A Redeem Team az Amerikai válogatott, amely a 2008-as olimpián hódította el a kupát.

A 2008-as pekingi olimpián részt vevő amerikai kosárlabdacsapat Redeem Team néven is ismert. Tizenhat évvel az Amerikai Egyesült Államok csodálatos “Dream Team”-je után és a legnagyobb eseményeken elszenvedett éveken keresztül tartó vereségek után összejöttek az NBA legjobb amerikai játékosai. Egyetlen céljuk volt, jóvá kellett tenniük a korábbi vereségeket.

A Dream Teamtől a Redeem Teamig

Menjünk vissza az időben. 1992-ben járunk, Chuck Daly, az USA válogatott edzője egy olyan sztárcsapattal rendelkezik, amely kosárlabdatörténelmet írt. Jordan, Barkley, Pippen, Bird, Ewing, Magic, Malone, Stockton, Robinson, Laettner, Drexler és Mullin. A barcelonai olimpián egymás után buktak el az ellenfelek, és megszületett a “Dream Team”. Daly edzőnek volt a csapatban egy másik fontos embere. A segédedző Mike Krzyzewsky vagy más néven Coach K volt (Coach K op. p.). Négy, majd nyolc évvel később az USA csapatai már kevésbé voltak sztárokkal teletűzdelve, de még mindig elég erősek voltak az aranyéremhez. Másképp fogalmazva, a világ akkoriban még nem zárkózott fel teljesen az amerikai kosárlabdához, de ez a következő években megtörtént . Az egyik legjelentősebb ilyen pillanat a világbajnokság volt. Ha csak a neveket néznénk, azt gondolnánk, hogy az amerikai válogatottnak könnyedén kellett volna nyernie, de nem így történt. A világbajnokság második fordulójában a Luis Scola és Manu Ginobili  vezette argentinoktól szenvedtek vereséget. Jugoszlávia is túl erősnek találtatott Dejan Bodiroga, Peja Stojaković és Vlade Divac jó játékának köszönhetően negyeddöntőben, és az ötödik helyért vívott mérkőzésen is kikaptak Spanyolországtól.

Az Amerikai óriás térdre rogyott, ilyet még soha nem látott a közönség. Chuck Daly és Magic Johnson szavai valóra váltak. A Dream Team legendás jelentőségének köszönhetően a világ kosárlabdája elkezdte utolérni a játék minőségében tátongó űrt. A 2004-es athéni olimpiai játékok következtek, és ez volt az igazi bizonyíték arra, amit írtak. Régóta ismert, hogy az amerikaiaknak csak az olimpiai arany számít. A névsorból ítélve az aranyérmet itt is az amerikaiaknak kellett volna nyerniük. Ez nem történt meg, hiszen történelmi módon az elődöntőben kikaptak az argentinoktól, akik igazi szálka lettek a 90-es évek sikereinek alapjaira épülő válogatottnak. Minden amerikai erőfeszítés a következő olimpiai játékokra való felkészülésre irányult, amelyet Pekingben rendeztek meg.

A Redeem Team egy dokumentumfilm a hibák kijavításáról

Mike Krzyzewskit választották vezetőedzőnek, és egyértelmű volt, hogy aki a csapat tagja akart lenni, annak legalább három évre el kellett köteleznie magát. Ez egy folyamat lesz, még jóval azelőtt, hogy Joel »The Process« Embiid uralkodott volna a keleti konferencia pályáin. A kosárlabdázók fogadalmat tettek hazájuknak és a nemzeti csapatnak. Erről szól a The Redeem Team című dokumentumfilm is, amely a Netflixen már látható. LeBron James, Dwayne Wade, Carmelo Anthony, Dwight Howard, Jason Kidd, Chris Paul és a pekingi csapat többi tagja beszél az olimpia előtti, alatti és utáni pillanatokról. Minden kosárlabda-rajongó számára csodálatos lesz látni a Los Angeles-i legendának, Kobe Bryantnek szentelt dokumentumfilm pillanatait.

A dokumentumfilm a Redeem Team csapat történetét meséli el. De nem csak a csapat tette helyre magát a szurkolók előtt. Kobe Bryant, az LA Lakers már említett legendája lehetőséget kapott arra, hogy új történetet írjon, és ő legyen az amerikai nemzeti kosárlabda igazi megváltója.

Az aranyhoz vezető út első látásra könnyű volt

A B csoportban az USA Spanyolországgal, Görögországgal, Kínával, Németországgal és Angolával került szembe. A Redeem Team mind az öt meccsét megnyerte +161-es összesített különbséggel.

  • ZDA – China : 101-70 USA – Kína : 101-70
  • ZDA – Angola : 97-76 USA – Angola : 97-76
  • ZDA – Greece : 92-69 USA – Görögország : 92-69
  • ZDA – Spain : 119-82 USA – Spanyolország : 119-82
  • ZDA – Germany : 106-57 USA – Németország :  106-57

A negyeddöntőben Ausztrália várt rájuk, akik túl könnyű ellenfélnek bizonyultak, és ennek eredményeként 116:58 arányban nyertek az amerikaiak. Majd jött az elődöntő, a harcos Argentína ellen, igazából ők voltak az amerikai válogatott legnagyobb vetélytársai. Úgy tűnt, hogy a meccs már eldőlt, aztán Manu Ginobili megsérült, az argentinok pedig még jobban kezdtek játszani, de ez nem ijesztette meg az USA csapatát. Itt derült ki először, hogy ez már nem a 2004-es amerikai válogatott. Ez volt a Redeem Team, egyértelmű céljuk pedig az aranyérem volt. Az Argentína elleni 100:81-es győzelem a döntőbe jutást jelentette. Az ellenfél Spanyolország volt, amiből a sportág történetének egyik legszebb és legjobb kosárlabda-mérkőzése kerekedett. A 118:107-es eredmény az USA javára betetőzte a csapat eddigi varázslatos és csodálatos útját. Az amerikai kosárlabda és az NBA nyers ereje és tehetsége látható volt.

A válogatott, akiket Redeem Team néven ismerünk

A játékosok listája:

  • LeBron James
  • Kobe Bryant
  • Dwight Howard
  • Dwayne Wade
  • Carmelo Anthony
  • Chris Paul
  • Deron Williams
  • Carlos Boozer
  • Tayshaun Prince
  • Chris Bosh, Michael Redd
  • Jason Kidd

Edzők:

  • Mike Krzyzewski (vezetőedző)
  • Mike D’Antoni (másodedző)
  • Nate McMillan (másodedző)
  • Jim Boeheim (másodedző)

Nézze meg a dokumentumfilm előzetesét alább: