A Mona Lisa presztízse a művészvilágban ugyanaz, mint amit ez a modell élvez mindazok körében, akik ismerik és értékelik az esztétikát, a történelmet és a nagyszerű cipők misztikumát. Az Air Jordan 11 kétségkívül minden idők egyik legnagyszerűbb cipője a legtöbb sneakerhead számára!

Bár ez a legendás cipő először 1995-ben jelent meg, a története valójában korábban kezdődött egy meglehetősen egyszerű ötlettel. Mivel MJ nagyon aktívan részt vett a cipők megalkotásában, azt mondta tervezőjének, Tinker Hatfieldnek, hogy egy “fényes”, nagy teljesítményű kosárcipőt szeretne, amit a pályán kívül is lehet viselni – akár szmokinggal is! Aki nem tudná, Tinker felelős a Jordan márka leghíresebb modelljei többségének kinézetéért, így ha azt mondja, hogy a 11-es a kedvence, akkor egyértelmű, hogy mennyire különleges. Itt egy remek dokumentumfilm Hatfieldről, hogy többet megtudhassatok róla:

Az egész történet 1993-ban kezdődött, amikor Jordannek megmutatták az AJ 11 első tervrajzait és ötleteit. A különböző vázlatok mellett Tinker és csapata egy egész sor javasolt anyaggal rendelkezett, ami végül fontos tényező lett a cipő népszerűségében, különösen azért, mert a lakkbőr valami egyedit és forradalmian újat jelentett. Az egész csapat nagyon izgatott volt tehát a cipő miatt, de a legfontosabb az volt, hogy Michael mit szólna hozzá. Nos, ő annyira örült, hogy már jóval azelőtt eldöntötte, hogy viselni fogja a cipőt, mielőtt azt megtervezték volna – ez volt az 1995. május 7-én lejátszott Orlando elleni Keleti Konferencia-elődöntő első mérkőzése. Amellett, hogy “pánikot” okozott a Nike-nál, mivel a cég még nem állt készen a 11-es megjelentetésére, MJ az NBA-t is “feldühítette”, mivel a Bullsnak sötét színű cipőt kellett viselnie a rájátszásban, és a Concord színállás inkább fehér volt, mint fekete. Ezért az első két meccs után Jordan mindenkit meglepett, amikor a 3. meccsen Penny Hardaway Nike Air Flight One-ját viselte, a következő meccsre pedig a Nike-nak sikerült egy fekete színállást készítenie, amely később sikeres filmes karriert futott be – természetesen ez volt a “Space Jam“-modell. Bár a Bulls elvesztette a Magic elleni sorozatot, az első meccsen elszenvedett vereség után történt valami figyelemre méltó, ugyanis MJ lemondott arról, hogy a 45-ös számot viselje a mezén, és visszaváltott a 23-asra.

Egy másik lenyűgöző információ Michael erős érzéseiről a 11-essel kapcsolatban az, hogy a következő alapszakaszban (1995-96) csak a Concord színállást viselte! Az AJ 11-es kultikus státusza tovább bővült, mivel abban a szezonban Jordan 72-10-es alapszakasz eredményre, majd a Supersonics elleni döntőben bajnoki címre vezette a Bullst. A csapatsikerek mellett Jordan az alapszakasz, az All Star-meccs és az NBA-döntő MVP-trófeáinak megnyerésével tette egyértelművé, hogy visszatért a trónra!Szerény hozzájárulásunk ehhez a legendához az a szenvedély, hogy mindig a legújabb elérhető színállásokkal fogunk szolgálni, így mindenképpen kövess minket, hogy minden újdonságot megtudj az előtted álló megjelenésekről! Amíg várjuk ezeknek a forró új modelleknek az érkezését, csak emlékeztetünk arra, hogy eddig mely főbb színállások voltak elérhetők:

– Concord (1995.)– White / Columbia Blue (1996)– Low black IE model (1996)– Low white IE model (1996)– BRED (1996)– Space Jam (2000)– Cool Gray (2001)– Low White / Varsity Red (2001)– Low Columbia Blue (2001)

Mivel a 11-es népszerűsége évről évre növekszik, számos nagyszerű újrakiadással, de új és azelőtt soha nem használt színkombinációkkal is találkozhatunk. Csak tartsd észben, hogy akármikor is jelenik meg, nem fog túl sokáig a polcainkon ülni. 😀