Minden kosárlabdát szorosan követő szurkoló emlékszik arra, hogy már az előző évtized közepén megjelentek az interneten az első videók Zion Williamson szörnyű zsákolásairól és egyéb mozdulatairól.

Akik kicsit kevésbé követik, azok számára ez még abban az időben történt, amikor még középiskolás volt!

Amellett, hogy akkoriban játékosként őrülten látványos volt, hihetetlenül hatékony is, így a jó öreg amerikai szokások szerint ő lett “a következő nagy dobás”. Még Drake is a spartanburgi középsikolás mezét viselte az IG posztján 2017-ben!

Érdekes hozzátenni, hogy mielőtt Zion a nagyszínpadra lépett volna, gyerekkorában az amerikai és normál focit is kirpóbálta. Szerencsére azonban a kosárlabda győzött (bár valószínűleg az NFL pályáin sem lenne gondja, hiszen még futball egyetemi ösztöndíj-ajánlatokat is kapott), édesanyja pedig az első edzője lett, az első posztja pedig az irányító volt. Ez finoman szólva is megváltozott, amikor Zion az általános iskola 8. osztálya és a középiskola 1. osztálya között nem kevesebb, mint 16 cm-t (!) nőtt, így akkoriban 191 cm magas volt, míg a jelenlegi magassága 2,01 m. Tekintve, hogy még csak 20 éves, ez a szám még változni fog, és szerintünk ez egy újabb tény, ami miatt minden ellenfelének aggódnia kell.

Air Jordan Zion 1

Alapvetően lenyűgöző és domináns középiskolai karrierje után nem volt olyan főiskola az Egyesült Államokban, amely ne akarta volna, hogy Zion a mezét viselje (már elsős gimnazistaként megkapta első ajánlatát!), ő pedig az egyik leghíresebbet, a Duke-ot választotta. Bár elsőéves korában sérüléssel bajlódott, és nem nyert bajnoki címet, 22,6 pontos, 8,9 lepattanós, 2,1 szerzett labdás és 1,8 blokkos átlagával ezen a szinten is megmutatta tehetségét, és azon kevés elsőéves játékosok egyike lett, akik 500 pontot, 50 labdaszerzést és 50 blokkot jegyeztek. Ezt előtte csak Kevin Durant és Anthony Davis érte el, és ez elég jó társaság, nem igaz?

Mindez oda vezetett, hogy Ziont a New Orleans Pelicans a 2019-es NBA Draft első számú játékosaként választotta az egyetlen egyetemi szezon után. Az előszezonban bekövetkezett újabb sérülése miatt csak a szezon felénél játszotta első NBA mérkőzését, és ezt ismét lenyűgöző módon tette. Egyetlen 3 perces periódus alatt 17 pontot szerzett, míg a meccset 18 perc játékidő alatt 22 ponttal fejezte be, 72,7 százalékos dobószázalékkal! Ebben a szezonban, főleg az utóbbi időben még magasabb szintre emelte a játékát, és úgy gondoljuk, hogy izgalmas, nagy dolgokat várhatunk tőle és a Pelicanstől a jövőben.

A legérdekesebb információ számunkra az, hogy milyen “partnert” választott magának a cipők terén, és a döntés nagyszerű volt a Jordan márka számára.

Zion azonnal a Jordan 34 modell fő nagykövete lett, majd a 35 nagykövete, és most már nagyon izgatottak vagyunk a saját Jordan Zion 1 signature modellje miatt!

Egyelőre leginkább egy igazán feltűnő dizájnról írhatunk, melynek oldalán a Z minta dominál. Talán kicsit kevésbé feltűnő a W betű, ami a lábujj részen található, ami szintén tovább erősíti a cipőnek ezt a nagyobb igénybevételnek kitett részét. Sokan emlékezhetnek rá, hogy Zionnak egy meccsen gondja volt a cipővel, amikor a Duke csapatában játszott, így nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a cipő minél tartósabb legyen. Ugyanakkor arra is figyeltek, hogy a végtermék ne legyen olyan hatalmas, mint egy bakancs 🙂

A talp többirányú mintázata elsőre nagyon hasonlónak tűnik ahhoz, ami a Kyrie 7 modellnél is nagy sikert aratott, így a Jordan Zion 1 valóban sok pozitívummal rendelkezik. Egy másik kisebb hasonlóság a Kyrie zászlóshajó modellel az alsó két fűzőszem, amelyek további oldalsó rögzítést biztosítanak a lábnak. A teljes lábfej alatt, a saroktól a lábujjakig az Air Strobel technológia található, amely már egy ideje kiváló kényelmet biztosít Kevin Durant és Paul George signature modelljeiben. Hogy még jobb legyen a helyzet, alatta és a talp felett is Zoom Air található, amely a kényelem mellett kiváló mozgási energia-visszanyerést is biztosít.

Említettük, hogy nagy figyelmet fordítottak a cipő tartósságának és összsúlyának kiegyensúlyozására, és ez nemcsak a felsőrész kiváló anyagain, hanem a minimalista nyelven is látszik, a szükséges helyeken pedig megerősítették a cipőt. Ha már a többi signature vonalról beszélünk, ez némileg hasonlít a LeBron 18 modell megoldásához, és az utolsó modell, amit megemlítünk, az Russell Westbrooké, amellyel közös jellemzője, hogy a talp két részre van osztva. Mindezek együttesen arra engednek következtetni, hogy ez az a modell, amelyet a “rotációdban” szeretnél tudni, teremben történő játék esetén.

Másrészt az első elérhető színállások és a Zion Jordan 34 és 35 PE változatai alapján, amelyek őrült színkombinációkkal bírtak, biztosak vagyunk benne, hogy ez a cipő is lifestyle sláger lesz!