Magic, Bird i Jordan nosili su sada već legendarne košarkaške dresove koji se mogu vidjeti i danas. NBA momčadi mijenjale su svoje dresove tijekom godina, ali samo su neke vrijedne pažnje u očima ljubitelja košarke.

Košarkaški dresovi skoro su jednako važni kao i košarkaške tenisice. Kako su igrači postajali sve popularniji, tako se na ulicama moglo vidjeti sve više njihovih dresova. Magic, Bird i Jordan postali su legende u svijetu košarke, a njihovi dresovi se i danas nose. Vrijednost dresa ovisi najviše o popularnosti košarkaša jer – čak i ako je dizajn jednostavan – legendarni status igrača učinit će ga vrlo traženim.

Minnesota Timberwolves

Minnesota je u proteklih nekoliko godina predstavila dosta zanimljivih košarkaških dresova. City Edition verzija nadahnuta Princeom iz 2018-2019 i domaći dres iz iste sezone, u kojem je Derrick Rose ispisao bajku od 50 poena, iskaču u prvi plan. Daleko je najpoznatiji je dres iz sezone 2003-2004 kada je Kevin Garnett osvojio MVP nagradu za najkorisnijeg igrača. Kad god pomislimo na Minnesota Timberwolvese, pomislimo na ovaj košarkaški dres. Sve je u detaljima, na rubovima dresa nalaze se slike bora, službenog stabla savezne države Minnesote. Slovo T i oštri rubovi brojeva podsjećaju na vukove.

Detroit Pistons

Detroit je uglavnom imao vrlo jednostavne i minimalističke dresove. Najviše se pamte oni koje su nosile “Bad Boys” ekipe Pistonsa. Prvi je bio u eri Isiaha Thomasa kada su Pistonsi osvojili dva naslova, a drugi je bio 2004. kad su osvojili NBA prsten čvrstom obrambenom igrom. Također se pamti i verzija iz vremena Granta Hilla koja je odala počast autoindustriji grada s obzirom na to da su slova S bila u obliku ispušnog sustava.

Vancouver Grizzlies

Ovo je momčad koja se neće rado sjećati svog vremena u Vancouveru, ali iznimka su bili njihovi popularni dresovi. U šest sezona koliko su Grizzliesi igrali u Kanadi za njih su igrala čak 62 košarkaša. No, jedan od najpoznatijih košarkaških dresova potječe iz tog vremena. Logo je prekriven ogrebotinama medvjeda, a na lijevoj strani nalazi se i grizli. Upravo se zbog ovog košarkaškog dresa o Vancouver Grizzliesima govori nešto ljepšim riječima.

Golden State Warriors

Ovdje ne govorimo o zadnjih deset godina, nego o konkretnoj sezoni. To je bila „We believe“ sezona o kojoj smo već pisali. Riječ je o fantastičnoj priči i o momčadi koja je toliko uspješna da je čak i njihov dres  postao povijesno značajan.

Seattle SuperSonics

Ne može postojati trenutak da pomislite na Shawna Kempa i Garyja Paytona bez da se sjetite Seattlea i njihovog kultnog košarkaškog dresa. Nikad nije bilo puno žutih ili zelenih NBA momčadi, a Seattle je odlučio spojiti te dvije boje. Vrlo brzo njihov košarkaški dres postao je jedan od najpopularnijih u povijesti sporta. Čak i više od želje da posjeduju ovaj nevjerojatan dres, navijači žele povratak košarke u Seattle.

Phoenix Suns

U vrijeme kada im je najveća zvijezda bila hrabra i odvažna, njihov košarkaški dres nije bio iznimka. Charles Barkley je personifikacija dresa Phoenixa. Momčadi se pridružio nakon All-Star sezone u Philadelphiji, a tad je ujedno predstavljen i ovaj dres. Zajedno s legendarnim Nike CB 94 Pure Purple tenisicama stvorena je legendarna kombinacija. Kad pomislimo na Phoenix, pomislimo na ovaj košarkaški dres Sunsa.

Atlanta Hawks

Razdoblje 90ih bilo je prekrasno za košarkaške dresove. Momčad Atlanta Hawksa predstavila je tijekom sezone 96-97 dres na kojem je jastreb oživio, a proslavio ga je Dikembe Mutombo. Ostvarili su 56 pobjeda i 26 poraza, ali su na kraju izgubili od Chicaga u drugom krugu doigravanja. Dallas Mavericksi i Milwaukee Bucksi također su na sličan način prikazali svoje „životinjske“ nadimke.

Philadelphia 76ers

Jedan od kultnijih događaja posljednjih godina bio je kada je velika petorka Simmons-Embiid-Butler-Harris-Reddick istrčala iz svlačionice u plavim dresovima s bijelom prugom i natpisom PHILA, noseći kasnije zabranjene „ninja“ poveze od strane NBA, ali ovaj put govorimo o drugom dresu. Crni košarkaški dres 76ersa Allena Iversona jedan je od najpoznatijih, najpopularnijih i općenito jedan od najboljih košarkaških dresova u povijesti. Je li to zbog snimke u kojoj “The Answer” gazi preko Tyronea Lua? Je li to zbog povijesne pobjede u prvoj utakmici finala protiv Los Angeles Lakersa? Ne, riječ je o kulturi koju predstavljaju dres i zvijezda i veliki natpis SIXERS na crnoj pozadini.

Toronto Raptors

Sicer ne gre za žival, ampak dinozavra. Košarkarski dres Toronto Raptors iz sezone 1998-99 spada med najbolj prepoznavne drese na svetu. Vratolomna zabijanja Vinca Carterja in poteze Tracyja McGradyja v vijoličnih dresih z grozovitim rdečim raptorjem. To so bila leta, ko je liga NBA dve franšizi ponudila Kanadi in začela so se bolj klavrno. Skupaj z Vancouvrom pa sta imeli ekipi prečudovite in ikonične košarkarske drese.

Orlando Magic

Neki košarkaški dresovi ovise o nostalgiji i u tome nema ništa loše. Orlando Magic u doba Shaqa i Pennyja bio je tim vrijedan nostalgije. Bijeli dresovi s tankim crnim prugama i natpisom Magic, upotpunjeni zvijezdama. Još jedan u nizu vrlo jednostavnih košarkaških dresova u kojima su ispisani najveći uspjesi franšize (osim 2009. godine). Kad smo već kod nostalgije, momčad Orlanda vratila je kultne dresove za 30. obljetnicu. Jednako popularan bio je takozvani alternativni dres, koji je bio crn s tankim bijelim prugama i natpisom Orlando.

Denver Nuggets

Dizajn horizonta Denvera na najšarenijem dresu na našem popisu. Snažna plava pozadina dresa “Nuggets” otkriva obrise grada i Rocky Mountainsa iza njega. Duga iza planina posveta je saveznoj državi Colorado, a uz sve elemente jedan je od najboljih košarkaških dresova u NBA ligi. Utah Jazz imao je vrlo sličan pristup u sezoni 1996.-1997. kada su John Stockton i Karl Malone nosili dizajn s planinama Utaha. Inovacija, boja, posveta timu i gradu. Treba li nam nešto više od toga?

Boston Celtics / Chicago Bulls / Los Angeles Lakers

Tri najpoznatije NBA franšize i njihovi legendarni košarkaški dresovi. Zeleni i bijeli dresovi Bostona, crveni dresovi Chicaga i žuti i ljubičasti dresovi Los Angelesa. Odmah nam na pamet padaju Michael Jordan, Larry Bird i Magic Johnson. Tri košarkaša koji su prešli granice sporta i ostavili najveći trag u košarci i NBA ligi.