Nikola Jokić egymás után másodszor nyerte el az NBA MVP-díját.

A szerb kosárlabdázó másodszor lett MVP, és ezzel egy elit társaságba került. Sajnos a rájátszásban már nem élvezhetjük a Denver Nuggets centerének mérkőzéseit, de az alapszakasz emlékezetesre sikerült. A sérülésektől meggyengült Nuggets csapatát a nyugati konferencia hatodik helyére vezette. Nikola emellett néhány történelmi mutatót is felállított, amit érdemes megemlíteni. Hogyan lett Nikola Jokić kétszeres NBA MVP?

Elképesztő MVP szezon áll Nikola Jokić mögött

Nikola Jokić lett az első játékos az NBA történelmében, aki 2000 pontot,1000 lepattanót és 500 asszisztot ért el egy szezonban. Mindezt a Denver két sztárjátékosa – Jamal Murray és Michael Portr Jr. – segítsége nélkül sikerült elérnie. A sérült sztárok nélkül isikerült a nyugati konferencia hatodik kiemeltjeként bejuttatnia a Nuggets csapatát a rájátszásba. A rájátszás első körében azonban a Golden State Warriors egyszerűen jobb csapat volt. Ha visszamegyünk a szezon elejére, láthatjuk, hogy Nikola jól kezdte a szezont. A november és a december már nem volt olyan jó, de ezt a két hónapot kárpótolta, az NBA szezon második felében mutatott elképesztő teljesítményével. Egy szezonban 19 tripla-duplát ért el, és az utolsó 10 meccsen 33,1 pontot, 6,8 asszisztot és 14,2 lepattanót átlagolt.

Nikola Jokić statisztikái a 2021/22-es szezonban

74 alapszakaszmeccsen 33 perc játékidő alatt 27,1 pontot átlagolt. Mindezt magas, 58%-os mezőnymutatójának köszönheti. A hármast 33,7%-kal, a kettest 65,2%-kal dobta, a büntetőket pedig? 81%.

A 27,1 pontos átlaghoz 13,8 lepattanó, 7,9 assziszt, 1,5 szerzett labda és 0,9 blokk járult hozzá meccsenként.

Csapatát 48 győzelemmel és 34 vereséggel a nyugati konferencia hatodik helyére vezette. A Golden State Warriors elleni rájátszás első körös sorozatának öt mérkőzésén 31,0 pontot, 13,2 lepattanót, 5,8 asszisztot, 1,6 labdaszerzést és 1,0 blokkot átlagolt meccsenként.

MVP Nikola Jokić je v tej sezoni povprečno dosegal 27.1 točk, 13.8 skokov in 6.9 podaj
Az MVP Nikola Jokić 27,1 pontot, 13,8 lepattanót és 7,9 asszisztot átlagolt egy szezonban.

Jokić nyerte a történelmi MVP-versenyt

Az idei MVP-verseny minden szempontból történelmi volt. Luka Dončić, Devin Booker és DeMar DeRozan is szóba került az MVP jelöltek között, de 3 döntős volt a díjra. Nikola Jokić, Giannis Antetokounmpo és Joel Embiid. Hosszú idő óta az egyik legőrültebb MVP-versenynek lehettünk szemtanúi. Nikola Jokić már tavaly is megnyerte, Giannis előtte volt MVP, 2 szezonon keresztül egymás után, így minden úgy nézett ki, idén Embiid következik. De Jokićnak más tervei voltak. A mérkőzések alapján, az NBA statisztikai rekordok, és a szavazás után Nikola egymás után másodszor is elhozta a díjat.

Tudtad?

Nikola Jokić az első MVP az elmúlt 15 évben, akinek nincs signature cipője. Az utolsó MVP ebben a kategóriában nem más volt, mint Dirk Nowitzki. A signature kosárlabda cipő nélkül is mindketten a Nike család tagjai. Nikola Jokič választott fegyvere? A Nike Zoom GT Jump.

Többszörös MVP győztesek klubja

  • Kareem Abdul-Jabbar – 6x MVP
  • Bill Russell – 5x MVP
  • Michael Jordan – 5x MVP
  • Wilt Chamberlain – 4x MVP
  • LeBron James – 4x MVP
  • Moses Malone – 3x MVP
  • Larry Bird – 3x MVP
  • Magic Johnson – 3x MVP

Kétszeres MVP-győztesek – Bob Pettit, Karl Malone, Giannis Antetokounmpo, Stephen Curry, Steve Nash, Tim Duncan, és természetesen a legújabb tag – Nikola Jokić.

2 alkalommal egymás után MVP-győztesek – Bill Russell, Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Moses Malone, Larry Bird, Magic Johnson, Michael Jordan, Tim Duncan, Steve Nash, LeBron James, and Stephen Curry in Giannis Antetokounmpo. És most, Nikola Jokić.

Nikola Jokić vagy a Zombori Csoszogó

Nikola Jokić Zombor (a magyar határtól 25 km-re, a Vajdaságban) városában született. Első lépéseit a kosárlabdában a Vojvodina Srbijagas csapatában tette meg, ahol hamar megmutatta tehetségét. Az NBA rajongók által jól ismert 2 idősebb testvére is kosárlabdázott. 2012-ben írta alá első szerződését a Mega Vizurával (a mai Mega Basket). Egy szezonnal később 11,4 pontot, 6,4 lepattanót és 2,5 asszisztot átlagolt az ABA ligában. A szezon után jelentkezett az NBA draftra, és a Nuggets a 41. helyen választotta ki. Ki ne ismerné a történetet, amikor Nikolát a Taco Bell reklámja alatt választották ki?

Újonc szezonjában 10 pontot, 7 lepattanót és 2,4 asszisztot átlagolt meccsenként. Bár fizikailag sosem volt különleges, fejben dominált a játékban, és okosan használta ki a méretét. Testalkata miatt minden szezon elején kinevették. De ő nem nevetett. Nikola keményen dolgozott, és minden szezonban egyre jobb és jobb lett. A védekezés volt a gyenge pontja, de még a védekezésben is egyre jobb és jobb lett. Ha folytatja az eddig látott fejlődést, akkor ez csak egy része minden idők egyik legjobb európai játékosának történetének.

Nikola, gratulálunk az NBA MVP-díjhoz!