Az Air Jordan 11 modell 25. évfordulójára készítettünk néhány szórakoztató és érdekes tényt erről a kosárlabdacipőről és arról az emberről, aki ikonikussá tette azt.

1.

25 évvel ezelőtt a cipő designer Tinker Hatfield keményen dolgozott a kulisszák mögött és valami nagyon különlegeset készített.

Michael Jordan 1993-ban visszavonult és a Nike azt tervezte, hogy megszünteti a Jordan márkanevet, de Tinker reménykedett és hitt abban, hogy MJ egyszer visszatér a pályára.

Megérzése helyes volt! Az 1995 márciusi ‘’I’m back’’ bejelentés után az Air Jordan XI mindenkit sokkolni készült. Amikor először megpillantotta Hatfield, nem talált szavakat. A csillámló külső és a fejlett technológia miatt az örök kedvence maradt.

2.

1995-ben, MJ visszatér és az alapszakasz végéig valamint a rájátszás első fordulójában az Air Jordan X-ben játszik. A keleti konferencia elődöntője remek show-t ígér, mivel a Bulls olyan sztárjátékosokkal találkozik, mint Shaquille O’Neil, Anfernee Hardaway, Nick Anderson és Horace Grant az Orlando Magic-bol.

Annak ellenére, hogy a cipő akkor még csak befejezetlen minta volt, MJ alig várta, hogy felvegye őket. Május 7-én, amikor a fehér fényes Air Jordan XI Concordot viselte, mindenkit elvarázsolt.  (Az NBA 5000 dollárra meg is bírságolta, mert nem tartotta be a fekete cipő viselésére vonatkozó szabályokat. 🤷‍♂️)

3.

Mi tette (és teszi a mai napig) ilyen nagyszerűvé a Jordan XI-et? Visszatekintve 95-be ez egy soha nem látott design elem volt kosárlabdacipőn, ami a mai napig kiemelkedő népszerűségnek örvend. Nem mellesleg, a 72-10-es szezon bajnoki és MPV címet is hozott MJ-nek. 🔥🏀

4.

Az 1996-os San Antonioi All Star meccsen MJ ismét megmutatta miért Ő az egyik legnagyobb.🔥 22 perc alatt 20 pont 4 lepattanó 73%-os mezőnymutató és egy újabb All Star MVP cím. A nézők ezen a meccsen csodálhatták meg először a lábán a Jordan XI Columbiat, ami 2014-ben tért vissza a boltok polcaira Legend Blue néven.

5.

Az NBA 1995-96-os szezonja tökéletes volt MJ számára.🥳 A Bulls az alapszakaszt soha nem látott 72-10-es mérleggel zárta, 87-13 a rájátszással összesen, ami azóta is NBA rekord. Természetesen megnyerték a döntőt is 4-2-re a Seattle ellen. 🏆 MJ nyolcadik alkalommal lett az NBA pontkirálya és a történelem második olyan játékosa volt, aki egy szezonban elnyerte mind a 3 MVP díjat. All Star MVP, alapszakasz MVP, Finals MVP. 🥇

Mindezt persze AJXI-ben.

6.

Az Air Jordan XI Bred volt az egyetlen cipő, amit MJ viselt az 1996-os rájátszás során. Először április 26.-án viselte, amikor a Bulls összes játékosa fekete cipőt és fehér zoknit viselt, hogy félelmetesebbnek tűnjenek. 😤 Jordan 30,7 pontot, 4,9 lepattanót és 4,1 gólpasszt átlagolt a rájátszásban. Utoljára a Sonics ellen, a 6. meccsen hordta, amikor megszerezték a bajnoki címet.  A meccset apák napján játszották. A győzelem után MJ az öltözőbe ment és elsírta magát. Ez volt az első bajnoki cím, amelyen az édesapja már nem volt mellette.😔

7.

Egy ikonikus film megérdemel egy ikonikus cipőt! 🎥

Az 1996-os Space Jam című filmben Michael Jordan az Air Jordan 11 Space Jam-et viselte.
Érdekes tény, hogy a 2000. évi Space Jam Retro december 13-án, szerdán droppolt és a gyerekek lógtak a suliból, hogy sorban állhassanak érte. A szülőktől ez persze dühös telefonhívásokat eredményezett. Végül az a döntés született, hogy a Jordan release-k elsősorban szombatonként legyenek.

8.

A “Cool Grey” színállást először az Air Jordan 11-en és a teljes Air Jordan kínálatban 2001-ben vezették be, amikor az eredeti Jordan első retro kiadása megjelent. Abban az időben MJ a Washington Wizards csapatában játszott, és bebizonyította, hogy tényleg ő minden idők legjobbja, 22,7 pontot, 5,2 gólpasszt, 5,7 lepattanót és 1,4 szerzett labdát átlagolva 38 évesen! 🔥

9.

Felismered a napszemüveges férfit? Michael Jordan, sógora esküvőjére vette fel az Air Jordan 11-et . 🤵 Ami egy 1995-ös vicces történetre emlékeztet minket …

Amikor MJ először látta az AJXI modellt, nem talált szavakat, hogy kifejezze lelkesedését. Az első mondata ez volt: “Az emberek szmokingal fogják viselni.”
A tervező, Tinker Hatfield ezt a megjegyzést elengedte a füle melett .
Körülbelül 3 hónappal később a Boyz II Men megjelentek az Oscar-gálán, Air Jordan XI-t viseltek a szmokinhoz . Michael aznap este felhívta Tinkert, és azt mondta: – Látja, én mondtam. és nevetett.
Tinker: “Valószínűleg fizettél azoknak a srácoknak, nem?”
MJ azt mondta: „Dehogy! Maguktól csinálták. ”
Az AJXI modell egyfajta saját életetstilust fejlesztett ki, egy kissé meghaladta a kosárlabdát, és a modern kultúrába és zenetörténetbe került.

10.

Az AJ XI egyike azon kevés kosárlabdacipő modelleknek, amely kinőtte a kosárlabda határait és a tágabb kultúra részévé vált. Láttuk már tévéműsorokban, koncerteken, a nézőtéren, és a vörös szőnyegen is!

Felismersz mindenkit a fotókon?