Két és fél év után Klay Thompson visszatért a pályára.

Ez volt a Golden State és a Toronto Raptors közötti NBA-döntő hatodik mérkőzése, 2019. június 13-án. A mérkőzés harmadik negyedében Klay gyorsindításban indult, és zsákolni szeretett volna, Danny Green pedig szabálytalanul állította meg. A legnagyobb gondot azonban a bal lábára történő leérkezése okozta. Az aréna elhallgatott. Klay-nek segítségre volt szüksége, hogy lesétáljon a pályáról az öltözőbe, de félúton megfordult. Még 2 büntetőt kellett dobnia. Mindkettőt elsüllyesztette így 30 pontot ért el, két perccel a harmadik negyed vége előtt pedig véget ért számára a mérkőzés. Játszani akart, de Steve Kerr azt mondta, elég volt. Amióta Klay Thompson elhagyta a pályát, 941 napot vártunk a visszatérése napjára. A nap végre elérkezett. E heti blogunkat a háromszoros NBA-bajnoknak és a kosárlabdatörténelem egyik legkedveltebb kosárlabdázójának szenteljük.

Klay Thompson egy kosárlabdával a kiságyában született.

Édesapja Mychal Thompson volt, a ”Showtime” Lakers tagja és az 1978-as draft első választottja. Főiskolai éveit a Washington State University-n töltötte, ahol kétszer is beválasztották a Pac-12 kezdő első csapatába. Ezt megelőzően a középiskolában dobórekordokat döntött. A dobás és a védekezés volt a specialitása. A 2011-es NBA drafton a Golden State 11. helyen választotta ki. A draft után elindultak a pletykák, hogy a Warriors sztárját, Monte Ellis-t elcserélik. Ez egy évvel később, 2012-ben meg is történt. Ez volt az az év is, amikor a kosárlabdavilág megtudta, hogy ki is Klay Thompson és ki lehet belőle. Marc Jackson edző irányítása alatt még jobb lett védekezésben, és a dobása továbbra is remek volt. Miután nem választották be a Rising Stars mérkőzésre, megtörtént az áttörés. Elkezdett átlagosan 5 ponttal többet dobni, 20%-kal több lepattanót és asszisztot szerezni, és a dobóátlaga is emelkedett. Előtte 17 percet játszott meccsenként, a döntés után 30 perc játékidőt kapott. Ezt követően 26 ponttal beállította a pontrekordját, az év végén pedig beválasztották az első újonc csapatba, a többi már történelem.

”Ők minden idők legjobb duója” 2013-ban edzőjük, Mark Jackson egyértelműen fogalmazott, amikor a Curry-Thompson duóról kérdezték. A kosárlabda rajongók először nem hittek neki, de hamarosan látták, miről beszél. Sajnos Jackson nem volt ott a Warriors áttörésénél. Lehet, hogy a 18,4 pontos, 3,1 lepattanós és 2,2 asszisztos átlag nem hangzik lenyűgözőnek, de Klay feljövőben volt. Ugyanebben az évben a Warriors kikapott a rájátszás 7. meccsén a ”Lob City” Clippers ellen, de a tehetség megvolt és a jövő ígéretes volt.

Klay Thompson z enim od treh pokalov, ki jih je osvojil z Bojevniki (vir: NBA.com)
Klay Thompson a 3 NBA-bajnoki trófea egyikével (forrás: NBA.com)

A jövő 3 NBA-bajnoki címet és egy alapszakasz rekordot hozott, 73 győzelemmel és mindössze 9 vereséggel. Klay volt az egyik legfontosabb darabja a franchise sikerének. Íme néhány a legfigyelemreméltóbb díjai közül:

 • 3x NBA-bajnok (2015, 2017, 2018).
 • 5x NBA All-Star (2015-2019)
 • 2x All-NBA harmadik csapat
 • 1x All-Defensive 2. csapat
 • 1x hárompontos dobó bajnok (2016)
 • 1x NBA All-Rookie 1. csapat
 • 1x világbajnok – Team USA (2014)
 • 1x olimpiai bajnok – USA csapat (2016)

A Toronto elleni NBA-döntőben elszakadt a keresztszalagja, és hosszú felépülés várt rá. Két büntető után futott vissza védekezni, és úgy látszott, hogy nem is olyan vészes a sérülés. Steve Kerr edző kivette a meccsből, és az orvosok megnézték a térdét. ”Klay Thompsonnak elszakadt a keresztszalagja” – döbbent meg az NBA. Hogyan végződött volna a Toronto elleni döntő, ha nem történik sérülés? Senki sem tudja. De azt tudjuk, hogy Klay egy csodálatos kosárlabdázó. Egyesek odáig mennek, hogy azt állítják, ő minden idők legjobb dobója, és nem hibáztathatjuk őket.

Klay Thompson se je vrnil po 941 dneh (vir: NBA.com)
Klay Thompson 941 nap után visszatért (forrás: nba.com)

Klay Thompson visszatérése varázslatos volt.

A keresztszalag rehabilitációja során elszakadt az Achilles-ínja. A 2019 júniusában megkezdett rehabilitációja 2020 novemberében meghosszabbodott. Újabb egy év telt el, és napról napra vártuk a visszatérését. November 28-án csatlakozott a Santa Cruz Warriors G-Ligás csapatához. Idén január 8-án, ikonikus jachtján jelentette be, hogy visszatér az NBA pályáira. Hosszú kihagyás utáni első meccsét hazai közönség előtt játszotta a Cleveland ellen. Klay visszatért, feldobta az egész arénát és az egész kosárlabdavilágot. Húsz perc játék alatt 17 pontot szerzett, és győzelemhez segítette csapatát. Volt egy zsákolás is, ami megőrjítette az egész arénát. Karrierje 12.000 pontja és ezek közt egy hárompontos, amivel az 1800. hárompontosát szerezte. 941 nap után végre kimondhatjuk: ”Klay visszatért”! És a kosárlabda is visszakapta azt a kis részét, ami egészségessé és széppé teszi.

29 perc alatt 60 pont

Talán az NBA történetének egyik legnagyobb pillanata. Mindössze 90 másodperc és tizenegy leütés kellett ahhoz, hogy Klay 60 pontot szerezzen. Csapatában a 6. legjobb felhasználási mutatóval rendelkezett. Hogy a pillanat még elképesztőbb legyen, összehasonlíthatjuk más 60 pontos meccsekkel a múltból. LeBron 390 másodpercig, Carmelo Anthony 240 másodpercig, Kobe Bryant pedig 400 másodpercig birtokolta a labdát. Tehát Klay 90 másodperce az egyik legőrültebb adat a karrierjéből, amit még 2 követ. Tudtad, hogy ebben a tempóban 48 perc játék alatt több mint 100 pontot szerezne?

 • Mezőnyszázalék: 21/33 – 64 %
 • Hárompontos százalék: 8/14 – 57 %
 • Büntető: 10/11 – 91 %
 • 1 assziszt
 • 2 lepattanó

37 pont egy negyed alatt

Klay Thompson játszotta a liga történetének legőrültebb 12 percét, ha csak a szerzett pontokat nézzük. A Sacramento elleni mérkőzés 3. negyedében 9:49 perc volt hátra a negyedből, az állás 58-58 pont volt. És akkor elkezdődött. 37 pont egy negyed alatt, amivel megdöntötte Carmelo Anthony (2008) és George Gervin (1978) 33 pntos rekordjait. Klay egyetlen dobást sem hibázott el, mind a 13 dobását elsüllyesztette, a negyed pedig 97:73-as Golden State vezetéssel ért véget. A meccset 52 ponttal fejezte be, ebben a legendás negyedben 9 hárompontost dobott.

  • Mezőnyszázalék: 16/25 – 64 %
  • Hárompontos dobás: 11/15 – 73 %
  • Büntető: 9/10 – 90 %
  • Assziszt: 5
  • Lepattanó: 2
  • Blokk: 2
  • Szerzett labda: 4

14 hárompontos egy mérkőzésen

2018 október 29-én a Chicago elleni mérkőzésen újabb rekordot ért el, amivel bebetonozta, hogy minden idők egyik legjobb hárompontos dobója. Az első félidőben 10 hárompontost dobott, a meccset pedig 14-gyel zárta. A 14 hárompontos is az a rekord, ami még mindig áll, és valószínűleg egy ideig nem is fogják megdönteni. A csodálatos meccset 52 ponttal koronázta meg. Ha ehhez hozzávesszük, hogy mindössze 27 percet játszott, akkor helye minden idők legnagyobb hárompontos dobói között garantált.

 • Mezőnyszázalék: 18/29 – 62%
 • Hárompontos dobás: 14/24 – 58%
 • Büntető: 2/2 – 100%
 • Lepattanó: 5
 • Szerzett labda: 1