Az NBA történetének legjobb karácsonyi mérkőzései.

Az NBA-ben a karácsonyi mérkőzések már jó ideje a szezon legjobb és legjobban várt meccseit hozzák. Ez még ünnepibbé teszi a decembert a kosárlabda rajongók számára, akik az európai viszonyokhoz képest viszonylag korai időpontban élvezhetik a legjobbak játékát. Hogy fokozzuk a várakozást, átnéztük az NBA archívumát, hogy megtaláljuk az elmúlt évek legjobb karácsonyi mérkőzéseit.

A 2011-es Karácsonyi mérkőzés – az akkor még regnáló MVP Derrick Rose

Derrick Rose volt a liga regnáló MVP-je, Kobe Bryant pedig a sportág egyik legnagyobb sztárja. Ő szerepel a legtöbbször ezen a listán, és a párharcuk “legendás” volt. A csapatok 69-68-as, egypontos különbséggel fordultak az utolsó negyedre, és feszült végjátékot jósoltak. Amikor Bryant utolsó perces ziccere után a Lakers 6 ponttal vezetett, úgy tűnt, hogy a meccsnek vége. Luol Deng kevesebb, mint fél perc alatt öt pontot szerzett, és a túloldalon volt egy eladott labda. Derrick Rose elvitte a labdát, és a Chicago Bulls győzött Karácsony napján.

  • Derrick Rose: 22 pont, 5 gólpassz
  • Kobe Bryant: 28 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz

A 2016-os Karácsonyi meccs – Golden State vs. Cleveland

A két csapat által az elmúlt évtizedben kialakított rivalizálás örökre beíródott a történelembe. A 2016-os karácsonyi mérkőzés az elmúlt évek egyik legjobban várt NBA-meccse volt. LeBron James és Kyrie Irving 3-1-es hátrányból a döntőben a kosárlabda történetének legnagyobb fordulatát mutatta be, a Cleveland pedig története első bajnoki címét ünnepelte. Mi (a szurkolók) nagy várakozással tekintettünk a karácsonyi nap elé, és nem okozott csalódást. A mérkőzés utolsó két perce feszült volt. Kevin Durant, Stephen Curry, Klay Thompson és Draymond Green vereséget szenvedett.

  • Kevin Durant: 36 pont, 15 lepattanó, 3 gólpassz
  • LeBron James: 31 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz

A 2008-as Karácsony – Boston-LA visszavágó

Van valami, ami nem volt meg ezen a meccsen? Az NBA döntő megismétlése? IGEN. A liga legnagyobb sztárjai? IGEN – Kobe Bryant, Paul Pierce, Pau Gasol, Kevin Garnett, Ray Allen stb.

A Lakers 23 győzelemmel és 5 vereséggel lépett pályára, míg a Boston ezzel szemben 27 győzelemmel és mindössze 2 vereséggel állt. Karácsony napján zsinórban 19 győzelemmel léptek pályára, és ez a meccs megváltoztatta a szezonjukat.  A karácsonyi szezon egyik legjobb meccse rossz estét hozott az egyik legjobb távoli dobónak, Ray Allennek. A 11 hárompontosából mindössze három esett be. A győzelem a lila-arany csapaté lett, akik Phil Jackson vezetésével ebben a szezonban is bajnoki címet szereztek. És hogy ne feledjük, ez a győzelem volt a legendás Phil Jackson 1000. győzelme edzőként az NBA-ben.

  • Kobe Bryant: 27 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 1 labdaszerzés
  • Kevin Garnett: 22 pont, 9 lepattanó, 2 gólpassz, 1 labdaszerzés, 1 blokk

A 2004-es Karácsonyi meccs – Shaq Kobe ellen

Miután 8 szezont töltöttek együtt és 3 egymást követő bajnokságot nyertek, Shaquille O’Neal és Kobe Bryant most először néznek szembe egymással. Karácsonykor először találkozott egymással a Miami és a Los Angeles azóta, hogy Shaq cserét kért a csapattól. Az összecsapás nem okozott csalódást, a Heat 2 ponttal verte a Lakerst, 104-102-re. Sokan ezt a meccset tartják kiindulópontnak, hogy az NBA a legjobb meccseket karácsonyra teszi. Mi nem panaszkodunk.

  • Kobe Bryant: 42 pont, 6 gólpassz, 3 lepattanó, 1 szerzett labda
    Shaquille O’Neal: 24 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz, 3 blokk

NBA Karácsonyi meccsek 2022-ben

Idén ismét őrülten izgalmas karácsonyi meccseket láthatunk. A kezdés időpontját is láthatjátok a listában, és az utolsó kettő kivételével, mindet karácsony napján, december 25-én, éjfél előtt láthatjuk majd.

  • Philadelphia 76ers : New York Knicks 18:00
  • Los Angeles Lakers : Dallas Mavericks 20:30
  • Milwaukee Bucks : Boston Celtics 23:00
  • Memphis Grizzlies : Golden State Warriors 02:00 (december 26-án)
  • Phoenix Suns : Denver Nuggets 04:30 (december 26-án)

Image

Melyik karácsonyi NBA mérkőzést várod a legjobban, és melyik volt a legemlékezetesebb a múltban?