Az NBA-ben még soha nem volt ennyi nemzetközi játékos

A világ legerősebb kosárlabdaligájában még soha nem volt ilyen magas a külföldi vagy nemzetközi játékosok aránya. Sokan egyetértenek abban, hogy jelenleg az NBA legjobb kosárlabdázói az Egyesült Államokon kívülről érkeznek.

A nemzetközi kosárlabda felemelkedése az NBA-ben

Menjünk vissza egy pillanatra az időben, amikor Hakeem Olajuwon volt az első kiválasztott játékos az 1984-es drafton. Ez volt az első alkalom a történelemben, hogy az NBA a határain kívülről választott kosárlabdázót. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Houston Rocketsben játszott a liga első nemzetközi szupersztárja is, amely megnyitotta az utat az afrikai országokból érkező játékosok – Dikembe Mutombo és Joel Embiid – előtt.

Néhány évvel később az NBA még nyitottabbá és nemzetközibbé vált. Jugoszláv sztárok érkeztek: Toni Kukoč, Dražen Petrović, Vlade Divac, Dino Rađa és Peja Stojaković. Később jött Arvydas Sabonis, és ne feledkezzünk meg Marko Milicről sem, aki az első szlovén volt, akit az 1997-es drafton a 33. helyen választottak ki.

A kosárlabda egyre nemzetközibbé és népszerűbbé vált (természetesen az amerikai kosárlabda a sztárjaival nagy hatással volt rá). Az új évszázad elején Dirk Nowitzki, Pau Gasol, Yao Ming, Manu Ginobili, Tony Parker és Steve Nash igazi sztárok lettek. Sajnos ezt a korszakot néhány elhibázott európai vagy nemzetközi kosárlabdázó kiválasztása is jellemezte. A nemzetközi kilátásokba vetett bizalom némileg csökkent, de ez nem jelentette azt, hogy az NBA-csapatok nem mertek kockáztatni. Csak az elmúlt évtizedben 37 nem amerikai kosárlabdázót választottak ki a drafton (az 1. és a 14. hely között).

Ma az NBA nemzetközibb, mint valaha

A szezon kezdete előtt az NBA bejelentette, hogy a világ 40 országából 120 játékos csatlakozott a liga csapataihoz. Kanada (22), Ausztrália (10) és Nigéria (5) rekordot döntött. A liga mind a 30 csapatában van legalább egy nemzetközi játékos, ami hűen jelzi a kosárlabda nemzetközi elterjedését.

Érdemes megjegyezni, hogy számos olyan kosárlabdázó is van, aki amerikai kettős állampolgársággal rendelkezik. Ilyen például Kyrie Irving, Bam Adebayo, Matisse Thybulle, Karl-Anthony Towns és Jalen Green, de ők nem szerepelnek ebben a listában.

Sokan egyetértenek abban, hogy az NBA legjobb kosárlabdázói nem az USA-ból származnak. Ezek természetesen Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokić, Joel Embiid és Luka Dončić. Mi az, ami az NBA-t a történelem legelterjedtebb ligájává teszi?

  • Az elmúlt szezonban Jokic, Embiid és Giannis volt versenyben az első három helyen az MVP címért
  • Európából három testvérpár (Hernangomez, Antetokounmpo és Wagner) játszik az NBA-ben
  • Giannis és Jokic nyerte az elmúlt négy MVP-cí
  • Doncic, Embiid és Giannis végzett az első három helyen az NBA GM-ek éves felmérésében
  • Jelenleg 14 olyan nemzetközi kosárlabdázó van, aki játszott az NBA All-Star mérkőzésen
  • A 2018-19-es szezon óta legalább 5 nemzetközi kosárlabdázó került be minden évben az All-Star csapatba

A legtöbb nemzetközi játékossal rendelkező csapatok

A Toronto Raptors rendelkezik a legtöbb nemzetközi játékossal, 8 külföldi játékossal a csapatukban. A Sacramento Kings, az Indiana Pacers és a Dallas Mavericks követi őket csapatonként hét játékossal. A Utah Jazz és az Oklahoma City Thunder következik a sorban, csapatonként hat játékossal.

Naslednjo sezono se bo število mednarodnih košarkarjev še povišalo. Tudi če slučajno ne bo tako, pa bo skoraj zagotovo v zgodovino lige NBA francoski up Victor Wembanyama vpisan kot novi mednarodni izbor številka 1.