pritiskom na EuroBasketu. Igrajući u skupini B ili skupini smrti sa Slovenijom, Njemačkom, Francuskom i BiH, kako će Litva odgovoriti? Jonas Valančiunas i Domantas Sabonis jedan su od najdinamičnijih i najdominantnijih dvojaca na Eurobasketu, a možda i svih vremena. No, koliko mogu doprinijeti Ignas Brazdeikis i Mindaugas Kuzminskas?

 

Srbija

Srbija redovito završava među prvih 5 na svakom turniru, ali ponovno je muče mnogi problemi. Ovogodišnja drama uglavnom se vrti oko izostanka nekih ključnih igrača i “čudnih” ideja njihovog iznornika Svetoslava “Karija” Pešića. Donio je hrabru odluku da skine Miloša Teodosića s popisa i navukao na sebe bijes domaće javnosti. Zbog Teodosićeve važnosti za srpsku košarku i navijače, Pešić je već na tankom ledu i može se iskupiti samo tako da svoju reprezentaciju odvede do vrha. Momčad je na papiru izuzetna jer će je predvoditi dvostruki NBA MVP Nikola Jokić i dvostruki MVP Final Foura Eurolige Vasilije Micić. Uz pomoć Nemanje Bjelice, Nikole Milutinova, Nikole Kalinića, Filipa Petruševa, Alekse Avramovića, Nemanje Nedovića, Marka Gudurića, Vladimira Lučića i ostalih, Srbija će sigurno nastojati da ode do kraja.

 

Grčka

Kada je u pitanju Grčka, najbitniji je broj četiri. Točnije, riječ je o braći Antetokounmpo, a to su Giannis, Kostas, Thanasis i Alex. Predvodi ih jedan od najboljih NBA igrača – „the Greek Freak“. Međutim, tu su još Nick Calathes, Kostas Sloukas, Georgios Papagiannis, Kostas Papanikolaou i Tyler Dorsey. Očekivanja nikada nisu bila veća, a oni su sigurno momčad koju treba pobijediti u skupini C. Mogu li i osvojiti medalju?

 

Francuska

Slično kao i Španjolska, francuski tim za EuroBasket nije tako jak kao što je bio u prošlosti. No nemojte se zavaravati, Francuzi su i dalje među favoritima za zlatnu medalju. Rudy Gobert i Evan Fournier bit će predvodnici francuske reprezentacije na putu do slave. Njima će se pridružiti Thomas Huertel, Vincent Poirier, Guerchon Yabusele, Theo Maledon, Frank Ntilikina i Timothe Luwawu-Cabarrot u ekipi “Les Blues” koja će pokušati pokoriti Europu prvi put nakon 2013. godine.

 

Slovenija

Može li Slovenija obraniti naslov europskog prvaka? Neki kažu da postoji najmanje 77 razloga da Slovenija opet uspije na Eurobasketu. Luka Dončić spreman je preuzeti kontrolu nad igrom, a vratio im se i zlatni kapetan Goran Dragić. Klemen Prepelić, Mike Tobey, Zoran Dragić, Edo Murić, Vlatko Čančar i svi ostali reprezentativci koje vodi Aleksander Sekulić bacili su oko na glavnu nagradu.