Naučite kako odabrati prave košarkaške tenisice. Pronađite odgovarajuću veličinu i obliku koja će odgovarati vašem stilu igranja i izvucite maksimum iz svoje igre.

Kupnja prvih ili novih košarkaških tenisica je pravi doživljaj, ali može ti oduzeti puno vremena ako ne znaš koji model odabrati. Odabir pravog para tenisica često nije baš jednostavan proces, jer je toliko faktora koje treba uzeti u obzir. Kako pronaći savršene tenisice za trening koje će zadovoljiti sve tvoje kriterije? U ovom blogu fokusiramo se upravo na tu problematiku.

Kako odabrati pravi model

Prije svega treba istaknuti da su košarkaške tenisice dio sportske opreme koje moraju ispunjavati više kriterija. One su prije svega namijenjene za trening, ali također mnogi će ih nositi i u slobodno vrijeme iako im to nije prvotna namjena. Kako god bilo, najvažnije je da su udobne, a zatim da su ugodne oku. Kada biramo tensice za trening, kriteriji su ipak malo drugačiji.

Odabir košarkaških tenisica podijeljen je na sljedeće korake:

  • veličina tenisice
  • udobnost, potpora za stopalo i gležanj, grip (odnosno prianjanje)
  • izgled

Veličina tenisice

Košarka je brz i dinamičan sport koji zahtijeva puno kretanja i promjene brzine i smjera. Kvalitetne tenisice moraju osigurati igraču nesmetanu igru, bez stvaranja dodatnih problema, te istovremeno štititi stopalo i gležanj od mogućih ozljeda. A kako da provjerimo jesu li odgovarajuće veličine? Prvi način je da isprobaš veličinu koju inače nosiš u drugim tenisicama. Ali budući da se ove tenisice razlikuju jedne od drugih, najbolje je provjeriti prstima. Ovdje koristimo dvije metode – guramo stopalo što je više moguće unatrag ili unaprijed. Prostor između kraja stopala i početak ili kraj tenisice trebao bi biti između 0.6 i 1.2 centimetra. Ako imamo previše prostora, noga će kliziti unutar tenisice, ako ostavimo premalo prostora, noga će biti zgrčena.

SAVJET DANA: Prilikom odabira košarkaških tenisica provjeri je li, visoki, srednje visoki ili niski fit onaj koji ti najbolje odgovara. O tome možeš čitati u našem blogu o različitim stilovima košarkaških tenisica.

Udobnost, potpora i prianjanje

Svaka osoba je drugačija, a tako je i kada su u pitanju košarkaške tenisice. Uglavnom, moramo obratiti pozornost na tri karakteristike – udobnost, potpora i prianjanje, odnosno grip.

Na udobnost će utjecati dimenzije, materijal i gornjište. Ciljamo na tenisice koje će omogućiti dugotrajno nošenje tijekom napornih aktivnosti i neće uzrokovati nelagodu ili bol. Potpora košarkaških tenisica posebno je važan segment za sigurnost stopala, jer tenisice moraju osigurati slobodno kretanje stopala. Samo uz kvalitetnu potporu gležnja, odnosno zgloba igrač može najviše doprinjeti utakmici. Kao posljednji faktor, tu je grip, jer košarka zahtijeva puno dinamike i tenisica mora što više umanjiti, odnosno spriječiti proklizavanje.

Izgled košarkaških tenisica

Na izgled utječu materijal, boje i cjelokupni oblik. Materijal (i njegova upotreba) ovisi koliko dugo će košarkaške tenisice obavljati svoju zadaću na najvišoj razini. Igra ti omogućuje da izraziš svoj stil, svoju osobnost, ciljeve i planove.

Potraži pomoć pri odabiru idealne košarkaške tenisice

Tvoja noga će izabrati najbolju, jer jedino tvoje stopalo sa sigurnošću zna je li neka tenisica na visini zadatka. Ali budući da je pomoć uvijek dobrodošla, vrijedi pogledati neke recenzije sportskih tenisica na YouTubeu,a recenzije možete pronaći na našem kanalu.

Možeš također zatražiti savjet u Grosbasket trgovini, gdje će ti naši stručni prodavači rado pomoći, a tamo također možeš isprobati široku ponudu košarkaških tenisica na terenu u našoj trgovini.