Amikor az eredeti Air Zoom G.T. Cut a boltokba került, sok kosaras imádta a kiváló teljesítménye miatt, és azért is, mert sok hasonlóságot mutatott a Nike Kobe signature vonalának modelljeivel.

Mivel a legtöbb kosárlabdacipő-értékelő blogunk a signature játékosról szóló történetekkel kezdődik, a Nike Air Zoom G.T. Cut 2 esetében rögtön van egy olyan részlet, amelyet ennek a csodálatos cipőnek sok jövőbeli tulajdonosa biztosan értékelni fog. A cipőnek nincs egy fő nagykövete, helyette számos kosaras népszerűsíti az NBA-ben és a világ minden táján. Természetesen ez is egyértelmű jele és megerősítése annak, hogy a cipő a legmagasabb minőséget képviseli.

A Sneaker Király is jóváhagyta

Ha már a játékosoknál tartunk, akik viselik  a cipőt, íme a lista:

  • Julius Randle
  • Tobias Harris
  • Patrick Williams
  • Jrue Holiday
  • Furkan Korkmaz
  • Markieff Morris
  • Sabrina Ionescu, Devin Booker és sokan mások.

Végül, mindig jó jel, ha egy cipő megkapja a “Sneaker King” jóváhagyását, és P.J. Tucker ezt tette, amikor viselte.

Most már beszélhetünk a részletekről. A G.T. a Greater Than rövidítése, és 2021-ben mutatták be a sorozat első tagjait. Ezek között szerepelt az eredeti G.T. Cut, valamint a G.T. Jump és a G.T. Run. Ezeket a kosárlabdacipőket egy bizonyos típusú teljesítményre és bizonyos típusú játékosokra tervezték, ami nagyszerű ötletnek bizonyult. Emellett a cipőkkel a Nike legújabb innovációit is bemutatták.

“A Nike Sport Research Lab (NSRL) világszínvonalú tesztelési erőforrásai lehetővé teszik számunkra, hogy még jobban megismerjük a játékot, és a sportolók teljesítményéhez kapcsolódó legkisebb árnyalatokat is azonosítsuk” – mondta Ross Klein, Sr. a Nike Performance Footwear Kreatív Igazgatója. “Ez segít nekünk abban, hogy a Nike-nál a cipőket mindig minden eddiginél jobbá tegyük, legyen szó akár a kosárlabdáról, akár bármely más sportágról. A G.T. sorozat egy meghívás az álmodozásra és az emberi lehetőségek határainak feszegetésére.”

Innováció, innováció, innováció

A Nike Air Zoom G.T. Cut 2 talán legfontosabb újítása a talp, amelynek még saját neve is van – Smear Traction 1.0. Alapvetően három részből áll, hátul nyíl mintás, középen halszálkás, elöl pedig kisebb nyilakból áll. Emellett a talp minden egyes része más-más gumifajtából készült, és a Grosbasket csapat tagjai által végzett első tesztek nagyszerű eredményeket mutatnak.

“A G.T. sorozat teljesen független a hagyományos gondolkodásmódtól” – tette hozzá Klein. “A tapadási mintázat egyike azoknak az elemeknek, amelyek az NSRL mikroszintű meglátásaiból születtek a pálya és a cipő közötti kapcsolat tanulmányozása után. A csapatok képesek voltak egy olyan új innovációt megvalósítani, amely a megfelelő súrlódást biztosítja a játékosoknak a pályán, így gyorsabban futhatnak, gyorsabban foroghatnak és lábmunkájuk is sokkal pontosabb lehet.”

Korábban már említettük, hogy a G.T. széria bizonyos típusú játékosokra összpontosít, és itt a cél az volt, hogy gyors játékosok számára készítsenek egy cipőt, akik sokszor sprintelnek és váltanak irányt a mérkőzések során. Ismét, a talp és a tapadás tekintetében a lényeg, hogy szenzációsak!

Az innovációk itt nem érnek véget. Közvetlenül a lábfej alatt van egy React habszivacs talpbetét, a sarok alatt pedig egy további hatszögletű Zoom Air egységgel, majd mindezek alatt – a cipő teljes hosszában Zoom Air strobel is található! Ez nagy öröm lesz a lábadnak, hiszen hihetetlenül kényelmes less így a cipő. További fejlesztések is történtek a sarok körül a nagyobb lábbiztonság érdekében, és ha mindezeket a tulajdonságokat együtt nézzük, biztosak lehetünk benne, hogy sokan ismét összehasonlítást fognak tenni a G.T. Cut 2 és néhány Kobe Bryant cipő között – ahogyan tették azt az 1-es érkezésekor is. Ennek bizonyos mértékig van is értelme, különösen azért, mert a “Cut” sorozat egyik alappillére a szuper alacsony sziluett és az alacsony összsúly. Másrészt ez a cipő annyira nagyszerű és egyedi, hogy úgy kell rá tekinteni, mint egy egyedi remekműre, amely remélhetőleg a jövőben is sok megjelenést fog megérni.

Mint mindig, ha van rá lehetőséged, látogass el hozzánk, és próbáld ki ezt a nagyszerű kosárlabdacipőt. Ha azonban ez nem lehetséges, és online vásárolnád meg, akkor a lábszélességedtől függ, hogy a szokásos méretednél nagyobbat kell-e venned, mivel a cipőt úgy tervezték, hogy ne legyen laza.