A két nagyszerű márka ma jobban kapcsolódik egymáshoz, mint valaha.

A Nike idén ünnepli 50 éves fennállását. A Nike a kezdetek óta az NBA része, és az indulás óta erős befolyását a ligára és a sportra folyamatosan növeli. A legendás pipa és a kék-piros logó történelmet írt és ír. Történeteik erősen összefonódnak. A Nike évfordulója alkalmából elkészítettük a világ legnagyobb kosárlabdaligájának és a legnépszerűbb kosárlabdacipőgyártó cégének történetét. Nike & NBA.

50 évvel ezelőtt a Nike olyan alapot teremtett, amely a mai napig áll.

50 évvel ezelőtt a Blue Ribbon Sportsból Nike lett, és bevezette a legendás pipás logót. Abban az időben az NBA felemelkedőben volt, de a kosárlabda világában a Converse és a Puma voltak a fő cipők. Az ő cipőiket viselték leggyakrabban a kosárlabda legnagyobb sztárjai is – a Converse-t Julius Erving, a Pumát pedig Walt Fraizer képviselte. Ahogy azt sok szakértő is megerősítette, az első kosárlabdázó, aki Nike-ban játszott, Spenser Haywood volt. Ő fontos lépés volt a márka ismertségében a ligában, de a márka ismertségéhez további lépéseket kellett tenni. Mindössze hat évvel később George ”The Iseman” Gervin volt 1978-ban az első játékos, akit a Nike nagyköveteként ismertek el. A Nike az első sikert a kosárlabda cipők között a legendás Nike Blazerrel, a népszerű hi-top cipővel érte el. De ez csak a kezdet volt, az első alapkő a Nike Basketball sikeréhez.

Ha a Nike kosárlabdáról és az NBA-ről beszélünk, akkor az 1982-es év az egyik legfontosabb. Ekkor született meg a Nike Air Force 1. Moses Malone, Michael Cooper, Bobby Jones, Calvin Natt, Mychal Thompson és Jamal Wilkins volt az ”Original 6” első hat játékos, akik Nike Air Force 1-ben játszottak és népszerűsítették azt. A Nike kosárlabda részlege egyre erősebbé és erősebbé vált. A Nike cipők egyre népszerűbbek lettek, és a Nike az egyik legelismertebb kosárlabdacipő márkává vált.

Charles Barkley je bil pomemben del kampanje Nike
Charles Barkley fontos része volt a Nike kampányának.

A Nike, Michael Jordan és az NBA

Amikor a Nike márkára és az Air modellekre gondolunk, automatikusan a hatszoros NBA-bajnok jut eszünkbe. 1985-ben írták alá az első szerződést a Nike és Michael Jordan között, azt a megállapodást, amely örökre megváltoztatta a kosárlabdacipőket, a kosárlabdát és azok népszerűségét. Az Air Jordan 1 1985-ben jelent meg, amely fontos pillér a Nike történetében. A márka nagyon alaposan átgondolta, hogyan növelje a márka és modelljei népszerűségét. A következő 2 szezonban a Dunk és a Terminator High modelleket az Államok egyetemein terjesztették , ami fontos lépés volt a Nike népszerűségében. A Nike az NBA játékosok többségének első számú választása lett.

Michael Jordan napról napra népszerűbb lett, és a Nike is, a kosárlabdában, a sportban és a mainstreamben egyaránt. Sikeres marketingkampányokkal a Nike világszerte beszivárgott a populáris kultúrába és az emberek mindennapi életébe. Bár a pipás márka hamarosan nagyobb lett, mint a liga, ez sokat elárul a ligáról és annak népszerűségének gyors növekedéséről a 90-es években. Az internet születésével a kosárlabdacipők már kötelező ruhatári kiegészítők voltak. Michael karrierje véget ért, de ez még korántsem volt így a Nike kosárlabda esetében. MJ után megjelentek az új sztárok, az új MJ, az új Király. Kobe Bryant és LeBron James vezették a Nike-t az új évszázadba, így a márka népszerűbb és erősebb lett, mint valaha.

Michael Jordan in Nike v ligi NBA
Michael Jordan és a Nike az NBA-ben

A Nike 50 év után az NBA-ben

A Nike az első 50 év alatt egy gigantikus vállalatot hozott létre, amely még mindig évről évre növekszik. Ma a kosárlabdázók többsége Nike cipőt visel, és elkötelezett a márka iránt. Kik a mai legnagyobb sztárok, akik a Nike-ra esküdtek? A Nike kosárlabda top 3 játékosa LeBron James, Kevin Durant és Giannis Antetokounmpo. James 2003 óta van a Nike-nál, amikor először került a ligába. Kevin Durant 4 évvel később csatlakozott hozzá, Giannis pedig 2017-ben írta alá első signature cipőszerződését. A Nike NBA 2 fontos darabja még Kyrie Irving és Paul George.

2015-ben az NBA és a Nike közötti partnerség még erősebbé és hivatalosabbá vált. Aláírták azt a 8 évre szóló megállapodást, amely kimondja, hogy a Nike lett az NBA liga hivatalos sportruházati partnere, legfőképpen az NBA mezek tekintetében. A megállapodás a 2017/18-as szezonban lépett életbe, és a Nike pipa megjelent az NBA-mezeken. Ez egy történelmi pillanat volt a kosárlabda történetében, és a Nike ismét részese lett a történelemnek.

 A 80-as és 90-es évek nosztalgiája örökre megmarad, és a többi évtized is csatlakozni fog hozzá. A Nike és az NBA kéz a kézben lépdel, hiszen a liga játékosainak több mint ⅔-a a Nike márkát viseli. A jövő megmutatja majd, mit tudnak együtt elérni, és hol lesznek jelen. Mert eddig minden évben izgalomba hoztak minket, és ha a múltból megjósolhatjuk a jövőt, akkor a következő években sem számíthatunk kevesebbre. Egy nap mindez már csak történelem lesz. A történelem, amelyet a Nike ír.

NIKE in NBA skozi petdesetletno zgodovino