Magic, Bird és Jordan azt a legendás kosárlabda mezt viselték, amilyet ma is látunk. Az NBA-csapatok az évek során változtatták a mezüket, de csak néhány figyelemre méltó a kosárlabda-rajongók szemében.

A kosárlabdamezek majdnem olyan fontosak, mint a kosárlabdacipők. Ahogy a kosárlabda sztárok egyre népszerűbbek lettek, egyre több kosárlabdamezt lehetett látni a város utcáin. Magic, Bird és Jordan, a kosárlabda legendái olyan mezekben játszottak, amelyeket még ma is látni lehet az utcákon. Ez pedig a játékosok népszerűségétől függ, hiszen ha egyszerű is a mez, de sikeres és legendás kosárlabdázó viseli, akkor is a legnépszerűbbek közé fog tartozni.

Minnesota Timberwolves

A Minnesota az elmúlt években számos érdekes mezt vezetett be. A 2018-2019-es Prince-ihlette City Edition és az ugyanabból a szezonból származó hazai mez, amelyben Derrick Rose 50 pontos mesét írt, ugrik be. Messze a legikonikusabb a 2003-2004-es szezonból származó mez, amikor Kevin Garnett az MVP-díjat is elnyerte. Ha a Minnesota Timberwolvesra gondolunk, ez a mez jut eszünkbe. De minden a részletekben rejlik, a mez szélén a fenyő, Minnesota hivatalos állami fájának képei láthatók. A T betű és a számok éles szélei farkasokat idéznek.

Detroit Pistons

A Detroitnak létezése nagy részében nagyon egyszerű és minimalista mezei voltak. A “Bad-Boys” Pistons mezei maradtak leginkább emlékezetesek. Az első az Isiah Thomas-korszakban volt, amikor a Pistons két bajnoki címet nyert, a második pedig 2004-ben, amikor hihetetlen védekezéssel megnyerték az NBA-t. A csapat egyszerűsége és csökkenő népszerűsége miatt inkább a Grant Hill “uralkodásának” idejéből származó mez lesz feltűnőbb. A kosárlabdamez a motorosok városa előtt tisztelgett, mivel mindkét S betű kipufogórendszerre emlékeztető alakú volt.

Vancouver Grizzlies

Egy olyan csapat, amely nem fog szívesen emlékezni a Vancouverben töltött időre, ez alól az egyetlen kivétel a mezük volt. Abban a hat szezonban, amikor a Grizzlies Kanadában játszott, nem kevesebb, mint 62 játékos játszott náluk. De legalább az egyik legikonikusabb mez is ebből az időből származik. A logót medvekarmolások borítják, a mez alsó részének bal oldalán pedig egy grizzly pihen. Ennek a kosárlabdameznek köszönhető, hogy a Vancouver Grizzliesről kicsit kedvesebb szavakkal beszélnek, mint kellene.

Golden State Warriors

Nem az elmúlt tíz évről beszélünk, hanem egy adott szezonról. Ez volt a “We Believe” szezon, amelyről a We Believe blogban írtunk: Stories the NBA Writes (GSW 2006/2007). Egy fantasztikus történet egy olyan sikeres csapatról, hogy még a kosármezük is bekerült a történelemkönyvekbe.

Seattle SuperSonics

Nem lesz olyan pillanat a történelemben, amikor Shawn Kemp és Gary Payton jut eszedbe, és nem Seattle jut eszedbe az ikonikus kosármezükben. Nem sok sárga vagy zöld színű NBA-csapat volt, és Seattle úgy döntött, hogy a kettőt egyesíti. A mez nagyon gyorsan a sportág történetének egyik legnépszerűbb mezévé vált. De azon túl, hogy a rajongók ezt a csodálatos mezt birtokolni akarják, a kosárlabdát is szeretnék viszont látni Seattle-ben.

Phoenix Suns

Abban az időben, amikor legnagyobb sztárjátékosuk bátor és merész volt, a kosármezük sem volt kivétel. Charles Barkley a Phoenix-mez megtestesítője. A philadelphiai All-Star szezon után csatlakozott a csapathoz, és ezzel egy időben mutatták be a mezt. A legendás Nike CB 94 Pure Purple cipővel együtt legendás kombinációt alkottak. Amikor a Sunsra gondolunk, ez a Phoenix Suns kosármez jut eszünkbe.

Atlanta Hawks

A 90-es évek csodálatosak és ikonikusak voltak a kosárlabdamezek szempontjából. Az Atlanta Hawks az 1996-97-es szezonban egy újabb mezt vezetett be, amely a csapat bajnoki címe előtt tisztelgett. Ezen a mezen a sas életre kelt, és ezt Dikembe Mutombo tette híressé. A csapat 56 győzelmet és 26 vereséget tudott felmutatni, de végül a rájátszás második körében kikapott a Chicagótól. A Dallas Mavericks és a Milwaukee Bucks is megmutatta az “állatait” a múltban.

Philadelphia 76ers

Az elmúlt évek egyik ikonikus eseménye volt, amikor a nagy ötös Simmons-Embiid-Butler-Harris-Reddick fehér csíkkal és PHILA felirattal ellátott kék mezben futott ki az öltözőből, amit az NBA korábban betiltott, de most egy másik mezről van szó. A fekete Allen Iverson-korabeli 76ers kosármez az egyik leghíresebb, legnépszerűbb és összességében az egyik legjobb mez a történelemben. Megvan az a kép, ahol “A Válasz” átlépi Tyrone Lu-t? Ez egy történelmi győzelem az első mérkőzésen az óriási Los Angeles Lakers ellen? A mez és a sztárjátékos által képviselt kultúráról van szó. A nagy SIXERS felirat fekete alapon egy NBA-ikon.

Toronto Raptors

A Toronto Raptors 1998-99-es kosármeze az egyik legfelismerhetőbb mez a világon. Vince Carter hihetetlen zsákolásai és Tracy McGrady mozdulatai a lila mezben, ijesztő piros raptorral. Azok voltak azok az idők, amikor az NBA két franchise-t ajánlott fel Kanadának, és mindkettő rögös úton indult. Torontónak és Vancouvernek csodálatos és ikonikus kosárlabdameze volt.

Orlando Magic

Néhány kosárlabdamez dizájnja a nosztalgiára játszik, és ezzel nincs is semmi baj. Az Orlando Magic a Shaq-Penny kapcsolat idején egy olyan csapat volt, amely méltó a nosztalgiázásra. Fehér mezek vékony fekete csíkokkal és a Magic szóval, csillagokkal kiegészítve. Egy újabb a nagyon egyszerű kosárlabdamezek sorában, amelyben a franchise legnagyobb sikereit írták (kivéve 2009-et). Ha már a nosztalgiánál tartunk, az orlandói csapat a 30. évfordulóra visszahozta az ikonikus mezeket. Hasonlóan népszerű volt az úgynevezett alternatív mez, amely fekete volt, vékony fehér csíkokkal és az Orlando felirattal.

Denver Nuggets

A denveri égbolt dizájnja a listánk legszínesebb mezén. A “Nuggets” mez merész kék hátterén a város egének vonala és a mögötte elterülő Sziklás-hegység látható. A hegyek mögötti szivárvány Colorado állam előtt tiszteleg, és az összes elemmel együtt ez az egyik legjobb kosárlabdamez az NBA-ben. A Utah nagyon hasonlóan járt el az 1996-1997-es szezonban, amikor John Stockton és Karl Malone Utah hegyeit ábrázoló dizájnt viselt. Innováció, szín, tisztelgés a csapat és a város előtt. Kell ennél több?

Boston Celtics / Chicago Bulls / Los Angeles Lakers

A három leghíresebb NBA-franchise és legendás kosárlabdamezeik. A Boston zöld-fehér mezei, a Chicago piros mezei és a Los Angeles sárga-lila mezei. Michael Jordan, Larry Bird és Magic Johnson jut azonnal eszünkbe. Három kosárlabdázó, akik átlépték a sportág határait, és a legnagyobb nyomot hagyták a kosárlabdán és az NBA-ben.