Az ünnepi, 75. NBA-szezon teljes lendülettel zajlik, és a bajnoki címért folytatott versenyfutásban természetesen sok az izgalom. Ez a blog azonban nem a jóslatokkal fog foglalkozni, hanem megpróbáljuk végigvenni a liga gazdag történetét. A hangsúly a próbáljuk szón van, mert nehéz lenne felsorolni az összes nagyszerű meccset és emlékezetes megmozdulást, így inkább azokról a korszakokról fogunk beszélni, amelyekben bizonyos csapatok és játékosok domináltak. Előtte néhány “technikai” adattal kezdünk, amelyek szintén fontosak a liga történelméhez.

Az egész történet 1946. június 6-án kezdődött New Yorkban, a Basketball Association of America, (BAA) megalapításával, míg a jelenlegi NBA elnevezés 1949. augusztus 3-án, a Nemzeti Kosárlabda Ligával (National Basketball League, NBL) való egyesülés után került bevezetésre, akkor 17 csapat indult a bajnokságban. Az első mérkőzést a Toronto Huskies játszotta a New York Knicks ellen 1946. november 1-én, az első kosarat pedig Ossie Schectman szerezte a New York-i csapat számára. A mondás, miszerint minden kezdet nehéz, itt is határozottan érvényes, hiszen a szurkolói érdeklődés csökkenése miatt a csapatok száma az ’54/55-ös szezonra mindössze 8-ra csökkent. Ekkor jött a forradalmi ötlet, hogy bevezették a 24 másodperces támadóidőt, hogy vonzóbbá tegyék a játékot. További érdekes tény a kezdeti időkből, hogy a ’47/48-as szezonban játszott először nem fehér játékos, mégpedig Wataru Misaki, aki japán származású amerikai volt. 1968-ra a liga 14 csapatosra nőtt, 1976-ban pedig újabb fúzióra került sor – az Amerikai Kosárlabda Szövetséggel (ABA), és az NBA ekkor már 22 csapatot számlált, miközben a liga bölcsen bevezette a 3 pontos dobást is, amelyet az ABA-ban találtak fel. 1989-ben már 27 csapat volt, ’95-ben két kanadai franchise-zal bővült a bajnokság, 2004 óta pedig 30 csapatnál tart a liga. Ami a játékosokat illeti, egyes becslések szerint eddig több mint 4500-an játszottak az NBA-ben, és a legendás Vince Carter 22 szezonja alatt ezeknek a játékosoknak majdnem 40%-ának volt csapattársa vagy játszott ellenük!

Most már kezdhetjük a korszakokkal, és persze az első igazi dinasztia az akkor még Minneapolisban játszó Lakers volt, és a szupersztárjuk, aki 5 bajnoki címig repítette őket – ez a horvát származású játékos, George Mikan volt.

A Lakers után jött Bill Russell, Bob Cousy és a Celtics korszaka, akik 13 szezon alatt (’57-től ’69-ig) 11 bajnoki címet nyertek! Ezt az időszakot Wilt Chamberlain is fémjelezte irreális rekordjaival és két bajnoki címével (’67 és ’72). A következő szupersztárok Kareem Abdul-Jabbar, Julius Erving, Rick Barry, Pete Maravich voltak, míg a liga népszerűségének hatalmas növekedése a ’70-es évek végén kezdődött. Ennek egyik fő oka az ádáz riválisok, Larry Bird és Magic Johnson voltak, majd megjelentek a detroiti Bad Boys, akik két bajnoki címet is nyertek…

Ekkor jött el Michael Jordan ideje! Az ő Bulls-a sokak szerint minden idők legjobb csapata volt, különösen a történelmi ’95/96-os szezonban. A 6 bajnoki cím megnyerése után fiatalabb játékosok kezdtek felemelkedni, és a legjobbak közöttük egyértelműen Shaq és Kobe voltak a Lakers csapatában, valamint Duncan emelhető még ki a Spurs csapatából. Ahogy közeledünk a jelenhez, egyértelmű, hogy ki kell emelnünk King Jamest és Steph Curryt, akik szintén fontos szerepet játszanak majd ebben az ünnepi, 75. NBA-szezonban. Természetesen ki kell emelnünk több játékost is, akik közül sokan biztosan megtalálják majd a helyüket egy napon a Hírességek Csarnokában, és ők azok: Durant, Harden, Leonard, Giannis, Kyrie, George, Lillard, Westbrook, Davis, Jokić, Embiid, míg a későbbiekben a legnagyobb izgalmakat talán Luka, Ja, Trae, LaMelo fogja szállítani….

Egy biztos, látványos NBA-szezon vár ránk, és már nagyon várjuk a következő jubileumi szezonokat!